National

Cum sa-ti cumperi de pe internet o arma AK 47 sau un pistol Beretta

Publicat: 28 nov. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum sa-ti cumperi de pe internet o arma AK 47 sau un pistol Beretta
1

Reporterii „Adevarul“ au negociat si stabilit coordonatele unor tranzactii de arme prin intermediul unor comenzi online, pe site-uri ascunse in „internetul din umbra” (deepnet). Armele negociate: un pistol mitraliera AK 47 si un pistol Beretta

Cazul bucuresteanului impuscat zilele trecute in plina strada in Bucuresti ridica problema traficului de arme si scoate la iveala faptul ca oricine poate avea propriul AK 47 sau orice alta arma doreste. Reporterii „Adevarul“ au initiat negocieri pentru cumpararea de arme inca de acum trei luni. Nu este nimic complicat. Totul se rezuma la internet, un cont fictiv si o moneda virtuala (bitcoin). Tranzactia se face pe un site specializat, dar ascuns intr-o oarecare masura de ochii publicului. Black Market Reloaded se afla in „internetul din umbra“ si este locul in care cererea se intalneste cu oferta pentru marfuri ilegale.

Oferta pe Black Market Reloaded este una variata. De la pistoale Makarov, Glock, arma automata romaneasca AK 47, pana la arme sofisticate cu luneta. Dupa ce ne-am facut un cont fictiv, am initiat negocierile cu vanzatorul unei AK 47, provenienta Romania.

Pretul expus pe profilul vanzatorului: 1.500 de euro. Pretul este insa orientativ. Isi prezinta marfa: „Vand AK 47 Romania folosita, in stare buna. Nu stiu cat s-a tras cu ea. Arma are un singur incarcator. Daca esti interesat, pot aranja pentru mai multe AK 47 in cateva saptamani“. Am inceput sa tatonam terenul prin mesaje private, desfasurate total anonim. El nu stie cine suntem, noi nu stim cine este vanzatorul. Se ascunde in spatele numelui „eastseller“.

AK 47 – 700 DE EURO

Discretia pare asigurata in „internetul din umbra“ (deepnet – nu este indexat de motoarele de cautare standard si nu poate fi accesat decat prin programe special instalate, mai ales daca se folosesc anumite programe ce impiedica sau ingreuneaza identificarea utilizatorilor). Ii spunem prin mesaj privat ca ne intereseaza arma scoasa la vanzare si, daca totul decurge bine, vrem sa cumparam inca trei dupa ce o primim pe prima. Raspunsul este prompt: „Pretul este de 700 de euro. Pot face rost de mai multe arme, dar am nevoie de mai mult timp“.

Intrebat cum va livra marfa, ca sa evite scanerele din vami, traficantul spune ca stie care este riscul, dar ca are solutii: „Desfac arma si o trimit pe bucati. Trimit in patru pachete diferite. Fiecare transport te va costa in plus cativa euro. Nu pot sa-ti spun mai multe. Doar ca nu sunt roman si ca fac rost de la un amic din Romania, care lucreaza in armata romana“, dezvaluie traficantul.

Pentru a ne asigura ca vanzatorul e real si ca detine arma, i-am solicitat o fotografie cu AK 47 pe care sa aseze o foaie de hartie cu un nume inventat si data zilei in care ne aflam in negocieri, 10 septembrie 2012. In doar cateva minute a sosit si dovada. Peste arma a pus o eticheta de apa minerala din Polonia pe care a scris cele cerute de client.

Cu un alt cont, l-am contactat pe traficant, incercand o dubla negociere. A recunoscut ca mai este in negocieri cu un posibil cumparator, nestiind ca reporterii „Adevarul“ se aflau in spatele ambelor contacte.

BTC, O MONEDA VIRTUALA

Modalitatea de plata nu este una complicata, dar e specifica celor care vor sa faca cumparaturi ilegale si anonime de pe Black Market Reloaded. Plata se face printr-o moneda virtuala, denumita Bitcoin (BTC). Pentru orientare, site-ul afiseaza si ratele de schimb. De exemplu, un BTC costa 9,5 euro sau 12,28 USD. Moneda virtuala este folosita pentru a anonimiza tranzactiile si a nu putea fi depistati de autoritati nici vanzatorul, nici cumparatorul.

Practic, se depun bani reali intr-un cont, iar respectivul primeste contravaloarea in BTC. Apoi, plata se face direct intre utilizatori. Vanzatorul transforma apoi BTC in bani reali prin intermediari specializati, care intai plimba moneda virtuala prin alte tranzactii pentru a li se pierde complet urma. Ulterior, vanzatorul primeste banii reali in contul personal, iar din suma i se retine un comision de catre cei care au spalat banii.

BERETTA – 400 DE EURO

Un alt vanzator, o alta arma. Are la vanzare un pistol Beretta. „Arma este noua, in cutie si include 50 de gloante. Expediez prin FedEx Curier imediat ce primesc 40 de BTC“, raspunde prompt. Ofera si alternative de livrare. „Daca ai pe cineva care sa ti-l transporte, e perfect. Daca vrei, pot contacta pe cineva de pe «Drumul Matasii» (bazinul Marii Mediterane – estul Asiei) si poti plati direct acestei persoane care iti livreaza pachetul“, mai spune vanzatorul.

Black Market Reloaded poate dota o mica armata

Ieri, la ultima verificare, pe site-ul online Black Market Reloaded erau la vanzare 282 de arme, munitii sau alte echipamente si accesorii. Dintre acestea, 129 de arme de foc. Oferta este una foarte variata. Poti cumpara un revolver Makarov, provenite din Rusia, un Smith & Wesson Model 36 sau Colt. Pentru cei care au nevoie, pot cumpara arme de asalt, mitraliere, pusti cu luneta. Preturile variaza intre 400 si ajung, pentru armele automate sofisticate, la 4.000 de euro.

Tot pe Black Market Reloaded se gasesc si uniforme militare, dar si veste antiglont, pretul acestora fiind de pana la 400 de euro.

Printre numeroasele anunturi cu arme se pot afla si vanzatori falsi, care au anunturi convingatoare. Ei cer banii in avans, iar cumparatorul asteapta in zadar marfa. Vanzatorii primesc recenzii pozitive sau negative de la clienti, ce nu mai pot fi sterse.

Ofiterii SRI, implicati in ancheta atacului armat din Vitan

Cercetarile in cazul atacului armat de luni, din cartierul bucurestean Vitan, in care tanarul Razvan Isaila a fost impuscat cu doua arme automate, continua. Ieri, anchetatorii au decis sa ceara sprijinul Serviciului Roman de Informatii pentru identificarea ?i prinderea agresorilor. De asemenea, in cursul diminetii, ofiterii Serviciului Omoruri din cadrul Politiei Capitalei l-au audiat din nou pe Razvan Isaila.  Oamenii legii incearca sa afle chiar de la el cine ar fi putut sa comande asasinarea.

Din cercetarile efectuate pana acum a reiesit ca, luni, in jurul orei 18.00, Isaila a iesit singur din scara, s-a indreptat spre masina personala, aflata in parcarea blocului, a deschis-o si a urcat. In acel moment, dintr-un autoturism de culoare inchisa cu numere de Bulgaria, doi barbati au tras mai multe focuri de arma asupra acestuia. Inainte sa dispara, agresorii au aruncat pistoalele automate cu care au tras. „Au fost arme de unica folosinta, doar pentru acea seara. Cel mai probabil sunt asasini platiti din Republica Moldova, Ucraina sau Rusia»“, a explicat specialistul criminolog Dan Antonescu.

Adauga un comentariu