Eveniment-Social

Cum și cine va dezvolta zona metropolitană a Iașului?

Publicat: 19 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum și cine va dezvolta zona metropolitană a Iașului
Un nou Consiliu Director și primul director executiv al Asociației Zona metropolitana Iași (AZMI) vor coordona activitatea Asociației Zona Metropolitană Iași pentru perioada 2020‐2024. Proiecte și idei noi, în domenii ca dezvoltare locală, dezvoltarea mediului de afaceri, cultură, sănătate, mediu, educație, tineret și sport, vor fi analizate și dezbătute cu partenerii metropolitani

Un nou Consiliu Director și primul director executiv al Asociației Zona metropolitana Iași (AZMI) vor coordona activitatea Asociației Zona Metropolitană Iași pentru perioada 2020‐2024. Proiecte și idei noi, în domenii ca dezvoltare locală, dezvoltarea mediului de afaceri, cultură, sănătate, mediu, educație, tineret și sport, vor fi analizate și dezbătute cu partenerii metropolitani.

Planul activităților Asociației Zona Metropolitană Iași va căpăta contur după finalizarea tuturor întâlnirilor individuale programate cu reprezentanții membrilor metropolitani pentru luna martie. Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru Polul de Creștere Iași vor fi actualizate pentru perioada post 2020, în cadrul proiectului “Îmbunătățirea capacității de planificare prin actualizarea documentelor strategice și creșterea calității serviciilor furnizate de Municipiul Iași”.
În data de 05.03.2021, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Zona Metropolitană Iași (AZMI), alcătuită din reprezentanții celor 21 de unități administrativ teritoriale (UAT), având ca puncte pe ordinea de zi prezentarea noilor reprezentanți ai UAT‐urilor din zona metropolitană, aderarea ca membru a comunei Golăiești, alegerea membrilor Consiliului Director al AZMI pentru mandatul 2020 – 2024 și numirea primului Director executiv a Asociației.

Cine este președintele AZMI

Astfel, în urma voturilor exprimate Președinte al AZMI este Primarul Municipiului Iași, Mihai CHIRICA, Prim‐Vicepreședinte este Președintele Consiliului Județean Iași, Costel ALEXE,
Vicepreședinți sunt Primarul Comunei Tomești, Ștefan TIMOFTE și Primarul Comunei Ciurea Cătălin LUPU, iar membru al Consiliului Director este Primarul Comunei Holboca, Neculai‐Aurel PAMFIL.

Director Executiv al asociației a fost ales Grigore NEPOTU, care și‐a prezentat intențiile și activitățile viitoare de dezvoltare a comunității metropolitane:

”Pentru dezvoltarea Zonei Metropolitane trebuie să identificăm nevoi comune pentru care putem oferi o soluție colectivă. Primul pas pe care îl voi face în funcția de director executiv este organizarea de întâlniri individuale cu fiecare membru metropolitan. Planul activităților Asociației Zona Metropolitană Iași, pe termen scurt, mediu și lung, se va baza pe informațiile primite în cadrul acestor întâlniri, pentru ca toate proiectele pe care le vom propune spre votare în cadrul Adunării Generale a AZMI să livreze rezultate măsurabile și să ofere beneficii vizibile cetățenilor din zona metropolitană. Îmi doresc să construim o dezvoltare integrată pe toate planurile de interes și să colaborăm ca o echipă, eficient și asumat, având cu toții același obiectiv comun: dezvoltarea metropolitană. Imediat după preluarea funcției, am programat întâlniri cu fiecare membru metropolitan, cu o mare parte din ei am avut deja discuții la sediile primăriilor (Aroneanu, Ungheni, Golăiești, Tomești, Holboca, Valea Lupului, Prisăcani, Schitu Duca, Popricani, Movileni, Țuțora, Dobrovăț, Ciurea și Mogoșești). În cel mai scurt timp voi finaliza lista întrevederilor și cu primării din Lețcani, Bârnova, Miroslava, Comarna, Rediu și Victoria.

În perioada următoare ne vom aloca resursele pentru programarea și planificarea detaliată a proiectelor de implementat pe teritoriul metropolitan. De asemenea, doresc să specific că toate
cererile de aderare la AZMI ale unităților administrativ‐teritoriale, din jurul Municipiului Iași, aflate la maxim 30 km de acesta, vor fi acceptate și supuse votului în cadrul ședințelor Adunării Generale ale AZMI. Eu și echipa mea dorim să rezolvăm cât mai multe nevoi și probleme ale partenerilor asociației și să ne îndeplinim obiectivul de dezvoltare integrată a teritoriului metropolitan.”

Adauga un comentariu