Oaia domestică este un animal mult mai complex decât te-ai putea aștepta. Oile sunt printre primele specii de animale domesticite de om pentru agricultură și se întâlnește în numeroase locuri de la noi din țară.
Astăzi, pe planetă există peste un miliard de oi. Aceste viețuitoare frecvent întâlnite ascund aspecte surprinzătoare pe care mulți nu le știu. Iată top curiozități despre oaia domestică.
Curiozități despre oaia domestică
Oile, precum rudele sale din genul ovinelor, au un excelent simț al mirosului. Acestea prezintă glande parfumate în fața ochilor și între copite. De asemenea, au un excelent simț al auzului și sunt foarte sensibile la zgomote atunci când sunt îndrumate. În schimb, au o vedere slabă. În schimb, viziunea lor este în culori.
Oile au pupile dreptunghiulare care le oferă o vedere periferică uimitoare .Se precizează că câmpul lor vizual este între 270 și 320 de grade, iar oamenii, drept comparație, pot vedea aproximativ la 155 de grade.
Oilor nu le place să stea singure, de asta mereu vor fi găsite în turme. Acestea au două perioade principale de pășunat, una dimineața devreme și a doua după-amiaza târziu.
Dacă o oaie cade și se rostogolește pe spate, aceasta are nevoie de ajutor pentru a se ridica. Dacă nu primesc acest ajutor, acestea pot chiar să moară din cauza suferinței.
Primul mamifer clonat dintr-o celulă somatică adultă a fost o oaie pe nume Dolly. Aceasta a trăit până la vârsta de 6 ani, însă a fost eutanasiată din cauza faptului că suferea de artitră și cancer pulmonar.
Oile au nevoie de multă apă. Interesant este însă că acestea preferă să bea din ape curgătoare, cum ar fi izvoarele și pârâiele decât din ape stătătoare precum bălțile sau lacurile. De asemenea, au nevoie de apă curată, refuzând să bea din apă cu praf sau alge.
Oile, animale deosebit de inteligente
Oile, contrar opiniei publice, sunt animale foarte inteligente. Acestea își pot aminti fețele altor cincizeci de oi chiar și după doi ani. De altfel, acestea sunt capabile să experimenteze emoții precum frica, mânia, furia, disperarea, plictiseala, dezgustul și fericirea.
În 2005, în Turcia, o oaie s-a sinucis, aruncându-se de pe o stâncă. Apoi, peste 1.500 de oi au urmat-o.
China este țara cu cel mai mare număr de oi din lume.
Oile sunt animale erbivore, iar majoritatea raselor preferă să pască iarbă, tulpini și tot felul de buruieni și alte plante scurte.
Durata medie de viață a unei oi este de 1-12 ani, însă au existat cazuri în care unele au trăit chiar și până la 20 de ani.
În Madagascar, oile erau considerate reîncarnări ale sufletelor strămoșilor, astfel că nu erau mâncate. În schimb, grecii și romanii sacrificau în mod regulat aceste animale în practici religioase.
Ca măsură de reducere a costurilor, în timpul Primului Război Mondial, Woodrow Wilson a ținut o turmă de oi la Casa Albă.
Oile au excelenta capacitate ca, atunci când sunt bolnave, să se poată vindeca singure prin consumul plantelor care să le ajute.
Prin urmare, oaia domestică este un animal deosebit de interesant, având aspecte pe care sigur nu le știai.