Cancan ultimă oră

Daniel Balaş dă de pământ cu tradiţiile ortodoxe. Ce spune fostul preot despre parastase: „Nu ajută decât la şmecherie”

Publicat: 01 ian. 2023
_____ Vizualizări 21 Comentarii
Daniel Balaş dă de pământ cu tradiţiile ortodoxe. Ce spune fostul preot despre parastase Nu ajută decât la şmecherie
Fostul preot Daniel Balaş spune că ritualurile făcute după moartea unei persoane nu-i ajută cu absolut nimic sufletul

Fostul preot Daniel Balaş spune că ritualurile făcute după moartea unei persoane nu-i ajută cu absolut nimic sufletul. Într-un clip postat pe Facebook, fostul preot povesteşte ce s-a întâmplat pe vremea când era paroh în localitatea constănţeană Ivrinezu Mic.

„Am ajuns la cimitir, am crezut că e nunta: cearşaf alb pe mormânt, lumânări d-alea groase de ceară curată, podoabe, crucea împodobită cu zorzoane, zorzonele, lume multă pe la mormânt. Mi-am făcut acolo slujba parastasului, circ, vin spumant, am dat cu vinul ăla pe mormânt, îmi lăsase gura apă.

M-am dus acasă, în faţa porţii nişte boschetari rupţi de beţi: Parinte, ai cam întârziat, dacă mai stăteai mult, cred că muream de foame. Zic: Ei, aşa sunteţi morţi de beţi. N-are nimic, staţi aici la uşă că vine eu şi vă aduc de mâncare, dacă e vă şi mestec.

Am intrat în curte, mese peste mese, un meniu de nici restaurantele de lux nu au. Sfinţesc mâncarea că altfel ţi se duce pe beregata ailaltă mâncarea dacă nu o sfinţeşte popă. Apoi mă baga baba în casă că are mobilă de sfinţit: Dau mobila asta de pomană, părinte, pentru sufletul lui, costumele astea noi le dau de pomană la băieţii ăia de afara. Zic: La boschetarii ăia de la poartă?. Ei, părinte, sunt şi ei amarati.

Le-am dat cu tămâie, cu busuioc, ca să le meargă bine la boschetari, cred că ei erau fericiţi cu o damigeană de vin nu cu costumele scumpe de la baba.

Şi-mi întinde baba un prosop frumos, cred că avea şi fir de aur în el:

„Parinte, luaţi de-aici, deşi nu prea meritaţi, îs cam supărată pe dumneavoastră că aţi întârziat. Mi-a sărit muştarul. Zic: Ia fii atentă! Pentru ce toată fala asta aici? Pentru cine? Ai avut vreo relaţie bună, l-ai făcut pe moş să se simtă atât de bine cum îi faci pe boschetarii ăştia şi pe toate neamurile? Cred că moşu’ nu a văzut restaurant toată viaţa lui, dar ai fi fost în stare să faci parastasul la cel mai şmecher restaurant din Constanta. Toate astea pentru cine?

E doar fală şi mândrie. Astea nu ajuta decât la şmecherie. Doar la romani vezi, să te lauzi că ai dat tu mobilă, că ai dat haine. Că văd că chemi toată lumea ca să vadă ce mobila dai tu. Te plimbi cu costumele astea de 20 de minute pe-afară. Moşu’ a văzut haine noi cât timp a stat la matale în casă? Cât timp aţi fost împreună, i-ai cumpărat un costum din pensie, să se strângă toţi copiii, i-ai făcut vreo zi onomastică în toţi anii cât a trăit pe pământul ăsta cu toate neamurile?

Că văd că toţi s-au îngrămădit acum la masă. Sunt şi nepoţi, şi nepoţei. Şi aia care l-au înjurat în sat, şi aia care l-au bârfit, că au venit toţi la păpica acum. Stai liniştită că nu te iubeşte nimeni, iar matale eşti fericită că ai fala’.

‘Parinte, îmi stă inima’. ‘De mândrie nu îţi mai sta inima.

L-aţi înjurat toată viaţa, l-aţi băgat în pământ. Spune-mi şi mie, l-ai dus în vreo vacanţă? Ţi-ai permis toată viaţa, împreună cu copiii şi cu nepoţii, să-i luaţi, să-i faceţi ceva să fie fericit şi bucuros? Daţi acuma să vă ştie tot mapamondul’.

