National

Cum se lasa CUMPARATI preotii de dragul candidatului Gigi Becali – VIDEO

Publicat: 27 nov. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1

Se zice ca banul e ochiul dracului. In urma unui experiment jurnalistic Evenimentul Zilei a convins patru preoti, din colegiul in care candideaza Becali, ca, in schimbul promisiunii unor donatii consistente, sa-i faca acestuia campanie electorala in cadrul slujbelor de duminica, lucru strict interzis de Patriarhie.

Unul dintre ei a plusat si chiar si-a pus biserica la dispozitia lui Gigi Becali, pentru ca latifundiarul din Pipera sa-si lipeasca afise electorale. Altii au dat sfaturi despre cum trebuie procedat pentru ca enoriasii sa fie mai usor de manipulat electoral sau despre cum pot fi fentate directivele Patriarhiei, scrie evz.ro.

Ultimii doi preoti stiau foarte clar ca ceea ce fac incalca preceptele Patriarhiei. Totusi, au zis ca risca. Totul pentru bani.

Constantin Misu este parintele bisericii Inaltarea Domnului, de pe Aleea Valea Boteni, nr. 7, din sectorul 6 al Capitalei. El slujeste intr-o bisericuta, deoarece noul lacas de cult este in constructie. Si pe site, si la intrare in biserica, preotul anunta ca e in cautare de sponsori.
Imediat dupa slujba, reporterii s-au dus dupa preotul Constantin in altar. Cand acestia s-au prezentat ca o echipa de sustinatori a lui George Becali si au declarat ca ar dori sa stea de vorba cu el, preotul s-a luminat la fata si a invitat reporterii la o discutie in afara altarului.

Reporter: Domnul Becali va face o donatie consistenta… Pe noi ne intereseaza ca la slujba sa spuneti la lume sa voteze cu Becali…
Preotul Constantin Misu: Da. Cum sa nu. Da. Se poate face lucrul acesta. Sigur ca da. Totul e posibil, numai sa vrem!

R: Putem sa lipim si noi niste afise la intrare in biserica?
Constantin Misu: Da, da, da…

R: Cand mai aveti slujba?
Constantin Misu: In fiecare zi. Pentru ca e Postul Craciunului.

R: Domnul Becali a zis ca daca treaba merge bine, o sa facem o donatie consistenta…
Constantin Misu: Eu nu pot sa incep sa spun, bai, votati-l p-asta. Stiti… cinstit, acuma.

R: Stiti ca Becali a ajutat multe biserici. Acum, daca o sa fie ales deputat in acest colegiu…
Constantin Misu: Stiu ca a ajutat, dar mai stiu si altceva, ca am fost la dumnealui, acum cativa ani, cu un dosar ca sa ma ajute. A venit aici, am discutat cu dumnealui, s-a uitat la biserica si a zis ca nu poate sa o termine.

R: Si de cand ati putea sa spuneti la oameni sa voteze cu domnul Becali?
Constantin Misu: Eu de duminica viitoare as putea sa incep sa le spun. Sigur ca da. Ca a venit aici domnul Becali. Daca dumnealui ar veni pe-aicea, ar fi foarte bine, pentru ca eu as putea sa spun: Uite, il avem in mijlocul nostru pe domnul Becali! Va dati seama? Ce n-ar fi? Uite, sa zic ca n-a venit in campanie electorala, ci a venit sa ne ajute. Daca omul te ajuta pentru ceva si tu… dupa aia… Ati inteles? Asta pot sa spun. Dar tre’ sa ma leg de ceva. Daca n-am de ce sa ma leg…

R: Cu donatia cum ati dori sa procedam?
Constantin Misu: Daca vreti, va pot da un cont bancar. Asa merge. O anumita suma merge s-o dai din mana, dar in contul bancar poti sa pui cat vrei.

R: Noi venim si duminica viitoare, iar daca treaba merge bine la slujba, luni am rezolvat cu banii. Pe noi ne intereseaza sa spuneti la slujba de domnul Becali…
Constantin Misu: Dar spun, spun…. impactul este altul cand il vede pe om. Daca vrea sa vina, sa vina pe la vreo 11.00. Daca vrea sa stea la toata slujba, foarte bine, cu toata dragostea. Dar poate are alte probleme de facut. Noi terminam slujba pe la 11 si un sfert. Si atunci o sa spun. Fie ca sta acolo in fata, fie ca sta aici. Nu are importanta. Eu pot sa spun ca a venit in mijlocul nostru… cutare…cutare.

