Dacă vrei să știi cum se face varza călită, ei bine, trebuie să știi că este o rețetă tradițională românească, bună de pus pe masă când ai poftă de ceva tradițional, dar nu vrei să stai ore în șir în bucătărie. Poate fi preparată în cuptor sau pe aragaz, și este foarte populară în toate zonele țării, rețeta fiind adaptată în funcție de regiune.
În mod tradițional, rețeta de varză călită se face cu varză murată, aceasta fiind varianta clasică. Dacă ai varză murată, e perfect, dar dacă nu ai, poți să folosești varză dulce. Tot ce îți trebuie e varză, ceva legume de bază ca ceapa, roșiile și condimente.
Cum se face varza călită
Varza călită cu afumătură este, prin definiție, este un preparat tradițional. Consistent, gustos și aromat, acest fel de mâncare se prepară la cuptor sau pe aragaz și este extrem de apreciat în toate zonele țării, rețeta fiind adaptată specificului regiunii.
De-a lungul istoriei, bucatele românești au preluat rețete din bucătăria balcanică tradițională, combinată cu bucătăria turcească sau cea austro-ungară. Așadar, multe preparate ce se regăsesc în bucătăria românească au un corespondent în țările vecine.
Însă, deși nu pot fi considerate 100% românești, unele rețete, cum este și cazul celei de varză călită cu afumătură, sunt atât de cunoscute de gospodine, încât se regăsesc în toate cărțile de bucate tradiționale românești.
Pentru a găti cea mai delicioasă varză dulce călită, vasele din fontă sunt cele mai potrivite, pentru că distribuie căldura uniform. Dar nu este absolut necesar. Dacă nu ai una, folosește orice oală cu pereți mai groși.
Pentru un număr de patru porții și un timp de pregătire de aproximativ 40 de minute, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1,2 kg de varză nouă, cu frunze subțiri; 100 g slănină afumată, tăiată felii subțiri; o ceapă de mărime medie; două frunze mici de dafin; 1 linguriță de cimbru uscat; 150 ml apă; 1 linguriță de boabe de piper negru; 200 g suc de roșii concentrat, dacă este posibil de casă; 1 linguriță de boia dulce; 1 linguriță rasă de sare; un borcan de ardei iute în oțet.
Mod de preparare
Pentru procesul de călire vei avea nevoie, evident, de grăsime, iar pentru aceasta este recomandată slănina afumată. Trebuie să fie suficientă, altfel varza nu se va găti, ci se va fierbe. Poți înlocui 70 gr de grăsime de porc cu 70 gr de ulei, dar slănina afumată este cea mai bună.
Se pune tigaia la foc mic și se așază feliile de bacon în tigaie. Nu aștepta să se încălzească prea tare, pentru că nu vrem să se prăjească, ci să se topească. Când topim, trebuie să începem cu recipientul rece și să menținem încălzirea la foc mic.
Se taie apoi varza în două, apoi taie felii subțiri din fiecare jumătate. Se pune varza tăiată într-ul bol, apoi se presară puțină sare și se frământă cu mâinile. Se curăță și se taie ceapa, timp în care slănina ar trebui să se fi topit, așadar poate fi scoasă din oală.
Se pune ceapa la călit până când devine gălbuie și translucidă, dar fără să se rumenească. Apoi se adaugă jumănate de varză frământată și după ce s-a încălzit, se adaugă și cel de al doilea strat. Adaugă o cană de apă și lasă totul să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie și se frăgezește foarte bine.
După ce varza este fiartă, se adaugă sucul de roșii. Sucul de roșii nu se adaugă dintr-o dată, pentru că, în funcție de concentrația acestuia, vei avea nevoie de mai mult sau mai puțin. Ideal ar fi în jur de 200 g, deci îl turnăm treptat.
Apoi se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, cimbrul uscat și boia dulce. O varză bună are nevoie de un ingredient acru, cel mai recomandabil este oțetul din rdei iute, folosește între 3 și 6 linguri. Ultimul ingredient este o linguriță de sare și astfel ai învățat cum se face varza călită.