Conf. dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatrie, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE de ce există teama de a merge la psihiatru. Iată care este opinia și recomandarea specialistului.
Teama de a merge la psihiatru există dintotdeauna, deși, în ultimul timp, pare să fie pe cale de dispariție, grație tinerilor, care sunt mai receptivi. Această teamă poate fi ecxplicată prin faptul că, odată stabilit un diagnostic, o multitudine de consecințe nefaste se poate abate asupra vieții și demnității personale a individului care a luat decizia de a călca în cabinetul unui medic psihiatru. De pildă, poate apărea o schimbare de atitudine a membrilor familiei, stigmatizarea la locul de muncă sau în societate, dificultăți de angajare ori anularea unor drepturi. Dar, din fericire, situația nu stă deloc așa. Oamenii au devenit din ce în ce mai deschiși în ceea ce privește ideea de psihiatru, încât toate aceste perspective ar trebui să dispară.
De ce există teama de a merge la psihiatru? Opinia medicului Andreea Szalontay
Potrivit medicului Andreea Szalontay, tinerii, spre deosebire de persoanele în vârstă, sunt mai receptivi la a se adresa unui psihiatru, datorită faptului că au avut contact cu psihologul în școli. Astfel, ei au înțeles că a merge și a vorbi cu un psiholog nu este nicio nenorocire, că oameni normali din toate punctele de vedere o fac. Cu toate acestea, tinerii sunt reticenți la medicație.
„În general, pacientul vine greu la psihiatru. Să știți că tinerii sunt mai receptivi la a se adresa unui psihiatru, nu neapărat la a lua medicație, pentru faptul că s-au întâlnit cu psihologul des în școală și asta este un lucru foarte bun. Și faptul că au avut contact cu psihologul și au înțeles că a merge și a vorbi cu un psiholog nu este nicio nenorocire, că oameni normali din toate punctele de vedere o fac, vin și la cabinetul medicului psihiatru, dar sunt reticenți la medicație și este normal.”, a declarat conf.dr. Andreea Szalontay, pentru BZI LIVE.
Conf. dr. Andreea Szalontay: „S-ar putea să aibă consecințe în ceea ce privește locul de muncă”
Teama de a merge la psihiatru este justificată de faptul că oamenii se tem de stigmatizare. Aceștia se tem ca angajatorul să nu afle de afecțiunea de care suferă, chiar dacă au primit un diagnostic banal, cum ar fi tulburarea anxioasă, pentru că exista pericolul de a-și pierde locul de muncă. Tulburarea psihică este percepută ca un handicap major de către o persoană care n-ar trebui să o perceapă așa, pentru că statisticile la nivel mondial arată că una din patru persoane poate să facă o depresie de-a lungul vieții, lucru care se tratează și trece, adaugă medicul Andreea Szalontay.
„Pacientul mai în vârstă vine mai greu, să zicem 30-50 de ani, pentru că este un om activ și se teme de stigmatizare. Se tem de faptul că, pentru că în momentul în care, și asta este o mare problemă pe care o avem în societatea noastră, în momentul în care, printr-o nefericită întâmplare, angajatorul poate afla că ia tratament psihiatric sau că a fost sau că are un diagnostic chiar banal de tulburare anxioasă, de un episod depresiv, s-ar putea să aibă consecințe în ceea ce privește locul de muncă, ceea ce este factor cu impact negativ foarte important și atunci au reticență în a se prezenta.
Mai este și reticența personală: „Cum adică eu să am o problemă psihică?”. Tulburarea psihică este percepută ca un handicap major de către o persoană care n-ar trebui să o perceapă așa, pentru că statisticile la nivel mondial arată că una din patru persoane poate să facă o depresie de-a lungul vieții, lucru care se tratează și trece.”, a aadăugat conf.dr. Andreea Szalontay.
sa se implementeze prin programe UE consult anual de psihiatrie si psihologie la toata lumea