National

Curs valutar 28 decembrie 2020. Ce se întâmplă cu leul românesc la începutul săptămânii

Publicat: 28 dec. 2020
casa de schimb valutar si amanet
Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul românesc pierde teren în fata monedei europene

Curs valutar 28 decembrie 2020. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul românesc pierde teren în fata monedei europene. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.8735 lei/euro, 3.9904 lei/dolarul american, 5,3833 lei/lira sterlină, 4,4808 lei/francul elveţian.

Curs valutar 28 decembrie 2020

Potrivit datelor publicate de BNR luni, în prima zi a acestei săptămâni euro a crescut cu 0.03%, ajungând la valoarea de 4.8735 lei.

Dolarul american pe de altă parte s-a depreciat astăzi cu 0.10%, ajungând la valoarea de 3.9904 lei.

Lira sterlină a pierdut şi ea teren în fata monedei naţionale ajungând la valoarea de 5,3833 lei.

Francul elveţian a scăzut şi el luni, ajungând la valoarea de 4,4808 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 2,04% la 2,03%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 2,09% la 2,10%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Aurul a crescut în şedinţă precedentă la 240,5762 lei pentru un gram, faţă de 239,8500 lei pentru un gram nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR este un indicator foarte important, de referinţă, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Naţională a României şi reprezintă media aritmetica a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci din ţara noastră.

În funcţie de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influenta în calculul ratelor lunare resimţite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.

Dacă ar fi să dăm o definiţie ROBOR pe înţelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidităţi una de la cealaltă, pe piaţa interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi şi maxim un an.

Preconizările BNR pentru redresarea economiei

Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.

Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.

Adauga un comentariu