National

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat la Agricultură: „O să facem zacuscă din banane și bulion din roșii de plastic”

Publicat: 12 sept. 2020
Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu (PSD), acuză scumpirea alimentelor pe fondul secetei și a pandemiei.

„Dacă în 2019 mergeai la piață, pentru a face aprovizionarea pentru cămara de iarnă, să faci conserve, murături sau zacuscă, azi mergi la piață și te uiți că la un tablou de Picasso. SCUMP! Exagerat de scump! Pentru că secetă și pandemia și-au spus cuvântul, astăzi avem produse puține și extrem de scumpe!! Și… nici măcar nu sunt românești, așa cum bine se lăuda onoratul ministru al agriculturii că va fi! Oamenii sunt disperați!

Dacă în 2019 cumpărau kg de vinete cu 1 leu, azi acesta este 3 lei! Și asta dacă ai noroc! Dacă kg de gogoșari era anul trecut 1,50 lei, azi, în piața Obor, se vinde cu 4 lei! O să facem zacuscă din banane și bulion din roșii de plastic. E bine, dle Oros? (…) Și încă nu e tot, copiii încep școala, programul cu mierea pentru copii a fost, de asemenea, distrus! Tocmai acum, când un boost pentru imunitate era bine venit!”, a scris Daniel Botănoiu pe contul său de Facebook.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „România ar putea exporta în marjă a 3 milioane tone de grâu”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, joi, 23 iulie 2020, la Timişoara, că şi în acest an România va exporta grâu, în marjă a circa 3 milioane de tone, fără a afecta necesarul intern, chiar dacă producţia va fi mai mică din cauza secetei.

Potrivit acestuia, din cele 2.900.000 hectare însămânţate în toamnă, din care aproape 80% este grâu, peste 1.200.000 hectare (40%) au fost afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%.

„Cu siguranţă vom avea exporturi, dar vor fi mai mici, pentru că şi producţia de cereale va fi mai redusă. Vom avea în curând estimările făcute de asociaţiile de fermieri, vom şti care sunt producţiile, dar din ceea ce spun cei din industria de panificaţie şi morărit, consumul necesar uman din România este de 2.200.000 tone la care se adaugă cam 550.000 tone de seminţe, circa 400.000 de tone grâu pentru furajare şi cam tot atâta grâu pentru industrializare, pentru alcool. Deci maxim 3.000.000 tone utilizăm noi, iar estimările specialiştilor spun că anul acesta vom avea circa 6.000.000 – 6.500.000 de tone. Deci va fi o marjă de cel puţin 3.000.000 de tone care se vor putea exporta”, a explicat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Producții record de grâu

Ministrul Agriculturii a mai subliniat că pentru a nu mai trece prin situaţia din lună martie, când a fost nevoie să se ia măsura extremă de a suspenda exporturile, anul acesta s-a ajuns la un consens alături de cei din patronatele de morărit „pentru a fi acordată o schemă de garantare prin care ei să-şi poată contracta exact cantităţile necesare pentru consumul uman, în aşa fel încât să aibă nişte contracte făcute în nişte termeni mai avantajoşi, să poată face contracte acum, la recoltare, când grâul are un preţ mai acceptabil”.

Potrivit ministrului Oros, în afară de zona Mării Negre, toate datele arată că anul acesta vor fi producţii record de grâu, iar preţul grâului este influenţat de ceea ce se întâmplă la nivelul mondial al burselor şi mai puţin de producţia internă.

„Sperăm să nu crească preţul pâinii, chiar dacă preţul grâului în zona Mării Negre a fost afectat de această secetă”, a încheiat ministrul Adrian Oros.

Adauga un comentariu