Eveniment-Social

Cum va arăta cea mai nouă reabilitare a unui monument istoric din Iași – FOTO

Publicat: 13 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un monument istoric al Iașului, situat în strada Păcurari, la nr. 29, urmează să fie refăcut în totalitate. El va fi transformat într-un Muzeu al Copiilor. Casa „Buicliu”, clădire ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost preluată de Ateneul Național din Iași. Asta după o decizie luată de Consiliul Local. Ateneul a preluat imobilul pe o perioadă de 25 de ani.

Investiție de cinci milioane euro

Scopul este acela de accesare de fonduri nerambursabile necesare înființării unui muzeu.

„Nu am luat această clădire să ne uităm la ea sau să o admirăm, ci să o reabilităm. Vom organiza aici un Muzeu al Copilăriei. Deja avem și proiectul legat de modul în care va arăta clădirea”, a transmis Andrei Apreotesei, managerul Ateneului.

Imobilul, care este înscris în Lista Monumentelor Istorice, nu mai prezintă siguranță în exploatare. Casa a fost construită în 1890 de pictorul peisagist Theodor Buicliu (1837-1897). Acesta s-a născut la Iași, în familia lui Iacob Buicliu (1809-1881) și a Mariei Tossun (1817-1907), de origine armeană. Aici a funcționat, în trecut, o școală și o filială a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”.

Adauga un comentariu