Șunca afumată nu este un aliment pe care îl mănânci în fiecare zi. Se consumă în special în timpul sărbătorilor de iarnă, afumarea fiind la origine o modalitate de conservare a cărnii. Cu toate acestea, o bucățică de șuncă este la fel de bună și în zilele toride de vară.
Șunca afumată este clar cea mai iubită de români pentru că are un gust deosebit și merge fantastic cu muștar. Ea se poate prepara simplu, natural, fără aditivi, coloranți sau nitriți.
Cum se face șunca de casă afumată
Șuncă țărănească de casă se face după o rețetă naturală, fără aditivi, coloranți, nitriți, doar cu sare și condimente. Se poate face afumată și fiartă în aburi sau doar fiartă. Pentru saramură, cantitățile sunt pentru 1 litru de saramură, totul se înmulțește cu numărul de litri de saramură necesari.
Vei avea nevoie de 40 gr de sare la 1 litru de apă, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță piper boabe, 1 ardei iute, 1 frunză de dafin, 2-3 căței de usturoi zdrobiți ușor. Iar condimentele cu care vei unge 1 kg de carne sunt 4-8 gr piper proaspăt măcinat, cât de iute dorești să fie, 2-4 gr ardei iute uscat, măcinat sau boia iute, 3 gr cimbru uscat, 1 lingură boia dulce, 1 gr ienibahar, 1 gr coriandru, 1 gr anason sau fenicul semințe, 1 căpățână usturoi.
Vei avea nevoie de un picior de porc sau o spată, cea din urmă se folosește de obicei pentru șunculiță, iar piciorul, care e mai mare, se folosește la prosciutto. Se lasă carnea cu tot cu șoric și slănină, dar ai grijă să alegi o bucată nu foarte grasă.
Prima dată se îndepărtează rasolul, nu se spală acum carnea, pentru că fiind cu apa, va fi mai greu de tăiat și va aluneca. Se împarte bucata în bucăți egale și apoi se spală foarte bine fiecare bucată și se verifică să nu aibă așchii de os rămase de la tăiere. Se pot cere de la măcelărie feliile direct tăiate și acasă doar le speli și treci direct la treabă.
Cum se face saramura
Se pune carnea într-un vas încăpător și se pregătește saramura, se face cât este nevoie pentru a acoperi bine carnea. Se lasă totul la marinat timp de 7-8 zile, nu mai mult, în loc rece, dar nu în congelator, se pot păstra cel mai bine la frigider.
În ceea ce privește afumarea, se lasă la fum cald, timp în care șunca vă prinde o culoare roșiatică superbă. Afumarea se face cu lemn de pom fructifer sau fag, poți folosi lemn de prun și măslin.
După 1 oră, se iau lemnele și se afumă la rece, cu rumeguș ușor umed, tot din lemn de pom fructifer. Se lasă așa timp de o oră, apoi se stinge focul. Se pregătește apoi amestecul de condimente și se unge șunculița peste tot. Carnea fiind fierbinte, condimentele vor pătrunde în carne.
După tot acest proces, șunca poate fi păstrată la congelator. Se pune în pungi speciale pentru a nu prinde mrios de la restul alimentelor puse acolo. Este important să o porționezi corect, astfel încât atunci când scoți o bucată să o consumi în timp util, fără să râncezească. La congelator șunca afumată va rezista până la doi ani.