Preotul Cosmin este adjunctul lui Constantin Misu. Prea sfintia sa a tras cu urechea si a inteles de ce am venit. Ne-a agatat la iesirea din sfanta biserica.

Preotul Cosmin: Ati discutat cu parintele? Va asteptam aici cu domnul Becali. Si eu vroiam sa vorbesc cu dumnealui, pentru un centru de zi, unde mananca copii si batrani ai strazii. E o cantina sociala.

Reporter: O sa vorbim cu domnul Becali, ca sa-l aducem aici.

Preotul Cosmin: Ar fi bine sa vina dansul aici. Noi oricum il votam. Noi n-avem cheltuieli prea mari, avem investitii de pana-n un milion de lei. Eu sunt parintele Cosmin, directorul executiv al cantinei.

Parintele Nicolae Burlan, de la biserica Sfanta Vineri, din Drumul Taberei, are o singura conditie: sa-i promita Gigi Becali ca-i picteaza biserica. Nu costa mult: doar un milion jumate de euro, varianta cea mai ieftina. Dupa aceea, il va ajuta in campanie.

Reporter: Domnul Becali ar dori sa faca o donatie consistenta, in cazul in care ati dori sa-l ajutati in campanie…
Preotul Nicolae Burlan: Dvs. stiti ca biserica nu face politica. Nu avem voie, practic, sa…

Reporter: Rugamintea noastra la dvs. ar fi ca, duminica viitoare, la slujba, sa spuneti ca domnul Becali… e un om credincios, care a mai ajutat si alte biserici…
Preotul Nicolae Burlan: Noi putem sa spunem ca domnul Becali a facut pentru biserica. Desi e campanie mascata…

R: Putem conta pe ajutorul dumneavoastra?
Preotul Nicolae Burlan: Cand a facut ceva, pot sa spun. Nici Patriarhul nu ma poate acuza ca am zis ca a facut…

R: Putem lipi niste afise electorale, la intrare in biserica?
Preotul Nicolae Burlan: Pe gard sa zicem ca…

Reporter: Daca il aducem duminica la slujba, pe la 11, puteti spune ca domnul Becali candideaza la noi in colegiu?
Preotul Nicolae Burlan: Daca apare, eu pot spune: uitati, fratilor, ce bucurie avem! Domnul Becali vrea sa picteze biserica.

R: Cam cat ar costa pictatul bisericii?
Preotul Nicolae Burlan: Aduceti-l sa vada! Noi avem 4.000 de metri patrati de pictat. Pictura in mozaic, care e vesnica, costa 1.000 de euro metrul patrat. Eu le-am zis: mai, fratilor, biserica a costat trei milioane de euro, iar voi cereti patru milioane pentru pictura? O sa facem in fresca. Metrul patrat e cam 350 de euro metrul patrat (1,4 milioane de euro n.r.).

Parintele Nicolae de la Biserica Sfantul Andrei e harsit in campanii electorale. Chiar recunoaste ca a mai ajutat „o personalitate”. El ne-a explicat cum se poate face campanie electorala voalat.

Reporter: Domnul Becali candideaza aici, in colegiul la dumneavoastra, si am venit sa va intreb daca puteti sa-l ajutati. Sa vorbiti cu enoriasii, sa le spuneti sa-l voteze pe domnul Becali…
Preotul Nicolae: Poate sa vina la noi, la o slujba. Nu ne putem adresa enoriasilor: „Votati-l pe domnul Becali!”. Putem sa-l prezentam: Domnul George Becali, care candideaza la functia de senator, ii uram toate cele bune, ne rugam cu ajutorul lui Dumnezeu. Asta putem sa-i facem o publicitate, asa, cat de cat eleganta… ca altfel ne frigem rau de tot. Se gaseste unul sa faca o reclamatie si am incurcat-o.

Reporter: Deci nu direct, ci indirect?
Preotul Nicolae: Asa, voalat, se poate.

R: Putem lipi niste afise electorale?
Preotul Nicolae: Asta nu. Dar putem face altceva… Daca considerati ca spatiul pe unde se intra in biserica, unde e o mica parcare, in fata portii, daca doriti sa faceti ceva, nu ma pun impotriva. O sa vorbesc si cu colegul meu…

R: Atunci, duminica viitoare il aducem la o slujba, aici, la dumneavoastra si apoi vorbim despre donatie?
Preotul Nicolae: Cu drag. Noi stim ca el e deschis catre biserica, dar nu indraznim sa cerem, pentru ca probabil sunt altii inaintea noastra.

Adauga un comentariu