Prima pagină » Culinar » Cum se face șunca de casă afumată? Iată ce mix de condimente trebuie să folosești ca să iasă delicioasă!

Cum se face șunca de casă afumată? Iată ce mix de condimente trebuie să folosești ca să iasă delicioasă!

19 iun. 2025, 13:41,
Redacția BZI în Culinar

Șunca afumată nu este un aliment pe care îl mănânci în fiecare zi. Se consumă în special în timpul sărbătorilor de iarnă, afumarea fiind la origine o modalitate de conservare a cărnii. Cu toate acestea, o bucățică de șuncă este la fel de bună și în zilele toride de vară.

Șunca afumată este clar cea mai iubită de români pentru că are un gust deosebit și merge fantastic cu muștar. Ea se poate prepara simplu, natural, fără aditivi, coloranți sau nitriți.

Cum se face șunca de casă afumată

Șuncă țărănească de casă se face după o rețetă naturală, fără aditivi, coloranți, nitriți, doar cu sare și condimente. Se poate face afumată și fiartă în aburi sau doar fiartă. Pentru saramură, cantitățile sunt pentru 1 litru de saramură, totul se înmulțește cu numărul de litri de saramură necesari.

Vei avea nevoie de 40 gr de sare la 1 litru de apă, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță piper boabe, 1 ardei iute, 1 frunză de dafin, 2-3 căței de usturoi zdrobiți ușor. Iar condimentele cu care vei unge 1 kg de carne sunt 4-8 gr piper proaspăt măcinat, cât de iute dorești să fie, 2-4 gr ardei iute uscat, măcinat sau boia iute, 3 gr cimbru uscat, 1 lingură boia dulce, 1 gr ienibahar, 1 gr coriandru, 1 gr anason sau fenicul semințe, 1 căpățână usturoi.

Vei avea nevoie de un picior de porc sau o spată, cea din urmă se folosește de obicei pentru șunculiță, iar piciorul, care e mai mare, se folosește la prosciutto. Se lasă carnea cu tot cu șoric și slănină, dar ai grijă să alegi o bucată nu foarte grasă.

Prima dată se îndepărtează rasolul, nu se spală acum carnea, pentru că fiind cu apa, va fi mai greu de tăiat și va aluneca. Se împarte bucata în bucăți egale și apoi se spală foarte bine fiecare bucată și se verifică să nu aibă așchii de os rămase de la tăiere. Se pot cere de la măcelărie feliile direct tăiate și acasă doar le speli și treci direct la treabă.

Cum se face saramura

Se pune carnea într-un vas încăpător și se pregătește saramura, se face cât este nevoie pentru a acoperi bine carnea. Se lasă totul la marinat timp de 7-8 zile, nu mai mult, în loc rece, dar nu în congelator, se pot păstra cel mai bine la frigider.

În ceea ce privește afumarea, se lasă la fum cald, timp în care șunca vă prinde o culoare roșiatică superbă. Afumarea se face cu lemn de pom fructifer sau fag, poți folosi lemn de prun și măslin.

După 1 oră, se iau lemnele și se afumă la rece, cu rumeguș ușor umed, tot din lemn de pom fructifer. Se lasă așa timp de o oră, apoi se stinge focul. Se pregătește apoi amestecul de condimente și se unge șunculița peste tot. Carnea fiind fierbinte, condimentele vor pătrunde în carne.

După tot acest proces, șunca poate fi păstrată la congelator. Se pune în pungi speciale pentru a nu prinde mrios de la restul alimentelor puse acolo. Este important să o porționezi corect, astfel încât atunci când scoți o bucată să o consumi în timp util, fără să râncezească. La congelator șunca afumată va rezista până la doi ani.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Teroare la nivel meteo. Anunț de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025