National

Dacian Cioloș declarată că USR nu va susţine un guvern minoritar! Nicolae Ciucă nu ar fi votat de parlamentarii formaţiunii politice

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dacian Cioloș declarată că USR nu va susţine un guvern minoritar Nicolae Ciucă nu ar fi votat de parlamentarii formaţiunii politice

În aceste momente, liderul USR a oferit o serie de declaraţii legate de negocierile de la Cotroceni. Dacian Cioloș a declarat că atâta vreme cât PNL vine cu o altă propunere în afară de Florin Cîțu, USR se poate aşeza la masa negocierilor. Totuşi, Ciolos menţionează faptul că nu va susţine un guvern minoritar format din Nicolae Ciucă şi PNL sau UDMR.

În schimb, surse politice au afirmat faptul că cei din PNL se vor duce cu un Guvern minoritar cu susţinerea PSD din Parlamentul României.

Dacian Cioloș nu va susţine un guvern minoritar format din Nicolae Ciucă

Liderul USR declară că prioritatea României este formarea unui Guvern cu puteri depline. Totuşi, Dacian Cioloș nu doreşte susţinerea unui guvern minoritar format din Nicolae Ciucă şi liberali. Acesta a declarat că refacerea coaliţiei trebuie să reprezinte o prioritate:

Formarea unui Guvern cu puteri depline reprezintă o prioritate. Avem nevoie de un Guvern care să aplice aceste soluţii. Din punctul nostru de vedere Guvernarea se poate face doar cu reconstrucţia Coaliţiei. Asta presupune a avea pe masă o altă propunere de premier în afară de Florin Cîțu.

Președintele a anunţat unele măsuri de restricţii, unele măsuri inclusiv propuse de noi. Acesta este mesajul USR. Noi vrem să începem imediat discuţiile pentru o nouă coaliţie. Presupune onestitate şi claritate din partea celorlalţi parteneri. Aşteptam consultările cu domnul președinte şi care va fi decizia domnului preșdinte. USR este gata să meargă la masa discuţiilor cu soluţii.

Tocmai v-am spus, este nevoie de un Guvern cu puteri depline cu majoritate în Parlament. Un guvern minoritar nu are capacitatea de a lua decizii. Nu putem susţine un guvern minoritar mai ales în contextul în care există premisa creării unei majorităţi. Dacă PNL vine cu un alt premier decât Florin Cîțu, suntem gata să negociem. Un Guvern minoritar nu are puteri depline. Sunt mai multe decizii care au nevoie de asumare politică în Parlament.

PNL a luat în calcul o susținere din Parlament cu ajutorul PSD

Sursele politice au declarat faptul că scena politică s-a resetat în doar câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis şi l-ar fi dorit pe Nicolae Ciucă ca fiind propunerea PNL pentru funcţia de premier. Așadar, sunt multe calcule făcute de principalii actori politici. PSD l-ar susţine pe Nicolae Ciucă în Parlament dar cu mai multe condiţii impuse PNL-ului.

Social democraţii vor să îl susţină pe Nicolae Ciucă pentru o perioadă de maxim 6 luni până va trece criză politică, îl vor pune pe Florin Cîțu pe funcţia de președinte al Senatului cu condiţia ca Marcel Ciolacu să fie șeful Camerei Deputaţilor. PSD nu va intra cu miniştri în Guvernul Ciucă dar vor să aibă mai multe propuneri pentru programul de guvernare pe care şi-l vor asuma cei din PNL. Nicolae Ciucă va acționa ca un premier tehnocrat fiind considerat ”brațul armat al lui Iohannis”, iar toate deciziile vor fi trecute prin acest filtru.

 

Adauga un comentariu