Titlurile zilei

Cum să vaccinezi o comunitate întreagă? Rețeta unui medic din Iași ar trebui învățată de tot sistemul medical! 90 la sută din populația comunei este imunizată!

Publicat: 11 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să vaccinezi o comunitate întreagă Rețeta unui medic din Iași ar trebui învățată de tot sistemul medical 90 la sută din populația comunei este imunizată
Dr. Daniela Bejan, medicul de familie din comuna Ciohorăni, a fost premiată pentru numărul mare de doze administrate din luna iunie 2021 și până în prezent

Daniela Bejan, medic de familie în comuna ieșeană Ciohorăni, a fost premiată de prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, pentru numărul mare de doze de vaccin administrate în doar 6 luni. Rata de imunizare în localitate este de aproximativ 90 la sută, iar acest număr mare de persoane vaccinate se datorează relației foarte apropiate dintre medic și localnici. Medicul Daniela Bejan este foarte respectat în comunitate

Medicul de familie din comuna Ciohorăni a fost premiat de Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, pentru numărul mare de doze de vaccin anti-COVID-19 administrat în doar 6 luni, de la debutul campaniei de imunizare. Daniela Bejan a început vaccinarea anti-COVID-19 în localitatea Ciohorăni, cu serul Johnson & Johnson, în luna iunie 2021. De la debutul campaniei și până în prezent a reușit să administreze peste 1.200 de doze de vaccin, printre cele mai multe din județul Iași. Locuitorii comunei Ciohorăni au avut încredere să se vaccineze deoarece medicul lor le-a recomandat și un tratament post-imunizare și nimeni nu a avut reacții adverse.

„Eu am primit primele doze de vaccin și, totodată, am început imunizarea în luna iunie 2021. De atunci și până în prezent am reușit să administrez peste 1.200 de doze de vaccin, cu serul Johnson & Johnson. Având în vedere reacțiile adverse ale vaccinului, de care toată lumea se teme, eu le-am recomandat pacienților mei un tratament anticoagulant. Aceștia m-au ascultat și nicio persoană nu s-a simțit rău după vaccin și cred că așa au căpătat încredere în acest vaccin.

Din cele peste 1.200 de doze administrate, nu au fost toate la persoanele din comună. La noi în localitate au fost valuri mari de infectări prin octombrie 2020. Ceilalți, văzând prin ce au trecut vecinii lor și mai ales după ce 10 dintre cei infectați au avut o evoluție nefavorabilă, și-au dat seama că nu e de glumă. În urma acestei situații au înțeles că trebuie să se vaccineze”, a declarat dr. Daniela Bejan, medic de familie în comuna Ciohorăni.

Rata imunizării în comuna Ciohorăni este de aproximativ 90 la sută

În prezent, în comuna ieșeană Ciohorăni locuiesc 1.954 de persoane, iar ieri, 10 octombrie 2021, erau înregistrate 4 cazuri de infectare COVID-19. Daniela Bejan își desfășoară activitatea în calitate de medic de familie în această zonă de mai bine de 20 de ani. Nu a fost greu pentru aceasta să îi convingă pe săteni să se vaccineze deoarece aceștia au mare încredere în ea. Există o legătură strânsă între medic și pacienți, astfel aceștia și-au adus toate rudele să se vaccineze la cabinetul medicului lor de familie. Printre locuitorii comunei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sunt și 15 copii, a căror părinți au cerut imunizarea.

„De la debutul campaniei de imunizare în cadrul cabinetului meu am reușit să vaccinez aproximativ 80 la sută din populația română și 10 la sută dintre rromi. Nu a fost greu să-i conving, pentru că ei au încredere în mine și avem o legătură destul de strânsă, de mai bine de 20 de ani de când sunt medic în această zonă. Am început treptat, cu câteva doze pe zi, iar mai târziu cu câteva zeci.

Pe lângă faptul că am o legătură strânsă cu toți pacienții mei, au văzut că nimeni nu s-a simțit rău de la vaccin, au recomandat la rândul lor și altor rude să se vaccineze. Când venea câte o rudă la ei, din altă localitate, îi spuneau să vină la mine să se vaccineze și mulți au făcut așa. Din vorbă în vorbă și-au imunizat întreaga familie. Am avut solicitări și în rândul copiilor. Aproximativ 15 copii din localitate și din apropiere au fost imunizați cu serul Pfizer. Este vorba despre minori cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Părinții au cerut și au fost de acord după ce și ei s-au imunizat”, a precizat dr. Daniela Bejan.

Alți trei medici de familie au fost premiați pentru numărul mare de persoane imunizate împotriva COVID-19

În județul Iași există 169 de cabinete ale medicilor de familie unde se administrează vaccinul anti-COVID-19. Dintre cei 169 de medici de familie din Iași, patru au fost premiați pentru numărul mare de persoane imunizate de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie.

Aceștia sunt: dr. Virginia Iulia Movileanu din Pașcani, care a administrat cel mai mare număr de doze de vaccin dintre medicii de familie din județ, cu peste 1.900 de persoane imunizate, dr. Irina Condrea din Târgu Frumos, care a imunizat până în prezent anti-Covid peste 1.400 de persoane, fiind pe un loc fruntaș la nivel județean, și dr. Oana Miron, din comuna Mironeasa, județul Iași. În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” s-a prezentat povestea medicului Oana Miron, primul medic de familie premiat pentru că avea cel mai mare număr de pacienți imunizați.

Adauga un comentariu