Sanatate

Cum se transmite tuberculoza pulmonară. Adevărul din spatele stigmei și miturilor care înconjoară această boală

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se transmite tuberculoza pulmonară. Adevărul din spatele stigmei și miturilor care înconjoară această boală
Transmiterea tuberculozei pulmonare este influențată de patru factori principali

Tuberculoza pulmonară (TBC) este cauzată de bacilul Koch, identificat pentru prima dată în 1882 de savantul german Robert Koch. Acesta are forma unui bastonaș lung de 1,5-5 microni. Transmiterea bacilului Koch de la o persoană la alta se realizează prin particule microscopice (cu un diametru de 1 – 5 µm), numite „nuclei de picătură”. Acești nuclei se pot forma atunci când persoanele bolnave de tuberculoză pulmonară tușesc, strănută sau vorbesc. Datorită dimensiunii lor mici, aceste particule rămân suspendate în aer pentru o perioadă îndelungată din cauza curentului de aer prezent în încăpere. Nucleii sunt suficient de mici pentru ca cei 2-3 bacili pe care îi conțin să ajungă în alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Cum se transmite tuberculoza pulmonară

Pacienții cu tuberculoză pulmonară (TBC) pot genera și particule mai mari, dar acestea nu sunt relevante în transmiterea bolii, deoarece nu rămân suspendate mult timp și, chiar dacă sunt inhalate de alte persoane, nu ajung în plămâni. În cazul persoanelor sănătoase, sistemul lor imunitar poate împiedica multiplicarea bacililor și apariția bolii.

Transmiterea tuberculozei pulmonare este influențată de patru factori principali: numărul de bacili ajunși în aer, concentrația acestora în aer, care depinde de volumul încăperii și de ventilarea acesteia, durata expunerii la aerul contaminat și starea imunitară a persoanei expuse.

Bolnavii cu infecție HIV, alcoolism, boli renale, diabet zaharat, neoplasme și consumatorii de droguri au o capacitate de apărare mai scăzută și, prin urmare, un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză pulmonară.

Răspândirea tuberculozei pulmonare este, de asemenea, influențată de condițiile economice și sociale. Cu cât acestea sunt mai precare, cu atât cei cu tuberculoză sunt diagnosticați și tratați mai târziu, incorect sau deloc, cu atât răspândirea bolii vă afecat un număr mai mare de persoane. De asemenea, persoanele expuse contaminării au, de multe ori, probleme legate de subnutriție sau alte boli care le afectează capacitatea de apărare imunitară.

Cea mai importantă măsură de prevenire a transmiterii tuberculozei pulmonare este diagnosticarea cât mai precoce a cazurilor de boală existente și tratamentul cu medicamente antituberculoase eficiente.
În cazul în care apar simptome sau în cazul contactului cu o persoană bolnavă de TBC, este necesar să consultați un medic. Semnele tuberculozei pot fi adesea nespecifice și pot fi greu de recunoscut. Principalele manifestări clinice includ tusea (în stadiile incipiente seacă, ulterior productivă) și febra, dar pot apărea și alte simptome precum pierderea în greutate și transpirațiile nocturne.

Adeseori, cei afectați sunt excluși din societate

Persoanele din întreaga lume afectate de tuberculoză sunt discriminate ca rezultat al stigmei și miturilor care plutesc în jurul acestei boli. În unele culturi, tuberculoza este asociată cu vrăjitoria. Tuberculoza poate fi considerată un „blestem” asupra unei familii, deoarece boala afectează adesea mai multe generații. Cu toate acestea, se cunoaște faptul că acest lucru se datorează pur și simplu faptului că tuberculoza este o boală cu transmitere aeriană, care are mai multe șanse să se răspândească printre persoanele care locuiesc în proximitate.

Tuberculoza este adesea asociată cu factori care pot, la rândul lor, crea stigmatizare, precum HIV, sărăcie, abuz de droguri și alcool, lipsa de adăpost, detenția și statutul de refugiat.

Persoanele discriminate pot fi izolate social, în special în comunități mici, sau chiar întreaga familie poate fi evitată. În anumite țări în special, femeile sunt adesea acuzate că sunt sursa îmbolnăvirii de tuberculoză, iar cei afectați de boală ajung la divorț sau sunt considerați nepotriviți pentru căsătorie.

Teama de discriminare poate face ca persoanele cu simptome de tuberculoză să evite să ceară ajutor, crescând șansele ca acestea să se îmbolnăvească grav și să îi infecteze și pe alții. Acest lucru perpetuează apoi mitul că însuși tratamentul pentru tuberculoză cauzează decesul, deoarece tratamentul este mult mai puțin eficient dacă este amânat până când boala ajunge într-un stadiu avansat.

Stigmatizarea din jurul tuberculozei poate, de asemenea, să îi împiedice pe cei afectați să urmeze tratamentul prescris, pe parcursul mai multor luni, din frica de a fi „descoperiți”. Prin luarea tratamentului în mod neregulat, oamenii se expun riscului de a dezvolta rezistență la respectivele medicamente.

Tuberculoza nu se răspândește prin salivă sau prin folosirea la comun a tacâmurilor. Trebuie să fi fost expus la particule de tuberculoză din aer pentru o perioadă lungă de timp (de obicei, opt ore sau mai mult) pentru a fi expus riscului de a contracta boala. Acest lucru înseamnă că ideea că tuberculoza pulmonară se răspândește ușor în transportul public este, de asemenea, un mit.

Adauga un comentariu