Tot mai multe persoane se întreabă cum se usucă prunele. Întâi de toate este bine să știți că pentru uscare, cel mai bine este să alegeți fructe complet coapte. Acestea se sortează în funcție de calitatea lor, se îndepărtează tulpinile și frunzele și se spală bine. Prunele mari se usucă mai bine dacă se taie în jumătăți și se îndepărtează sâmburii. Fructele mijlocii și mici se usucă întregi, cu tot cu sâmbure. Pentru a obține 1 kg de prune uscate aveți nevoie de aproximativ 4,5 kg de prune proaspete.
Bineînțeles, cea mai bună opțiune pentru uscarea prunelor este un uscător electric special. Cu toate acestea, dacă nu aveți un astfel de echipament în casă, un cuptor obișnuit este mai mult decât suficient. Principalul lucru este să urmați recomandările specialiștilor, doar astfel veți reuși să obțineți cele mai delicioase prune uscate. Acestea fiind perfecte pentru a fi combinate cu o mâncărică din ardei copți.
Cum se usucă prunele? Procesul de tratare a fructelor
Pentru a accelera procesul de uscare a fructelor, acestea sunt pre-scăldate. Astfel, fructele se scufundă timp de o jumătate de minut într-o soluție clocotită de bicarbonat de sodiu. Veți avea nevoie de 15 g de bicarbonat de sodiu la 1 l de apă pentru a efectua procedură. Apoi, fructele se spală imediat în apă rece. Prunele tratate corespunzător ar trebui să aibă ochiuri fine, ușor vizibile pe pieliță și crăpături pe toată suprafața fructului. Acest lucru va permite evaporarea excesului de umiditate în timpul uscării. O metodă similară se folosește și pentru a usca fasolea.
Dacă prin albire apar crăpături mari sau pielea se desprinde, trebuie să diluați soluția sau să reduceți durata de timp în care fructul este scufundat în apă clocotită. După „tratarea cu apă”, se usucă prunele și se așază într-un singur strat pe tăvi de copt tapetate cu hârtie de copt. Astfel, se așază jumătățile cu capul în jos. În primele 3-4 ore, prunele se usucă la 45-50°, moment în care pielița lor este deja încrețită. Apoi, temperatura crește la 75-80 °.
Pentru a obține o prună uscată de calitate, se recomandă ca de două sau de trei ori în timpul procesului de uscare să se facă pauze de 4-5 ore, răcind fructele. În caz contrar, atunci când sunt încălzite rapid, sucul va începe să curgă din ele. În total, va dura aproximativ 12 ore pentru a încălzi prunele în cuptor, așa că puteți „întinde” această procedură timp de 2-3 zile. Aproximativ, de atât timp veți avea nevoie și pentru a pregăti o zacuscă cu vinete.
Metode prin care poți obține o culoare strălucitoare a fructului uscat
Pentru ca prunele să devină mai închise la culoare și mai strălucitoare, trebuie să le țineți la peste 100 °C timp de câteva minute înainte de uscare. Acest lucru va elibera zahărul din pulpă, care se va carameliza sub influența temperaturii ridicate.
Prunele uscate trebuie să fie moi la atingere, elastice, dar în același timp nu foarte uscate, iar atunci când sunt presate să nu elibereze suc. Este important să știi că atunci când prunele sunt uscate și gătite corespunzător vor avea nu doar o culoare deosebită dar și un gust extrem de diferit. Mai mult decât atât, fructul uscat păstrează și multe beneficii pentru sănătate. Acest fruct ajută la normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățește sistemul digestiv și întărește sistemul nervos.
Din moment ce cunoști cum se usucă prunele este bine să știi și cu ce pot fi servite acestea. Astfel, datorită gustului său dulce-acrișor, prunele se potrivesc bine cu carnea, de exemplu, cu cea de pui, vită sau cu rața umplută. Prunele uscate se adaugă la salate de fructe, produse de patiserie, înghețată și alte deserturi. De asemenea, acestea pot fi puse într-o salată care conține mazăre.