Actualitate

Daniel Funeriu reacționază dur la adresa lui Victor Ponta: „De azi, Ponta e oficial un hoț!“

Publicat: 14 iul. 2020
ALT=
Daniel Funeriu reacționază dur la adresa lui Victor Ponta: „De azi, Ponta e oficial un hoț!“

Fostul ministru al Învățămânutului Daniel Funeriu a reacționat dur după ce s-a decis că Victor Ponta a plagiat.

„De azi, Ponta e oficial un hoț. Să nu uităm cum Ponta, din postura de premier, a schimbat componența tuturor comisiilor ministerului educației pentru a scăpa. Un asemenea personaj nu mai trebuie să aibă niciodată o funcție publică”, a declarat Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu a  mai spus că i se pare firesc ca toate partidele să îi ceară demisia din Parlament, adăugând că acele partide care nu o fac „sunt părtaşe la frauda intelectuală“.

Daniel Funeriu reacționază dur la adresa lui Victor Ponta: A plagiat!

Amintim că Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației. Acesta este procesul prin care Ponta a contestat ordinul emis de ministrul Mircea Dumitru prin care acesta îi retrăgea, în 2016, titlul de doctor.

Amintim că legea Miclea-Funeriu aplicată în 2011, în mandatul de ministru deținut de Funeriu, a făcut posibilă reformarea comisiilor de etică și analiza plagiatelor din doctorate și lucrări științifice.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), condus de Marius Andruh, a fost prima instituție care a constatat oficial plagiatul în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Instituția a fost desființată de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, chiar pe 29 iunie 2012 – ziua în care Marius Andruh a anunțat că la Ponta este vorba despre plagiatul de tip copy-paste.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat informația.

„În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a spus Monica Anisie, care a adăugat că va pune în aplicare decizia ICCJ“.

Monica Anisie a mai spus că va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta.

“Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“, a menționat minsitrul Educației.

Decizie luată după opt ani

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea prin care Victor Ponta, prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

O primă decizie a Comisiei Tehnice din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a fost dată pe 29 iunie 2012. Membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

Tot în iunie 2012, la puţin timp după apariţia informaţiei că Victor Ponta ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat, președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a ironizat în timpul unei declaraţii de presă. „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore…”, declara atunci Traian Băsescu despre Victor Ponta.

Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, Victor Ponta ar fi plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care a decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei de la acea dată, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta.

„Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5663 din 15.12.2003”, se arăta în ordinului emis de Mircea Dumitru.

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Comentarii
  • Imi aduc aminte de acest individ Funeriu, cand era ministru,nu stia sa indruge cateva cuvinte,era o doamna pe post de sufleur,iar el repeta dupa ea,intr-un mod caraghios.Acum da lectii.Daca el repeta dupa cineva, nu era tot plagiat?

Adauga un comentariu