Date interesante din istoria romanilor . Geto-dacii par a fi avut o singură zeitate principală: Zamolxis. Geto-dacii credeau în nemurire.
Statuetele culturii Hamangia, descoperite în anul 1956 la Cernavodă, sunt considerate a fi capodopere ale artei primitive universale. Vechimea acestora este de 5.500-6000 ani (3500 -4000 i.e.n.)
În spaţiul carpato-dunarean, sursele arheologice şi documentare ne revela, venită probabil deja din al doilea sau chiar al treilea mileniu înaintea erei noastre, prezenţa unei ramuri indo-europene.
Pe reprezentanţii ei unii i-au numit daci (în special inTransilvania), alţii i-au numit geţi (în Muntenia, Dobrogea şi până în Basarabia)
Bendis este Zeiţa din mitologia dacică adorată de strămoşii noştri că zeiţă a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopţii şi poate că zeiţa magiciană. Ea era patroana dragostei şi a maternităţii. Herodot menţionează zeiţa Bendis că find împrumutată de traci de la daci.
În secolul I i.Cr., triburile geto-dace se unesc sub un singur rege, pe care-l cheamă Burebista. E prima dată când strămoşii noştri apar în istorie uniţi şi având un rege care îndrăzneşte să se lupte cu Roma.
Stăpânirea lui Burebista se întindea şi peste multe alte triburi, de dincolo de Nistru şi până în Panonia — dar el moare asasinat, în acelaşi an cu Cezar (44 i. Cr.)!
Date interesante din istoria romanilor
Columna Traiana care istoriseşte războiul daco-roman şi înfrângerea lui Decebal (105-106 d.Hr.) este o adevărată comoară pentru istorici şi etnologi.
Pe această columnă, se încolăcesc de jos în sus, basoreliefuri povestind toată desfăşurarea cuceririi Daciei, ca într-o „bandă desenată”. Putem nu numai urmări fazele războiului, ci şi descoperi care erau portul şi armele din ambele tabere, chiar şi portul femeilor dace, şi ce fel de vite se creşteau în ţara etc.
Creştinismul a pătruns în Dacia şi Moesia foarte timpuriu, probabil chiar înainte de retragerea legiunilor şi administraţiei romane. Cel mai puternic argument în acest sens este faptul că acele cuvinte care descriu creştinismul sunt de origine latină:
Dumnezeu,
cruce
creştin
credinţă
biserica
rugăciune
cuminecare
a boteza
înger
păgân
În trecut, romanii erau denumiţi valahi. Valah e un nume foarte nobil, dat de germanici tuturor romanilor, pornind de la numele unui trib celt care se numea Volcae, aşezat pe unde sunt azi Elveţia şi Austria.
Aceştia s-au romanizat, astfel încât germanii, vecinii lor, cu vremea au numit volcae pe toţi romanii, pe toţi cei ce vorbeau limba latină
Este posibil ca Marele Basarab I întemeietorul, cel care a unificat voievodatele şi cnezatele de la sud de Dunăre, să fi fost de origine cumană. Numele său este un nume cuman.
Porecla lui Radu, zis „Cel Frumos” (fratele lui Vlad Ţepeş), este o poreclă cu iz ironic, pentru că-i plăcuse, pe când era tânăr ostatic în Turcia, sultanului Mehmed al II-lea!