Local

Cum sărbătorește Iașul Ziua Națională a României. 1 Decembrie 2022 va fi celebrat cu fast în capitala culturală a României

Publicat: 26 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum sărbătorește Iașul Ziua Națională a României. 1 Decembrie 2022 va fi celebrat cu fast în capitala culturală a României
În acest an vor fi amplasate 2 arcade de cetină pe Pietonalul Ștefan cel Mare

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2022, municipalitatea ieșeană organizează o serie de evenimente. Vor fi spectacole cu tematică folclorică, concerte, slujbă religioasă și o masă tradițională. Punctul culminant de Ziua Națională a României este reprezentat de celebra paradă militară și Retragerea cu Torțe ce are loc în seara zilei de 1 Decembrie. Tot în aceeași zi vor fi aprinse și luminițele de Crăciun

După unirea Transilvaniei cu România, 1 Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională, fiind sărbătorită mai ales în Transilvania. Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. În Iași, în fiecare an se organizează o serie de evenimente deosebite cu prilejul Zilei Naționale a României.

soldati la defilare
Cu ocazia Zilei Naționale a României va avea loc o ceremonie militară

Ce evenimente vor avea loc de 1 Decembrie 2022

brad mare impodobit
În Iași vor fi amplasați 800 de brazi în ghiveci

Mai multe evenimente vor avea loc cu ocazia zilei de 1 Decembrie la Iași. La ora 9:30, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu se va desfășura ceremonia semnării oficiale a documentelor de înfrățire a municipiului Iași cu municipiile Bălți și Hîncești din Republica Moldova. Municipiul Iași este într-un strâns parteneriat cu orașele Republicii Moldova, manifestat printr-un schimb cultural, economic, academic, sportiv și turistic.

De la ora 10:00, în Piața Palatului Culturii va avea loc un spectacol cu temă folclorică. Printre cei ce vor susține recitalul se numără Ansamblul „Constantin Arvinte“, Ștefan Pintilii, un îndrăgit interpret local și cetățean de onoare al municipiului Iași, Beatrice Luca și câteva tinere talente. La ora 11:00, tot în Piața Palatului Culturii, se vor desfășura celebra paradă militară și depunerile de coroane. Vor avea loc un ceremonial militar, alocuțiuni și un program religios. Programul artistic va fi reluat de la ora 12:30, fiind urmat de o masă populară.

Recepția artistică se încheie și în acest an cu celebra Retragere cu Torțe. Evenimentul se desfășura, începând cu ora 19:00, pe Pietonalul Ștefan cel Mare.

persoane amplasează ghivece cu brazi
Luminițele vor fi aprinse în acest an de 1 decembrie

În Iași vor fi amplasați peste 800 de brazi în ghivece

pietonal cu arcada de cetina
14 brazi mari vor fi decorați și montați pe pietonalul Ștefan cel Mare

Primăria Municipiului Iași a amenajat și în acest an orașul pentru sărbătorile de iarnă. A fost amplasată Roata Panoramică și va fi organizat un Târg de Crăciun. Servicii Publice SA a cumpărat pentru această iarnă peste 800 de brazi în ghivece, care vor fi ornați și amplasați în toate zonele orașului. De asemenea, 14 brazi mari vor fi decorați și montați pe pietonalul Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor) și alte puncte de atracție.

Punctul de atracție central este Pietonalul Ștefan cel Mare, unde în acest an sunt realizate două tuneluri de cetină și instalații luminoase. În Piața Unirii este montată o plasă de luminițe ce acoperă întreaga zonă central-pietonală. Târgul de Crăciun al Iașului și parcul de distracții vor fi organizate în luna decembrie pe axa bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada I.C. Brătianu și Piața Unirii.

Aprinderea iluminatului de sărbători va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la ora 17:30, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași.

Adauga un comentariu