Ceapa eșalotă este o cultură foarte îndrăgită și întâlnită în grădinile românilor, datorită gustului său specific deosebit, de aceea, este important să știi cum se poate cultiva și îngriji.
Aceasta este denumită și hașmă sau ceapă franțuzească și este folosită atât pentru frunze, cât și pentru bulbi.
Iată ce trebuie să știi despre ceapa eșalotă
Acest soi de ceapă se plantează toamna, în perioada septembrie-noiembrie, dar și primăvara în perioada februarie-martie prin plantarea de bulbi. Pentru plantare, se selectează materialul de dimeniuni mai mici, pentru a se planta pe rânduri.
Dacă alegi să faci plantarea primăvara, trebuie să pregăteși terenul din toamnă prin încorporarea gunoiului de grajd în sol. Bulbii trebuie puși în pământ la o adâncime de aproximativ 3-5 cm. La plantarea de primăvară vârful poate rămâne expus afară, însă toamna trebuie acoperit și acesta cu pământ.
Distanța de plantare trebuie să fie de 15-20 cm între plante pe rând și de aproximativ 25-30 cm între rânduri.
Dacă alegi plantarea toamna, acestea pot ierna fără niciun fel de probleme în sol, dacă terenul este bine drenat. La final de iarnă, ceapa se fertilizează cu îngrăsăminte bogate în azot, precum suflatul de amoniu, astfel încât să se oprească înflorirea prematură.
În același timp, se poate utila și gunoiul de grajd uscat de la păsări sau animale. La cea semănată primăvara, se pot aplica fertilizări foliare până la mijlocul verii. Îngrijirea culturii constă în îndepărtarea buruienilor și a crustei prin prășire și aplicarea tratamentelor împotriva bolilor și a dăunătorilor.
Dacă ceapa începe să înflorească, tulpina floriferă trebuie îndepărtată imediat, întrucât aceasta va folosi toate resursele plantei, iar ceapa din pământ va rămâne mică. Află când se seamănă și ceapa din semințe.
Alte sfaturi esențiale de îngrijire
Acest tip de ceapă trebuie udat regulat, dar trebuie evitate udările peste tulpină, întrucât cresc riscul de apariția a bolilor fungice. Primăvara udările trebuie oprite dacă bulbii s-au umflat în mijlocul verii, întrucât acestea nu mai pot reține apă.
Dacă ai cultivat-o toamna, cultura se poate recolta primăvara devreme, sub formă de ceapă verde. În ceea ce privește cultura de primăvară, recoltarea se face în luna iulie, prin scoaterea bulbilor maturi din pământ, după aproximativ 90-120 de zile de la plantare.
Bulbii săi trebuie lasați la soare să se usuce timp de câteva zile, apoi să se depoziteze în locuri uscate și întunecate. Această recoltă poate rezista luni bune, dacă respecți acești pași. Tipul acesta de ceapă este folosită atât pentru frunze, cât și pentru bulbi.
Ceapa formează bulbi mari, de formă sferică și sunt toleranți la frig, chiar și la temperaturi de -12 grade Celsius. Condițiile sale de cultivare nu sunt greu de respectat, întrucât este asemănătoare cu cea a cepei cultivate din arpagic.
Această cultură suportă chiar și temperaturile scăzute de iarnă, de -10 grade Celsius. Important de menționat este că această cultură este caracterizată de preferința sa pentru perioadele prelungite de lumină.
Atunci când alegi locația pentru cultivare, trebuie să iei în considerare faptul că preferă zonele cu expunere directă la soare.
Cultura de ceapa eșalotă poate fi un adevărat succes dacă este îngrijită corect și poate fi folosită în nenumărate feluri de mâncare, fiind cu adevărat delicioasă.