Vrei să știi cum să alegi un whisky? Iată toate sfaturile pentru a găsi whisky-ul care ți se potrivește.
Single Malt? Malțul pur? Bourbon? Ce whisky să alegi și de ce? Descoperă toate sfaturile de mai jos pentru a alege un whisky bun.
În mod logic, singura modalitate sigură de a alege un whisky bun este, desigur, să-l guști. Cu toate acestea, putem presupune și că nu există neapărat un singur whisky bun. Se spune in mod obisnuit ca la fel ca prietenii, este bine sa ai mai mulți, dupa dorintele și stările tale. Pe Boozetown găsești mai multe sortimente de whisky!
Care este caracterul dorit al unui whisky?
Există mai multe moduri de a consuma această băutură. Fie ca aperitiv, degustare sau chiar digestiv, caracterul dorit va fi altul. Te vei întreba atunci ce arome să alegi? In ce proportii? Atâtea ținuturi necunoscute de descoperit!
Magia dintre arome
Aromele fiecărui whisky depind de o alchimie complexă și oarecum misterioasă. Învechirea în butoaie, know-how-ul distilatorului, orzul, drojdiile, dar și clima, forma și dimensiunea alambicurilor, apa și, bineînțeles, factorul de timp sunt toți factori care forjează caracterul unic al fiecărui whisky.
Gusturile de whisky
Să-ți cunoști whisky-ul este o artă și fiecare are propriile sfaturi. Ia o cantitate foarte mică de lichid în gură (ca să nu te arda!), învăluie papilele gustative, gura, gingiile pentru a savura fiecare senzație… Specialiștii recomandă să nu învârți whisky-ul în pahar pentru a nu scoate alcoolul. Gustul trebuie să confirme mirosurile și să ofere noi expresii aromatice. Poți adăuga apoi puțină apă și repetă degustarea. Un whisky își dezvăluie caracterul doar în timp.
Trebuie să apară gusturi diferite: dulce, sărat, amar sau acid… Toate papilele tale gustative sunt frământate, dar trebuie să știi că aroma whisky-ului nu se oprește la senzația sa din gură. Pe măsură ce trece prin gât, va dezvălui o întreagă gamă de senzații, în special datorită revenirii aromatice de la nas la gură.
Aromele de whisky
Aroma este un principiu de parfum: parțial prin identificarea aromelor unui whisky vei prelungi plăcerea degustării acestuia. Aromele sunt împărțite în două familii: cele din producția de whisky și cele din învechirea acestuia. Aromele sunt așadar rezultatul fabricării whisky-ului sau al vechimii acestuia. Poți întâlni note lemnoase sau condimentate (care provin din învechire) sau note de fum, iodate sau marine, florale și ierboase sau chiar fructate.
Cum alegi whisky-ul care ți se potrivește?
Acum că ai gustat diferite whisky-uri și ai devenit pe deplin conștient de toate aromele și gusturile pe care fiecare le are de oferit, trebuie să faci o alegere.
Diferitele tipuri de whisky
- The Single Malt
Single Malt este cel mai rafinat din punct de vedere al gustului. Provine dintr-o singură distilerie unde este distilat în așa-numitele alambicuri „de fier”.
- Malțul Pur
Pure Malt este un whisky fabricat exclusiv din orz încolțit. Poate fi fructul „malțurilor” din diferite distilerii și din diferiți ani.
- Blended Malt
Whisky excelent de băut ca și cocktail, este un amestec de diferite malțuri single.
- Bourbon
Bourbon este whisky-ul american prin excelență. Se face dintr-un amestec de orz, secară și/sau grâu, dar mai ales din porumb.