Prima pagină » Local » De ce este bine să avem nume de sfinți? Părintele Calistrat Chifan: „Nu trebuie să fugim de aceste nume creștinești” – VIDEO

De ce este bine să avem nume de sfinți? Părintele Calistrat Chifan: „Nu trebuie să fugim de aceste nume creștinești” – VIDEO

07 dec. 2022, 10:14, 8 ,
în Local

Probabil v-ați întrebat de multe ori de ce este bine să avem nume de sfinți. Ei bine, potrivit părintelui Calistrat, cel care are un nume din calendarul creștin este ocrotit de respectivul sfânt pe tot parcursul vieții.

Ioan, Maria, Ana, Elena, Constantin și Vasile sunt doar câteva dintre cele mai populare nume de sfinți cu care românii își botează copiii. Potrivit oamenilor bisericii, acesta nu este decât o dovadă că poporul nostru deține o străveche tradiție creștină.

Numele unui sfânt pus noului născut îl determină pe acesta să devină ucenicul sfântului respectiv. Se spune că acesta îl va ajuta și îl va ocroti pe parcursul vieții copilului. Mai mult decât atât, sfântul al cărui nume este purtat cu dragoste de o persoană se roagă pentru binele acelei persoane, iar ea are să treacă prin viață mult mai ușor.

De ce este bine să avem nume de sfinți? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat este de părere că nu trebuie să fugim de aceste nume creștinești, fiindcă ele îi ajută pe oameni să aibă un protector și un mijlocitor permanent la Dumnezeu. Îndrăgitul duhovnic a adăugat că, de-a lungul timpului, au existat mai multe curente în ceea ce privește numele copiilor, în funcție de zona în care s-au născut. De exemplu, dacă vorbim de Ardeal, chiar și în prezent, copiii sunt numiți asemenea sfinților din calendar din ziua respectivă. În zona Moldovei, însă, unde sămânța creștină a rămas întipărită în brazda credincioșilor, pot fi întâlnite combinații de nume diferite cu nume de biserică.

„Au fost câteva curente. De exemplu, dacă mergem în Ardeal, și în ziua de astăzi pruncii se vor chema cu numele din ziua respectivă din calendar. Naum, Ezechelie, Ioan, Samoil, Grigore, Vasile, Ion, Ilie, Năstase, ce nume e în calendar. Dacă vii spre Muntenia, la București, vei găsi nume de artiști: Kevin, Olin, Giani, nume din astea sofisticărești. Dacă vii spre Moldova, unde mai este rămasă sămânța credinței mai întipărită în brazda credincioșilor găsești, de exemplu: Giani Ioan, Kevin Vasile, adică pune un nume hăis și unul de biserică, creștinesc. Ei, noi nu trebuie să fugim de aceste nume creștinești.”, a declarat părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni.

Părintele Calistrat Chifan: „E bine să porți un nume din calendarul creștin, că atunci ai și ocrotirea sfântului ca atare”

Părintele Calistrat a adăugat că cel care are un nume de sfânt se bucură de acoperirea și de harul acelui sfânt. Printre numele de sfinți celebre și foarte iubite de români se află: Ioan, Maria, Ana, Elena, Constanța, Constantin, Vasile, Nicolae, Grigore și multe altele. Iată de ce este bine să avem nume de sfinți:

„Eu am mai săvârșit botezuri pe la prieteni de-ai mei, că mă invită când botează și dacă are un nume aiurea, eu când îl bag în cristelniță îi spun un nume ortodox, nu mă bag în numele omului care l-a ales, e în certificatul de naștere, treaba lui. Dar să aibă și un nume care să țină de o sărbătoare, ca copilul să se bucure de o acoperire și de un har a unui sfânt. Adică Ioan e un nume celebru, Maria, Ana, Elena, Constanța, Constantin, Vasile, sunt nume minunate, Nicolae, Grigore, Ioan, nu avem probleme. Dar na, lumea simte să fie importantă. Și atunci am mai văzut filme franceze, avem francezi, dacă am văzut filme italiene, avem nume italiene, dacă am văzut nume spaniole, avem nume spaniole. Cei mai interesanți sunt băieții ăștia ai noștri de aici, de la Grajduri, Mercedesa, tot felul de nume de astea simpatice. Dar până la urma urmei sunt nume, ai nevoie de o identitate. Dar e bine să porți un nume din calendarul creștin, că atunci ai și ocrotirea sfântului ca atare.”, a mai spus părintele Calistrat, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024