Titlurile zilei

Datorii enorme pentru Iași! Reprezentanții municipalității vor încă un credit de 30 de milioane de euro

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 17 Comentarii
Datorii enorme pentru Iași Reprezentanții municipalității vor încă un credit de 30 de milioane de euro
Municipalitatea dorește contractarea unui nou credit de la BERD în valoare de 30 milioane de euro

În ședința din data de 24 noiembrie 2022, CL Iași va vota un proiect ce privește suplimentarea cu încă 30 de milioane de euro de la BERD pentru satisfacerea obiectivului de investiții depou Dacia. Creditul va fi rambursabil, pe o perioadă de 15 ani și va avea o rată o dobânzii de 1.15 la sută peste EURIBOR la 6 luni. Încă o datorie în plus pentru Iași, pe lângă ce de 20 de milioane de euro din octombrie 2021

Proiectul de modernizare cuprinde mai multe etape. În calcul intră suprafața de 38.984 mp din incinta depoului Dacia, un pod peste pârâul Rediu, de 481 mp, strada Strămoșilor, cu o suprafață de 10.852 mp, dar și rondul Dacia, cu o suprafață de 4.902 mp. Modernizarea depoului ar ajuta la oferirea unor servicii de transport mult mai performante și la creșterea interesului comunității, privind deplasarea cu mijloace de transport nepoluante. Actualul depou Dacia a fost construit pentru gararea tramvaielor CTP Iași.

Cladire primaria Iasi
Municipalitatea dorește contractarea unui nou credit de la BERD în valoare de 30 milioane de euro

Încă un credit de 30 de milioane de euro pentru Iași

 Daniel Juravle in costum negru si camasa alba
Municipiul Iași are o rată de îndatorare în prezent de 5%

În 21 octombrie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat municipiului Iași un credit în valoare de 20.449.897 de euro pentru realizarea obiectivelor de investiții privind depoul Dacia, pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice și reabilitarea cinematografului Dacia.

„Datoria publică a municipiului Iași este undeva la 5 la sută, în comparație cu alte municipii din România, care au și 25 sau 28 la sută. Ne putem îndatora cu până la 30 la sută. Dacă putem să ne împrumutăm, sunt absolut de acord, atâta timp cât obiectivele de investiții produc sau au un impact benefica supra comunității. Suntem deja într-o legătură cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar acum este vorba de o suplimentare, întrucât au crescut prețurile la materiale și la lucrări. Cu 20 de milioane de euro ar fi fost imposibil să terminăm 3 obiective de investiții. Eu votez pentru, Iașul își permite încă se îndatoreze!”, precizează Daniel Juravle, viceprimar al municipiului Iași.

Noul credit în valoare de 30 de milioane de euro este pentru realizarea lucrărilor la depoul Dacia, plus zona de acces depou – pod peste pârâul Rediu, str. Strămoșilor și rond Dacia. De la o investiție de aproape 40 de milioane de euro s-a ajuns la una de peste 55 de milioane de euro, din care autoritatea locală poate asigura doar o parte.

 Eduar Boz in costum albastru si cravata albastra la gat
Creditele ce deservesc la realizarea unor obiective de investiții sunt aprobate de conslierii locali

Câți ani se îndatorează municipiul Iași

 Multe bancnote euro
În anul 2021 a mai fost contractat un credit in valoare de 20 de milioane de euro de la BERD

Creditul de 30 de milioane de euro este pe o perioadă de 15 ani. Perioada de angajament este de până la 2 ani de la data semnării acordului de extindere al împrumutului încheiat între oraș și bancă, dar nu mai târziu de 21 octombrie 2024. Rata dobânzii este de 1.15 la sută pe an peste EURIBOR la șase luni, iar comisionul de acordare este 0.05 la sută din valoarea extinderii împrumutului.

„Gradul de îndatorare nu este atât de mare, cred că mai putem să contractăm un împrumut. Nu știu foarte multe detalii despre proiect, nu am apucat să citesc documentația. Dacă proiectul este necesar, îl aprobăm. Dacă ne îndatorăm pentru investiții sau ajută la oferirea de servicii de calitate, atunci un astfel de credit este benefic”, declară Eduard Boz, consilier local.

În opinia consilierilor locali, acest credit este bine-venit și probabil va fi și votat afirmativ în ședința din data de 24 noiembrie 2022. Deși aceștia nu cunosc toate aspectele proiectului și nu au studiat încă hotărârea, o datorie în plus pentru Iași este bine-venită.

Municipiul Iași va fi obligat să ramburseze băncii onorariile și cheltuielile consilierului juridic extern, în valoare de 15.000 de euro, suportate de BERD pentru pregătirea oferii creditului de 30 de milioane de euro.

