Actualitate

Cunoscutul Mirel Palada, pentru „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE dezvăluie ce e în spatele negocierilor de intrare a României în Schengen: „Austria simte că poate „pune mâna” și pe gazul nostru din Marea Neagră…!” – VIDEO

Publicat: 07 dec. 2022
Cunoscutul Mirel Palada pentru Dezbaterea Zilei - BZI LIVE dezvăluie ce e în spatele negocierilor de intrare a României în Schengen Austria simte că poate pune mâna și pe gazul nostru din Marea Neagră... - VIDEO
Mirel Palada în Platoul BZI LIVE

Sociologul Mirel Palada a discutat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre motivul ascuns al Austriei de a ne refuza în continuare aderarea la spațiul Schengen. Ceea ce trebuia să fie de fapt un drept implicit, se prezintă acum sub forma mai multor condiții și piedici puse de austrieci, deși nici ei nu sunt de fapt în măsură pentru a ne judeca.

„Ai noştri au simţit sânge, securiştii, şi au zis că au fost foarte cuminţi în războiul cu Ucraina şi acum aşteaptă să li se dea bombonica. Și atunci au fost all in. Austriecii au contra-mirosit sângele şi au făcut exact cum am făcut noi când am intrat în UE. Noi am intrat în UE doar după ce am predat bijuteriile coroanei, adică Petromul”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada pentru „Dezbaterea Zilei”

Mirel Palada a explicat în noua ediție a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, din 7 decembrie, ce e cu tot acest circ pe tema aderării României la Schengen. În momentul de față, Austria a rămas singura țară ce se opune intrării, motivele invocate fiind bineînțeles atât ironice, cât și cinice.

„8 decembrie reprezintă un Poker jucat de către cei de la putere, în special de Iohannis şi gaşca lui. A fost un soi de totul sau nimic, s-au azvârlit cu totul mizând pe această primire a României. Avem un context istoric foarte favorabil, războiul ne ajută, la fel cum ne-a ajutat atacul terrorist din New York din 11 septembrie, în mod paradoxal, a ajutat România să iasă din Uniunea post-sovietica spre una mai dezvoltată, alături de Bielorus, Ucraina, şi ne-a băgat în NATO.

Acum, cei de la putere vor să profite de acest război pentru a intra și mai puternic pentru a intra în structurile Europei Occidentale, în Imperiul de la Bruxelles.

Schengen-ul fiind atât de important în primul rând pentru mişcarea persoanelor, dar mai ales al mărfurilor. Principalul beneficiu al românilor este că atât firmele române care exportă în UE, n-ar mai avea parte de toată hărţuiala birocratică, s-ar mişca mai repede, ar fi mai competitivi, în comparaţie cu celelalte firme occidentale. Pentru că noi oricum avem o competitivitate specifică ţărilor sărace, forţa de muncă ieftină şi atunci aceasta barieră administrativă ‘bă, prea sunteţi voi şmecheri pe preţuri, ia să vă mai băgăm nişte beţe în roate’. Schengen-ul ăsta face!

În primul rând ne-ar ajuta şi transportatorii, pentru că transportatorii, noi şi bulgării, suntem nişte camionagii din ce în ce mai importanţi în Europa şi care au început să pună probleme firmelor occidentale. Şi atunci, de câţiva ani încoace li se pun beţe în roate. ‘Ba că ai basca pe dreapta, ba că nu ai stingătorul de incendiu violet, ai condus în altă ţară, trebuie să te întorci la sediul firmei să te odihneşti, băi, primitivule!’

Iar Schengen-ul este unul dintre instrumentele care vin să bage beţe în roate şi care vin să controleze cumva relaţia cu aceste două ţări post-comuniste”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada: „Au mirosit sânge şi vor petrolul din Marea Neagră”

Cu toate că unii analiști nu consideră neapărat aderarea un lucru beneficient pentru România, Mirel Palada spune că ar ajuta enorm industria exporturilor, a transportatorilor români. Dar, având în vedere că interesele Austriei sunt prioritare, e oarecum normal din partea lor să se împotrivească cu atâta înverșunare. Iar motivul este reprezentat de petrolul din Marea Neagră, ceea ce înseamnă că până nu ne amanetăm țara cu totul, nu vom vedea nici un vot unanim favorabil.

„Ai noştri au simţit sânge, securiştii, şi au zis că au fost foarte cuminţi în războiul cu Ucraina şi acum aşteaptă să li se dea bombonica. Și atunci au fost all în. Austriecii au contra-mirosit sângele şi au făcut exact cum am făcut noi când am intrat în UE. Noi am intrat în UE doar după ce am predat bijuteriile coroanei, adică Petromul.

O chestie absolut la întâmplare, austriecii, care austriecii sunt cu 3 picioare în relaţia cu ruşii. Şi care ei de fapt reprezintă interesele ruseşti în Europa aşa cum reprezintă interesele austriecilor. Poveste lungă.

Au ajuns deontologi, de tabără de dreapta să spună chestia asta… Dar au ajuns să spună asta abia acum, nu înainte. Dar noi când spuneam asta, eram consideraţi nenorociţi, conspiraţionişti.

Austriecii au mirosit sânge şi au făcut ca în 2000. Le luăm ăstora ce au ei mai de preţ, tot energia. Atunci le-am luat OMV-ul. Ei aveau o amărâtă de rafinărie şi au devenit o principală putere în Europa pentru că ne-au cumpărat Petromul. Bijuteria coroanei. Cea mai puternică firma română a trebuit să le-o dăm lor.

Acum au mirosit sânge şi vor petrolul din Marea Neagră. Cam asta este motivul în momentul de faţă pentru acest şantaj”, a conchis Mirel Palada.

Sociologul Mirel Palada a abordat cele mai interesante subiecte ale momentului la BZI LIVE.
Adauga un comentariu