National

Dan Nica: România nu a fost luată în calcul pentru alocări suplimentare

Publicat: 22 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dan Nica România nu a fost luată în calcul pentru alocări suplimentare

Dan Nica, liderul europarlamentarilor Partidului Social Democrat, a afirmat că România nu a fost inclusă pentru o serie de alocări privind politica de coeziune și cea agricolă comună. Acest lucru reiese din concluziile finale ale Consiliului European.

„Dincolo de alocările naționale, negociate pentru fiecare stat membru, s-au decis şi o serie de alocări suplimentare care iau în calcul câteva criterii: situația în care populația unui stat membru este în scădere cu peste 1 % pe an (în perioada 2007-2009 şi 2016-2018) – în acest caz, statul respectiv fiind compensat cu sume calculate pe baza scăderii totale a populației multiplicată cu 500 euro/per capita; situația în care un stat membru are zone mai puțin dezvoltate pe teritoriul său (compensarea în acest caz fiind de 400 milioane euro); precum şi pentru încurajarea competitivității, a creșterii economice şi a creării de noi locuri de muncă. Totodată, sub umbrela politicii agricole comune, au fost alocate sume suplimentare pentru acele state membre al căror sector agricol se confruntă cu probleme structurale.

Datorită negocierilor dure şi agile duse de către alți șefi de state şi guverne, o serie de ţări membre au primit acces la alocări suplimentare, cum ar fi Bulgaria 200 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, Cehia 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune regională, Polonia 600 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, iar Portugalia 300 milioane euro pentru regiuni în tranziție. Pentru sectorul agricol, Grecia va primi 300 milioane euro, Slovacia 200 milioane euro, Croația 100 milioane euro, iar Franța 1,6 miliarde euro. România nu a fost luată în calcul şi nu se numără între aceste alocări suplimentare, în pofida situației dificile atât a regiunilor în tranziție cât şi din agricultura națională!”, a declarat Dan Nica.

Marius Ostaficiuc: „România are nevoie de o relansare economică eficientă”

Marius Ostaficiuc, preşedintele PSD Iaşi, a afirmat că își dorește ca cei 80 de miliarde de euro obținuți de România de la Uniunea Europeană să fie distribuiți de Guvernul Orban după cum ar trebui (către spitale, autostrăzi, unități şcolare etc.). De asemenea, acesta a accentuat faptul că, de-a lungul timpului membri Executivului nu au reușit să getioneze vreo problemă în favoarea cetățenilor.

„România a obținut aproape 80 miliarde de euro în urma negocierilor de la Uniunea Europeană în pachetul de relansare economică post coronavirus. Este momentul să vedem dacă aceşti bani chiar se vor duce către spitale, autostrăzi, unități şcolare…şi nu ajung în buzunarele camarilei guvernamentale.

De gargară suntem sătui , cum suntem sătui de promisiuni neonorate. România are nevoie de o relansare economică eficientă, are nevoie ca industriile afectate să fie puse repede pe picioare.

Până acum, Guvernul liberal a demonstrat contrariul, măsurile luate, comportamentul oficialilor din Guvern, fiind total anapoda.
Firesc că se vor lăuda cu aceşti bani, firesc că vor specula orice moment, însă a venit cazul să lucreze pentru români.

Raportat la numarul populației, România trebuia să primească mai mulți bani. Iohannis însă stă prost cu matematica şi încearcă să ne ia ochii cu această sumă ( 80 de miliarde) . Să vedem dacă el şi Guvernul său sunt în stare să cheltuie cu cap măcar ce au negociat. Cât sunt de bărbaţi şi cum ştiu să dea cu pumnul în masă am vazut!

Domnilor, să lăsăm demagogia deoparte şi să facem treabă!”, a declarat Marius Ostaficiuc.

Adauga un comentariu