Prima pagină » National » Dan Motreanu îl critică pe Petre Daea. Fermierii români sunt afectaţi de importurile de grâne din Ucraina: „Ţara noastră va primi cea mai mică sumă”
Dan Motreanu îl critică pe Petre Daea. Fermierii români sunt afectaţi de importurile de grâne din Ucraina: „Ţara noastră va primi cea mai mică sumă”

Dan Motreanu îl critică pe Petre Daea. Fermierii români sunt afectaţi de importurile de grâne din Ucraina: „Ţara noastră va primi cea mai mică sumă”

16 mart. 2023, 22:39, 1 ,
BZI.ro, în National

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii în cabinetul Tăriceanu spune că este dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români care sunt „afectaţi de importurile de grâne din Ucraina”.

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informaţii, ţara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeşte 30 de milioane de euro şi Bulgaria, care primeşte 16 milioane de euro”, a transmis, joi, Dan Motreanu.

Dan Motreanu: „România este în mod clar dezavantajată”

Europarlamenterul liberal afirmă că „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”. De asemenea, Dan Motreanu susține că România este dezavantajată, iar fermierii români au de pierdut din cauza concurenței cerealelor provenite din Ucraina.

„Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat Ministerele Agriculturii din cele trei ţări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin ţara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina”, a mai scris europarlamentarul liberal.

Liberalii iau inițiativa

Europarlamenterul subliniază faptul că au fost solicitate Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale.

„Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obţinut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE. Susţinerea politică pentru ţara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuţii care revin Ministerului Agriculturii”, a mai afirmat liberalul.

Care sunt prețurile

Potrivit acestuia, exporturile fermierilor din România au scăzut cu 1,5 milioane de tone de grâu, în timp ce Ucraina beneficiază de e scutiri de taxe vamale.

„Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca”, a mai transmis Motreanu.

Dan Motreanu susține că România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, dar trebuie apărate și interesele fermierilor români.

„În acelaşi timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a conchis liberalul.

Comentarii
  • Fermierii sunt niste IDIOTI !

    Iata fermieri adevarati: Șoc în lumea politică! Fermierii au câștigat alegerile în Olanda: ”Oamenii au arătat că nu mai pot sta acasă. Nu vom mai fi ignorați!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *