Prima pagină » Sanatate » Cum să treci peste depresia unei despărțiri? Conf.dr. Andreea Szalontay: „Despărțirea poate fi percepută ca și un deces al cuiva” – VIDEO

Cum să treci peste depresia unei despărțiri? Conf.dr. Andreea Szalontay: „Despărțirea poate fi percepută ca și un deces al cuiva” – VIDEO

17 ian. 2023, 12:14,
BZI.ro, în Sanatate

Nu știi cum să treci peste depresia unei despărțiri? Iată sfaturile conf. dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași.

Despărțirile sunt dificile atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cu toate acestea, reprezentantele sexului resimt mai puternic efectele unei sepărări, ajungând chiar în pragul depresiei. Acesta este și cazul femeilor din Ucraina, care au fost nevoite să plece din fața războiului, lăsându-și partenerii să lupte pentru țară. Ele trec prin momente anevoioase , dar care pot fi, din fericire, depășite cu ajutorul unei atitudini optimiste față de viitor.

Descoperă, în continuare, explicațiile și recomandările medicului psihiatru Andreea Szalontay, în ceea ce privește depresia unei despărțiri, fie ea și temporară.

Cum să treci peste depresia unei despărțiri? Conf. dr. Andreea Szalontay: „Ne întoarcem puțin la originea noastră în momentele astea de limită”

Depresia unei despărțiri este iminentă, atât în cazul unei despărțiri temporare, așa cum este cazul femeilor din Ucraina, care au fost nevoite să își lase partenerii în țara natală și să fugă, cât și în cazul unei despărțiri permanente. Potrivit medicului psihiatru Andreea Szalontay, despărțirea poate fi percepută ca și un deces al cuiva. Aceasta, combinată cu stresul acut, pe care îl resimte o persoană , fiindcă este nevoită să supraviețuiască, poate să genereze teamă de viitor și, în unele cazuri, depresie.

„Despărțirea poate fi percepută ca și un deces al cuiva. Pentru că tu pleci, neștiind dacă ai să îți mai vezi soțul vreodată, posibil să nu poți lua legătura cu el, sunt unii care pleacă în război, deci tu nu mai știi în momentul ăla dacă îl vei mai vedea vreodată, deci trebuie să fie îngrozitor. Percepția este că n-ai să-l mai vezi, că nu știi unde te duci, că trebuie să supraviețuiești. Acel stres acut, pe care îl resimte acea femeie, care este nevoită să supraviețuiască, deci practic acest stres te ajută să supraviețuiești. Deci noi vorbim despre stresul care ne ajută să fugim, să trăim. Știți că omul când a fost fugărit de animalele sălbatice, așa a scăpat, cu fuga. Ne întoarcem puțin la originea noastră în momentele astea de limită. Noi fugim ca să trăim, ca să putem să supraviețuim, deci acest stres ne ajută. După o perioadă, după ce persoana va ajunge într-un loc, se va așeza undeva, deci cred că nici măcar nu percepe exact situația în care se află, pentru că este vorba de reacția acută la stres, în care tu ești nevoit să fugi. E acea încărcătură de adrenalină, care te ajută să supraviețuiești, să nu-ți mai fie foame, să nu-ți mai fie frig.”, a declarat medicul psihiatru Andreea Szalontay, pentru BZI LIVE.

Sfaturi pentru a trece peste o despărțire

Pentru a trece peste o despărțire, persoana afectată trebuie să se îmbărbăteze, să fie puternică și să gândească pozitiv. Aceasta trebuie să aibă toată convingerea că lucrurile se vor termina și ea se va întoarce la viața ei, nu așa cum a fost, dar mai bună. Și, foarte important, este ca persoana să gândească în prezent.

„În momentul când va ajunge să se așeze undeva și va începe să se gândească la situația în care este, atunci va fi problema majoră pe care va trebui să o depășească. Majoritatea trec printr-o depresie. Copiilor mai mari pot să le explice exact situația, dar trebuie ca adultul să le inspire siguranță și să le îmbrace în așa manieră. Deci nu are rost nici pentru noi, nici pentru copil, să inducem o stare de panică mai mare decât o are. Deci copilul trebuie să vadă adultul ca fiind foarte stăpân pe el și că știe ceea ce face, chiar dacă adultul habar nu are. Și pentru cei din jur, dacă vrem să fim puternici și vrem să ne ajutăm pe noi, trebuie să ne impunem să gândim pozitiv. Să ne gândim că vom scăpa, că lucrurile vor termina și așa trebuie să gândim cu toții și că ne vom întoarce la viața noastră, care nu va mai fi așa cum a fost, dar va fi mai bună. Și, dacă se poate, să gândească în prezent.”, a mai spus conf. dr. Andreea Szalontay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *