Culinar

Pâine cu maia. Rețeta veche a bunicii pentru o pâine de casă pufoasă și gustoasă

Publicat: 04 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pâine cu maia. Rețeta veche a bunicii pentru o pâine de casă pufoasă și gustoasă
Pâinea cu maia este ideală de servit la orice ocazie împreună cu mâncăruri gustoase și aromate.

Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti acasă o pâine cu maia. Aceasta are un gust aparte, o textură crocantă, iar miezul este pufos și aromat. Pâinea făcută cu maia este sănătoasă, are o savoare aparte, care le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de bucatele din vremea de odinioară. Iată rețeta veche a bunicii pentru o pâine de casă pufoasă și gustoasă.

Pâine cu maia

Când vine vorba de gustoasa pâine de casă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Una dintre cele mai apreciate rețete de pâine este cea cu maia. Maiaua este o drojdie naturală, pregătită acasă și va oferi pâinii un gust aparte.

Dacă vrem să pregătim acasă o pâine cu maia vom avea nevoie de câteva ingrediente și de un strop de imaginație, iar succesul culinar va fi garantat. Pe lângă pâinea cu maia, putem pregăti pentru cei dragi și o pâine de casă la tavă. Aceasta se face cu drojdie, iar dacă adăugăm câteva arome inedite, la final vom obține un adevărat deliciu.

Pâinea cu maia este ideală de servit la orice ocazie împreună cu mâncăruri gustoase și aromate. Rețetele de pâine sunt diverse, dar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Cum să pregătești acasă o pâine crocantă și gustoasă

Dacă vrem să facem acasă o pâine cu maia vom avea nevoie de 150 g de maia, 250 ml de apă călduță, 25 ml de ulei de măsline, 500 g de făină, 10 g de sare fină și susan pentru ornare. Pentru maia vom folosi 500 g de făină și apă caldă.

Mai întâi se pregătește maiaua cu o săptămână înainte de a face o pâine de casă. Într-un borcan se pun 60 g de făină cu 60 ml de apă caldă. Se amestecă totul foarte bine și se lasă timp de 24 de ore. După aceea, se va scoate jumătate din compoziție și se pune în borcan iar făină și apă caldă. Se amestecă din nou și se lasă 24 de ore. Se repetă procedeul anterior până când maiaua capătă o textură cremoasă și își mărește volumul. Când maiaua este gata se transferă într-un borcan curat și se ține la frigider.

După ce maiaua este gata se începe rețeta cu care vom face pâine cu maia. Într-un lighean se pun 150 g de maia apoi se toarnă apa caldă împreună cu uleiul de măsline. Se încorporeeză treptat făina și se adaugă un praf de sare pentru gust. Se frământă aluatul apoi se lasă la odihnit o oră.

După ce aluatul  a dospit, se mai frământă timp de 5 minute și se lasă iar la crescut. Se modelează pâinea după forma dorită, rotundă sau ovală și se pune deasupra susan. Se așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se crestează pâinea cu un cuțit pentru a se rumeni și a avea o crustă irezistibilă și se pune la cuptor timp de o oră.

Când este gata, se scoate pâinea din cuptor, se lasă la răcit apoi se servește împreună cu mâncăruri de casă delicioase. Pâinea cu maia este gustoasă, fragedă și pufoasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Adauga un comentariu