Sanatate

Cum trecem peste frica de cutremur? Sfaturile psihologului Andreea Buhuși – VIDEO

Publicat: 10 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum trecem peste frica de cutremur Sfaturile psihologului Andreea Buhuși - VIDEO
Frica de cutremur poate apărea atât la copii, cât și la adulți.

Multe persoane se confruntă cu frică de cutremur sau de boală, dar foarte puține știu cum să le depășească. Descoperă, în acest articol, sfaturile psihologului Andreea Buhuși, invitată în emisiunea BZI LIVE.

Frica de cutremur poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Deși nu este luată în seamă de mulți oameni, frica de cutremur este un sentiment real, care poate să genereze atacuri de panică.

În cazul unui cutremur, autoritățile ne recomandă să ne păstrăm calmul. Cu toate acestea, în creier se produc numeroase modificări în momentul producerii unui seism, lucru ce nu permite menținerea unei stări pozitive și calme. Iată la ce recurg unii oamenii care se tem de cutremur și de ce această variantă poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje.

Cum trecem peste frica de cutremur? Andreea Buhuși, psiholog: „Dacă ajunge disconfortul de a trăi mai mare decât prevenția de a muri, calitatea vieții nu mai are sens”

În încercarea de a lua toate măsurile pentru a asigura supraviețuirea în cazul unui cutremur, multe persoane și-au pregătit o trusă de prim ajutor, la care să poată apela în orice moment. Acest lucru este unul pozitiv, deoarece conferă persoanei un sentiment de pace și de siguranță. Însă, dacă lucrurile iau o altă întorsătură și persoana își ia stingătorul după ea de fiecare dată când iese din casă sau își pregătește pachete cu mâncare, care riscă să se strice, disconfortul de a trăi devine mai mare decât prevenția de a muri și, astfel, calitatea vieții nu mai are sens.

„Lumea a trecut, în ultimii ani, prin multe evenimente, chiar șocante și stresante. Nu cred că mulți dintre noi ne-am gândit că am putea experiementa cam doi – trei ani tot felul de situații total neplăcute și din prisma sănătății și a siguranței și în care natura produce tot felul de dezastre. Lucurile astea s-au întâmplat mai dintotdeauna, doar că acum, fiind la distanțe scurte de timp, și mintea la un moment dat cedează. Dacă pentru un om, în a-și face o trusă de prim ajutor și îi găsește un loc în casă și se simte confortabil că o are, îi dă o stare de confort, este un lucru pozitiv . Dar dacă ajungi, de fiecare dată când ieși din casă, să îți iei la tine tot felul de lucruri, să îți iei stingătorul după tine sau să-ți faci pachețele cu mâncare care se strică și dacă ajunge disconfortul de a trăi mai mare decât prevenția de a muri și mai ales când probabilitatea nu este înclinată spre a doua posibilitate, deja calitatea vieții nu mai are sens.”, a declarat psihologul Andreea Buhuși, pentru BZI LIVE.

Andreea Buhuși: „Merită tot acest disconfort?”

Potrivit psihologului Andreea Buhuși, dacă frica de cutremur ajunge atât de mare, încât oamenii nu își mai vizitează părinții de frica unui cutremur sau de frica îmbolnăvirii, calitatea vieții scade. Așadar, pentru a scăpa de tot felul de frici, este important să ne oprim și să vedem dacă teama este doar un gând sau o realitate și să luăm măsuri în funcție de situație.

„Frica de un virus, dacă ajunge atât de mare, de orice natură, încât să nu poți să atingi un alt om, ai mai mari șanse să intri într-o depresie și calitatea vieții să fie inferioară, decât să iei un virus anume. Dacă frica de cutremur ajunge atât de mare, încât nu mai mergi în vizită la părinți doar că stau la etajul într-un bloc cu bulină, sunt atâția oameni care au trăit o viață întreagă și sfârșitul vieții nu a fost din cauza unui cutremur. Și atunci, dacă punem în balanță, merită tot acest disconfort? De fiecare dată e important să ne oprim, să vedem dacă frica e doar un gând sau o realitate.”, a adăugat psihologul Andreea Buhuși.

Adauga un comentariu