Plante medicinale

Cum te ajuta mutulica

Publicat: 22 ian. 2012

Mutulica (scopolia carniolica) este o planta originara din Europa centrala, dar apare si in Rusia. In Romania este intalnita ca flora spontana prin locuri umede si umbroase, in taieturi de padure din zona montana. Planta erbacee ce are in pamant rizomul carnos din care pornesc mai multe radacini. Tulpina ajunge pana la 1 m inaltime, frunzele sunt moi, intregi, lanceolate, ovale, dispuse altern. Florile sunt solitare, putine ca numar si sunt violacee sau brun-roscate.

In fitoterapie se folosesc rizomii ce trebuie recoltati primavara sau toamna. Printre componentele chimice constituente se numara: atropina, belaradina, hiosciamina, scopolamina, scopina tropica. Principalele calitati ale acestei plante sunt: sedativ nervos, antiasmatic, narcotic in bolile de ochi, dilata pupila.

Indicatii terapeutice
Uz intern: dureri nevralgice, boli de inima, reumatism, impotenta, astm.

Efecte adverse
Este o planta toxica. Se recomanda utilizarea preparatelor farmaceutice rezultate din prelucrarea ei si sub supraveghere medicala. Intoxicatia se manifesta prin dilatarea pupilei, uscarea gatului, senzatie permanenta de sete, halucinatii, delir, pierderea cunostintei, tetanie, moarte. In caz de ingestie accidentala trebuie sa se administreze carbune medicinal, sa se faca spalaturi gastrice.loading...

Adauga un comentariu