Schita depou Dacia
Creditul de 30 milioane de euro va fi folosit pentru modernizarea depoului Dacia
Comentarii
  • Iar pentru Liceul Pedagogic niciun ban deși se dărâmă peste elevi. Dar asa e când declari că 90% nu sunt elevi din Iași, de aia nu vrei sa îl renovezi, ca nu aduce voturi. Lasă că nu mai pupi tu mandat.

  • Muta VAMA de la Capat CUG pe un camp dupa Antibiotice incolo, astazi dimineata erau tir-uri pana la Selgros.

    Sunt atatea terenuri ce se preteaza pentru astfel de activitati, scoateti panarama asta din oras.

    Nu va mai bateti joc de ieseni. Nu uitati ca roata este rotunda.

    VAMESII sa lucreze in schimburi sau si sambata si duminica, gasiti solutii rapid.

    Situatia asta dureaza de ceva ani si voi dormiti, PRIMARIA si CONSILIUL JUDETEAN.

    Si PREFECTURA de ce nu se sesizeaza sa faca ceva in sensul asta, doar reprezinta GUVERNUL in teritoriu.

    Trebuie facut ceva ca nu se mai poate circula in asa fel, doar pe o singura banda auto.

    Daca voi nu locuiti in CUG, normal ca nu va deranjeaza aceste tir-uri.

  • Individul asta care se apropie de Dr Vicol trebuie sa fie scos din Primarie. Tot ce spune ca face, face din interes personal si implicit pentru buzunarele sale. Ex.depou pentru eliberarea unor zone ca sa apara alte constructii ale slogoilor.Nu a facut nimic in aceste mandate cu traficul din Pd. Ros, cu scolile, a incalcit traficul cum a vrut, etc si se mai vrea votat?

  • Cum nu a făcut nimic primarul? A plantat panseluțe în fața primăriei, a organizat raliuri în oraș, a adus trotinete verzi pe toate străzile, a mutat vama blocând un cartier, a autorizat sute de blocuri conform PUG care nu există, a fluidizat-solidificat traficul auto, a promis sală polivalentă, centură ușoară, stadion, depou, parcări, piste de biciclete, grădinițe, etc, etc. Trebuie alungată putoarea din primărie cu pietre!!!

  • Doamne, cat de IDIOTI sunt cetatenii din SATUL Iasi !!!

    Dupa 3 ani de GENOCID cu antenele 5G si apoi cu vaccinul ucigash, dupa atatea furtisaguri facute de Parlamentul Penal Criminal si Guvernul Criminal in frunte cu Tradatorul Criminal si Jefuitor Joianis Shase Kase Negustor de copii, dupa toate jafurile facute de Primarul Penal Chirica si de celalalt escroc Penal Alexe, iesenii ar vota din nou criminalii PNL… !!! Noaptea mintii !

    Din fericire Dumnezeu merge pe principul : ,,Fa bine prostului cu sila’’, si pana la Revelion toata floarea cea vestita a intregului Apus precum si slugile criminale din Romanica vor fi arestate, judecate si spanzurate de Curtea Martiala Internationala conform Codului de la Nuremberg si a Conventiei de la Geneva, iar in primavara se vor face alegeri in toate cele 209 tari semnatare a legii GESARA/NESARA, schimbandu-se total regulile jocului in politica.

    Iata un exemplu de care CRIMINALII trebuie sa tina cont:

    ,,Corpul Av. Gen. al Judec. Marinei SUA și B.C.Militare l-au judecat, condamnat si spanzurat pe CEO-ului Moderna, Stéphane Bancel…Bancel a spus că vaccinul Moderna este sigur și că nu poate fi tras la răspun-dere pentru „răni sau decese întâmplătoare”, deoarece U.S. Food & Drug Administration (FDA) îi acordase imunitate de urmărire penală în chestiuni care implicau produsele companiei. Vice-adm. Crandall : – „Chiar crezi că răspundem la FDA?” „Ti se pare sigur și eficient?” El a proiectat pe un tv imaginea unui soldat mort care a fost fortat sa ia vaccinul în urma edictului secretarului Apărării, Lloyd Austin.Ochii soldatului au izbucnit ca un balon străpuns, apoi a murit din cauza unui stop cardiac.„Acest lucru s-a întâmplat la 29 de ore după ce a primit prima injectie”, a spus vice-amiral Crandall. „Avea 19 ani, sănătos și în formă. Soldatul trecuse testul ACFT cu excelență, obținând 580 din maximum 600 de puncte, arătând că era într-o stare de sănătate superioară…Viceamiralul Crandall avea în mâini numele a 70 de militari care fie au murit, fie au fost răniți în afara capacității de a servi în F.A. în 14 zile de la primirea primei sau a doua vaccinări Moderna…,, De ce, deținut Bancel, nu sunteți vaccinat?”… „Deținut Bancel, dacă vaccinul dv. este atât de sigur și de eficient cum se face că dumneavoastră, domnule, nu l-ați luat?”…CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, și-a pierdut viața vineri după-amiază, după ce un soldat i-a pus un laț în jurul gâtului și a apăsat un buton care a deschis o trapa sub picioarele.Bancel a fost declarat mort la ora 12:30. EST.’’

