Actualitate

Cutremur neobișnuit în România. Epicentrul a fost în câmpia Bărăganului

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cutremur neobișnuit în România. Epicentrul a fost în câmpia Bărăganului
În această seară a avut loc un cutremur cu magnitudinea 2.6, în județul Ialomița

În această seară a avut loc un cutremur cu magnitudinea 2.6, în județul Ialomița. Epicentrul a fost la Amara, la nord-vest de Slobozia. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.23 în județul Ialomița.

Acesta a avut magnitudinea 2,6 și s-a produs la adâncimea de 8 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 89km SV de Brăila, 96km E de București, 106km E de Ploiești, 109km SV de Galați, 118km NV de Constanța, 164km N de Varna, 174km SE de Brașov, 193km E de Pitești, 217km S de Bacău.

Cel mai mare cutremur din 2022

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4.

Un alt seism s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.

„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter.

E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc.

Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a precizat Alfred Bulai.

Ce trebuie să facem în timpul un cutremur puternic în România

Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă. Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.

Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața. Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.

Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren. Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru. Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre. În metrou păstrați-va calmul și ascultați recomandările personalului trenului. Într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică, etc) stați calm, nu alergați către ieșire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.

Comentarii
  • Intrebarea unde este statia HAARP cu care s-a provocat acest cutremur ?

    Ca sa provoace eruptia vulcanului La Palma au folosit statia HAARP din Norvegia, dar aceasta a fost eliminata de Palariile Albe.
    Vom afla de unde vor sa faca un alt 4 Martie ’77 ca sa ne imprumutam de la FMI si BM, bacile particulare ale reptilianului Rockefeller.Dar nu le va iesi pasienta.
    Acum folosesc tehnologie 5G, adica energie dirijata asupra unei tinte.
    In functie de frecventa folosita intre 70 GHz si 300 GHz pot provoca cutremure, uragane, tsunami, eruptii vulcanice, etc.
    Cu aceeasi tehnologie 5G dar de puteri mici, pot omora oameni de la distanta, cum au fost atatia ucisi pe strada inainte de a aparea vaccinul ucigas.
    Cu aceeasi arma satanica au ucis-o pe ultima reptila care ii tinea locul adevaratei reptile, Reptila Angliei, care murise de 3 ani.
    Sfarsitul reptilelor este foarte aproape si fac tot ce pot si cat mai pot pentru a omora cat mai multi oameni.
    Dar nu trebuie sa ne temem pentru ca daca Dumnezeu te vrea mort pot sa te ascunzi si in gaura de sarpe si tot te nimereste un glonte sau un bolovan si mori, iar daca Dumnezeu te vrea viu poti avea multe accidente, boli, operatii, etc si scapi cu viata.
    OAMENII inca nu s-au trezit asa ca Dumnezeu ii mai lasa pe satanisti sa faca rele ca sa-i determine pe adormiti sa se trezeasca la realitate.
    Pana la urma si aceasta falsa pandemie a fost utila pentru ca era prea mare putregaiul pe Pamant ,si ascuns. Acum este mai putin, iar cel inca ,,nematurat” este la vedere.

Adauga un comentariu