Anna Cernavca Popan vorbește despre familie și carieră. Aceasta este prezentă în cabinetul stomatologic, cât și în bucătărie, dar pe primul loc pune familia.
Mamă a cinci copii, Anna Cernavca Popan este licențiată în stomatologie și pasionată de gastronomie. Ea este fondatoarea proiectului “Rețetele Annei”, iar în timpul liber organizează ateliere de pâine cu maia, reușid să îmbine viața de familie cu cariera, dar și pasiunile sale.
Anna Cernavca Popan vorbește despre familie și carieră la podcast BZI
Originară din Republica Moldova, Anna Cernavca Popan s-a mutat în România după ce l-a întâlnit pe bărbatul care i-a devenit soț. După mutare, s-a înscris la Facultatea de Medicină Dentară, iar la scurt timp a devenit mamă. Viața ei a devenit mai intensă, împărțindu-se între familie și continuarea studiilor.
“Sunt medic stomatolog de profesie, dar acasă am cinci copii care îmi ocupă tot timpul, de aceea țin să menționez nu neapărat că am cinci copii pentru că sunt o eroină, dar pot să zic că este job-ul meu principal. Sunt din Republica Moldova, am venit la Iași după marea mea iubire și zic marea mea iubire pentru că nu am venit să o caut ci am venit după el. În Iași era viitorul meu soț, făcea Faculatatea de Medicină Dentară și am ales să fac și eu această facultate. La sfârșitul anului I, soțul meu m-a cerut de soție, în anul al II-lea am făcut nunta, iar în anul al III-lea am născut primul copil. În anul VI, am născut al doilea copil, astfel am terminat șase ani de stomatologie cu doi băieți”, a declarant Anna Cernavca Popan.
Din dorința de a avea o fetiță, după venirea pe lume a celui de-al doilea băiat, Anna Cernavca Popan a rămas din nou însărcinată. Astfel, familia s-a mărit cu o fetiță, iar Anna și-a dedicat o perioadă din viață exclusiv familiei, fiind alături de copiii ei.
Imediat după ce a început pandemia, aceasta a decis să posteze online diverse rețete de mâncare.
“Odată ce a venit pandemia peste noi am creat pagina cu rețete “Rețetele Annei”. Am început să pun rețete, sunt foarte pasionată de tot ce înseamnă bucătărie și gătit, iar pe lângă pasiunea de bucătărie îmi place foarte mult să scriu. Scriu istorie, adică fac o poză cu mâncare și neapărat îmi vine ceva, o istorie să scriu la poza respectivă. Îmi vine mai greu să pun rețete pentru că nu sunt în domeniul, nu sunt bucătar de profesie, dar îmi place foarte mult să scriu și zic să scriu pentru că uneori am textele scrise și nu am poze. Și nu am poze pentru că nu gătesc, eu gătesc în fiecare zi, dar nu am timp să mai fac o poză“, a precizat Anna Cernavca Popan.
Pentru a afla mai multe despre povestea Annei Cernavca Popan și pasiunea pentru gastronomie, vizionează integral podcastul AICI.
Anna Cernavca Popan a făcut o pasiune din a prepara pâine cu maia
Pe lângă profesia de medic stomatolog și rolul de mamă, Anna Cernavca Popan și-a descoperit o nouă pasiune: prepararea pâinii cu maia.
“Am intrat într-o aventură și anume atelierul de pâine cu maia pentru că sunt pasionată de tot ce înseamnă pâinea cu maia. Am fost și eu, la rândul meu, la un atelier. Mi-a plăcut, am experimentat. Doi ani de zile a durat tot acest proces până să le înțeleg totul cum se face. Și acum, când fetița cea mai mică are doi ani și am simțit că este un moment în care să pun pasiunea pe masă, am început să fac aceste ateliere de pâine cu maia“, a declarat Anna Cernavca Popan.
Pasiunea pentru pâinea cu maia nu înseamnă doar rețete și cuptoare încinse, ci și multă răbdare și curiozitate. Pentru Anna Cernavca Popan, drumul către această experiență a început cu dorința de a înțelege singură un proces aparent simplu, dar plin de subtilități.
“La rândul meu, am citit pe internet și am zis: nu, eu trebuie să văd singură cum decurge tot acest proces. Am fost la un atelier de pâine cu maia, am venit acasă și am copt prima pâine pe care am făcut-o acolo, în cadrul atelierului. După aceea am zis că trebuie să o iau de la început, să-mi cresc eu singură propria mea maia, ca să văd cum se face. Maia nu este nimic altceva decât un amestec de făină și apă. Toate cerealele, inclusiv bobul de grâu, au pe învelișul lor niște bacterii, cam vreo 70 de tipuri de bacterii. Aceste bacterii sunt responsabile pentru că, atunci când amestecăm făina cu apa, ele să se înmulțească și să fermenteze. Durează puțin mai mult timp să-ți crești propria maia, cam 14 zile, în care, în fiecare zi, trebuie să o hrănești“, a explicat Anna Cernavca Popan.
Astfel, Anna Cernavca Popan se împarte între familie și carieră, reușind să se bucure de fiecare realizare.