  • Cum rachita nu-i ca pomul nici ,,ziaristul” nu-i ca OMUL.
    Ziarist zice, CRIMINAL PLATIT zice !
    Credeti ca ziaristii complici la GENOCID vor scapa de streang ?

    Doamne, cat de IDIOTI sunt cetatenii din SATUL Iasi !!!

    Dupa 3 ani de GENOCID cu antenele 5G si apoi cu vaccinul ucigash, dupa atatea furtisaguri facute de Parlamentul Penal Criminal si Guvernul Criminal in frunte cu Tradatorul Criminal si Jefuitor Joianis Shase Kase Negustor de copii, dupa toate jafurile facute de Primarul Penal Chirica si de celalalt escroc Penal Alexe, iesenii ar vota din nou criminalii PNL… !!! Noaptea mintii !

    Din fericire Dumnezeu merge pe principul : ,,Fa bine prostului cu sila’’, si pana la Revelion toata floarea cea vestita a intregului Apus precum si slugile criminale din Romanica vor fi arestate, judecate si spanzurate de Curtea Martiala Internationala conform Codului de la Nuremberg si a Conventiei de la Geneva, iar in primavara se vor face alegeri in toate cele 209 tari semnatare a legii GESARA/NESARA, schimbandu-se total regulile jocului in politica.

    Iata un exemplu de care CRIMINALII trebuie sa tina cont:

    ,,Corpul Av. Gen. al Judec. Marinei SUA și B.C.Militare l-au judecat, condamnat si spanzurat pe CEO-ului Moderna, Stéphane Bancel…Bancel a spus că vaccinul Moderna este sigur și că nu poate fi tras la răspun-dere pentru „răni sau decese întâmplătoare”, deoarece U.S. Food & Drug Administration (FDA) îi acordase imunitate de urmărire penală în chestiuni care implicau produsele companiei. Vice-adm. Crandall : – „Chiar crezi că răspundem la FDA?” „Ti se pare sigur și eficient?” El a proiectat pe un tv imaginea unui soldat mort care a fost fortat sa ia vaccinul în urma edictului secretarului Apărării, Lloyd Austin.Ochii soldatului au izbucnit ca un balon străpuns, apoi a murit din cauza unui stop cardiac.„Acest lucru s-a întâmplat la 29 de ore după ce a primit prima injectie”, a spus vice-amiral Crandall. „Avea 19 ani, sănătos și în formă. Soldatul trecuse testul ACFT cu excelență, obținând 580 din maximum 600 de puncte, arătând că era într-o stare de sănătate superioară…Viceamiralul Crandall avea în mâini numele a 70 de militari care fie au murit, fie au fost răniți în afara capacității de a servi în F.A. în 14 zile de la primirea primei sau a doua vaccinări Moderna…,, De ce, deținut Bancel, nu sunteți vaccinat?”… „Deținut Bancel, dacă vaccinul dv. este atât de sigur și de eficient cum se face că dumneavoastră, domnule, nu l-ați luat?”…CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, și-a pierdut viața vineri după-amiază, după ce un soldat i-a pus un laț în jurul gâtului și a apăsat un buton care a deschis o trapa sub picioarele.Bancel a fost declarat mort la ora 12:30. EST.’’

  • Credit pt.cumpararea de autobuze electrice nu pt.tramvaie demodate,ce incurca traficul si îl încetinește făcând ca mașinile sa polueze mai mult timp orașul! Kirica un primar fara viziune de viitor !

  • Votul ar trebui să fie obligatoriu, cu inserarea pe buletin a unui pătrat ”Am venit să votez dar nu am cu cine”. În felul acesta nu ar mai ieși toți incapabilii primari.

  • Aloo.. tovarășul Mihai cu postarea de mai sus… Mergi matale la purceaua urlătoare, tovarășa doctor Șoșon să-ți schimbe urgent tratamentul… Și mai fă o sfeștanie la jegul ăla de Make Spagoveanu. Și poate nu va mai dă voie sa fugiți din spital…

  • Cacanarul asta de primar are impresia că e de vita nobilă, când de fapt e un cocalar narcisist care nu merita niciun scuipat în cap, nici pușcărie nu merita, că iese curat imaculat și bogat in doar câteva luni. Merita sa li se ia toate averile și lăsați să meargă la munca, in biserica mami lor de viermi politici și bugetari împuțiți.

  • Dacă primul copil l-a născut cu 250.000 euro în cont vă dați seama ce ar fi la următorul? Nu ar trebui să se mai înmulțească specimenul ăsta.

  • Futu-te-aș în gură de primar corupt care ești, te aștept în campania electorală dacă ai curaj în cartiere, să-ți arăt cât joc ți-ai bătut de ieșeni!!!!!!!

Adauga un comentariu