Şi între timp am pus mâna pe o sticlă de vin de pe masă. Şi întreb: ‘Nepotii şi copiii, care sunteţi aici?’ Şi un nepot de-acolo de la uşa zice: ‘Eu sunt nepot’. Bai, ia fii atent: I-ai luat vreun vin lu tac-tu mare de când eşti tu mic până acum, când ai venit pe la el, de ziua lui sau să-i dai un vin la oraş să se simtă bine?

Nu.‘A, dar acum daţi la boschetarii ăia de afară. Ia uite neamurile. Aţi venit, mă, să-i uraţi la mulţi ani cât timp a trăit, că văd că acum la cimitir plângeţi toţi să nu zică baba asta ceva?’ Niciunul nu mai zicea nimic în casă, m-au văzut aşa, zic taci din gură că iese cu bătaie.

Am ieşit afară, zic taci din gură că îi iau pe mâncăii ăştia care au venit toţi aici cu ‘Dumnezeu să-l ierte’.

Zic: Alo, ce faceţi aici? ‘Ce să facem, părinte, şi noi la masa’. ‘A, şi voi la masă. Dar, zic, cât timp a trăit nea Niculita aţi venit p-aici să-i uraţi La mulţi ani, aţi venit să-i aduceţi un tort, l-aţi chemat la masă, că poate v-o fi ajutat şi el?’ O linişte totală în curte, nu se mai auzea musca. Şi-aşa aş striga în gura mare pe la toate parastasele„, povesteşte revoltat fostul preot Daniel Balaş.

Comentarii
  • Părinte Daniel Balaș, pot sa întreb de ce Nu mai ești Preot ?? Pe de.oparte ai Dreptate! Mortul, cînd Moare Nu.i mai folosește Nimic! Cine pretinde ,,că a.p jelește” după moarte, sa.i fi dat ,,de Toate” Viu! După moarte e doar ,,fală”. Mortul ,,Nu mai mănâncă!”

  • Daca pentru tine acei oameni erau niste…boschetari, inteleg perfect de ce nu esti preot! Locul tau e la disocteca, la circ sau oriunde altundeva, in nici un caz in biserica! Sa te lumineze Domnul, pe tine si pe toti cei pe care ii smitesti….

  • Avea dreptate preotul … Cum o fi demisionar dat afara va fi preot in veci si judecat asa de Dumnezeu. Fala goala, IUBITI-I PE AI VOSTRI CAT TEAIESC !!! RESTUL IN VIATA IL BATJOCOREAU DAR AU VENIT SA MANANCE SI SA SE IMBETE CA PORCII LA POMANA. TOATA VIATA L-ATI SUDUIT SI BATJOCORIT SI? MORT DE FALA LUMII…PAI CAND TE VA JUDECA DOMNUL DUMNEZEU… CREZI CA IL VA INTERESA SIFONIERUL DE DUPA MOARTE? NU … CAT L-AI IUBIT VIU. IUBIRE, CREDINTA, SPERANTA …NEBUNI INDRACITI

  • de ce sunteti boschetari si mancati la perje? inainte sa vorbiti aiurea puteai sa dati un search pe Google <Daniel Balas? si acolo puteati sa vedeti si sa cititi de ce numai este el preot.

    "Preotul a fost acuzat că a bulversat ordinea de drept a Bisericii prin mijloacele social-media (Facebook și Tik-Tok), prin atacuri la adresa ierarhiei bisericești, despre care ar fi spus că au luat șapgă. De asemenea, cei din Arhiepiscopia Tomisului l-au acuzat pe preotul Balaș că apelează la coarda sensibilă a credincioșilor pentru a câștiga „câțiva bănuți de pe urma rețelelor de socializare”.
    Daniel Balaș, care acum muncește în străinătate, este urmărit pe pagina sa de Facebook de peste 118.000 de persoane, iar pe YouTube are peste 29.000 de abonați. În ultimele sale clipuri video, fostul preot vorbește despre multe nereguli pe care le-a constatat atunci când era slujitor în Arhiepiscopia Tomisului." https://dobrogealive.ro/celebrul-preot-daniel-balas-a-fost-caterisit-patriarhul-daniel-ii-avertizeaza-pe-clericii-din-bucuresti/

  • evident ca toate traditiile bisericesti sunt pt prosti ,cat timp avem prosti o sa avem si traditii , crestinismul nu are nici o legatura cu traditiile , e usor sa prostesti oameni care nu au carte si in viata lor nu au citit o carte (biblia)…

  • Și -a greșit meseria dar…și -a dat seama că nu poate minti oamenii și nici nu crede in ce a învățat și ce trebuia să spună !

