Local

Cum se vor derula manifestările din 1 Decembrie şi sărbătorile de iarnă, la Iaşi. Iată ce a spus primarul Mihai Chirica

Publicat: 10 nov. 2020

Edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a făcut declarații de ultim moment marți, 10 noiembrie 2020, cu privire la manifestările de pe data de 1 Decembrie, dar și despre sărbătorile de iarnă.

Astfel, din păcate, anul acesta și sărbătorile de iarnă vor fi afectate de pandemia cu noul coronavirus. În luna Decembrie a anului 2020, nu vor exista concerte, târguri de iarnă, evenimente de tot felul care marcau venirea sărbătorilor invernale. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași susține că cei mai afectați de această perioadă au fost cei din generația tânără.

„Sărbătorile de iarnă vor fi şi ele prejudiciate de pandemie, din păcate. Eu cred că aceasta pandemie a lovit cel mai mult în tânăra generaţie, nu şcoală, nu sărbători, nu vacanţă. Numai nu au avut bieţii de ei. Vom orna oraşul, vom porni iluminatul festiv de sărbători pe data de 1 Decembrie, de ziua naţională a României. Pe care vrem să o şi marcăm într-un mod aparte având în vedere şi vremurile pe care le trăim. Nu va mai fi „Orăşelul Copiilor”, nu facem târguri de iarnă, încercam să respectăm toate aceste măsuri de izolare socială şi vom recupera, dacă se va putea”, a declarat Mihai Chirica, primar Iași.

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Imnul intonat de pe un dispozitiv electronic

Primarul Iașului a ținut să precizeze ce se va întâmpla și de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie 2020. Astfel, pentru a marca ziua noastră națională se va intona doar imnul național în fața Palatului Culturii și se va arbora drapelul național. Nu va exista nici fanfară și nici paradă militară. Așadar, primarul Chirica a relatat că atât timp cât unitățile de învățământ sunt închise, nici evenimente nu vor avea loc.

„Pentru ziua de 1 Decembrie vom avea în vedere arborarea steagului naţional şi intonarea imnului în faţa Palatului Culturii, într-un cadru restrâns. Nu va fi fanfara, ci de pe un dispozitiv electronic audio. Vom pune în evidenţă faptul că este ziua noastră naţională. Vom pune în cutiile poştale imnul naţional, să ştie ieşenii că este ziua noastră naţională şi vom încerca să facem foarte multe evenimente online, în special pentru tânăra noastră generaţie. Nu va fi nici parada militară de niciun fel, nu scena, nu discursuri, nu vom face absolut nimic. Atât timp cât şcoala nu funcţionează nu ne permitem să organizăm niciun fel de eveniment”, a conchis Mihai Chirica, edilul Municipiului Iași.

Ce se organiza în 2019 pe pietonalul Ștefan cel Mare din Iași

Edilul Mihai Chirica prezenta la sfârșitul lunii noiembrie o serie de detaliile ce au ținut de târgul de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe pietonalul extins până la Casa Modei a fost montată de asemenea și o roată asemănătoare cu cea de la Viena, ca un târg pentru copii.

Primarul Mihai Chirica anunța programul manifestărilor care au avut loc la Iași pe data de 1 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Pe 30 noiembrie, de la ora 12.00, va avea loc inaugurarea oficială a monumentului dedicat Regelui Ferdinand I Întregitorul. De la ora 18.30, va avea loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărăbătorile de iarnă și deschiderea Târgului de Crâciun.

Pe 1 decembrie, de la ora 9.00, Ceremonia din Piața Unirii va începe cu un concert de muzică populară cu artiști ieșeni. De la ora 10.00 vor avea loc un Te Deum, discursurile oficialităților, depunerea de coroane, parada militară, iar apoi din nou un concert de muzică populară. În jurul orei 11.00 va fi masa tradițională, cu fasole de post, cârnați, vin fiert și ceai. La ora 18.00,
este programată retragerea cu torțe”, transmite în urmă cu un an edilul Mihai Chirica.

Comentarii
Adauga un comentariu