  • De asta nu sunt lasati oamenii sa citească Biblia…ca se deșteaptă și nu mai fac conturile pline pt altii. Ma bucur ca a avut curaj sa vorbească clar pt toti. Normal ca se vor lupta pt el sa-i strice numele . Dar întotdeauna adevarul iese la iveală.
    Bravo Daniel, felicitări !!!

  • Felicitări Daniel.Ai reusit să înfrunti raul și sa arăți adevărul. Vom fi cu tine finca și eu am îngropat omul meu și m-au jupuit de bani preotul.

  • Toți bolnavii psihic îl urmăresc pe acest bolnav psihic și îi mai dau și dreptate. Toti frustrații și analfabeții functionali, spălați pe creier de media și TV. :)) Învătați să scrieți mai întâi, luați și citiți niște cărți, fățarnicilor și putorilor, nu vă nai dați cu părerea pe net că nu e de voi. Vai și amar de voi, leprelor. Cât despre Balaș, ăsta e vai de capul lui. A văzut că nu ies banii din preoție așa cum credea și a luat-i razna :))

  • Domnule Balas, pe cand o carte gen „biblia hazlie”ori „versete satanice”care sa impode ce preotii se impopotaneaza cu vesminte scumpe asa zise preotesti

  • Ești penibil și mahalagiu bă băiete. Îmi pare că te ai făcut popă pentru bani și ai luat-o peste bot. Așa că te ai reorientat, mănânci….borș ….pe social media. Pe asta câștigi suficient? Tristule!

  • BISERICĂ CREȘTINĂ

    Războaiele, crimele , violurile, desfrănarile sexuale , bolile mintale, invaziile barbare , pandemiile, păcatele , violențele , incendieri de case ,de spitale , de parcuri industriale, de păduri , de pășuni , incendieri de suflete , dinamitarea fabricilor , a resurselor naturale,nemerniciile , leprele , secăturile ,Religia, Biblia, Biserica , invrăjbirile , uneltirile – spurcate și turbate chizde bărbătești . Tăiate, tăiate, vaccinate sau chiar din rădăcini si apoi vom sădi crini ! Nu vor mai fi păcate-n lume, vom avea doar zile bune ,nici boli nu vom mai avea , vom trăii toti cât ‘om vrea . Femeile , copiii si animălutele vor scăpa de turbarea lor.Până si animăluțele domestice vor avea hrană suficentă, diversificată, acoperiș , ingrijirea și compasiunea noastră.
    Anual , In Romania avem 5 000 de femei și copii uciși sau violați , abuzați , terorizați , mutilați sau maltratați de domnii bărbați ……..tot ei se plâng de conflicte , de semeni , de războaie , de libertate și democrație ……….Pentru o femeie sau un copil ucis sau violat eu tai chizda la orice spurcat și la popi si la draci si la toți sfinții lor.
    De la Adam și Eva-ncoace , bărbatul face și desface. Orice comentariu este – elucubrație.
    Creștinismul – 600 ani de Inchiziție creștină in care copii de doi ani erau arși pe rug pentu că aveau puteri paranormale iar criminalii erau canonizați ….. Ați auzit ? Tot mai stați ca oile sau precum legumele ? Citiți Inchizitia si Vechiul Testament, prezentați-le pe marile ecrane sub forma de filme și veți ințelege Adevărul și vom scăpa de toate relele și de draci și de Iad.
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/10-lucruri-de-stiut-despre-inchizitie
    https://www.youtube.com/watch?v=HJoj6rnGJkk , Papa Francisc despre Lucifer
    file:///F:/Papa%20Francisc%20satanistu%20ne%20spune%20”cel%20care%20are%20mainile%20cele%20mai%20spurcate%20e%20Iisu s”%20-%20YouTube.html , Papa Francisc satanistu ne spune ”cel care are mainile cele mai spurcate e Iisus”

  • Sunt de acord cu ce spune Daniel..Eu cred că nu există dumnezeu..Cum să explic existența lui care cică pedepsește pe cineva prin despărțirea adică moartea unei persoane iubite, spre exemplul a unui copil.. și mafioții procedează așa.Cum pot eu să mai zic „bunul dumnezeu”?! Concluzia mea este că dumnezeu nu există.

Adauga un comentariu