Cultural

De ce l-a evitat Regina Elisabeta a II-a pe Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitei la Buckingham

Publicat: 12 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce l-a evitat Regina Elisabeta a II-a pe Nicolae Ceaușescu în timpul vizitei la Buckingham
Vizita de stat a dictatorului Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie, în 1978, a fost relatată pe larg de presa vremii, fiind considerată o reușită diplomatică extraordinară

Pe 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. În 1978, Elisabeta a II-a l-a primit la Buckingham pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, însă a făcut tot posibilul să intre cât mai puțin în contact cu el. Suverana Marii Britanii s-ar fi ascuns atunci într-un tufiș pentru a nu da ochii cu fostul președinte al României.

Vizita de stat a dictatorului Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie, în 1978, a fost relatată pe larg de presa vremii, fiind considerată o reușită diplomatică extraordinară, însă, după cum a mărturisit chiar Elisabeta a II-a, a fost departe de a o bucura. Regina Elisabeta a murit aseară.

Nicoale Ceaușescu ar fi fost invitat de Regina Elisabeta a II-a din… greșeală

Foarte puțini sunt cei care nu s-au simțit onorați de invitația Reginei Elisabeta a II-a de a vizita Buckingham-ul, printre oaspeții suveranei numărându-se personalități de marcă din lumea întreagă.

Din păcate, nu ea a fost întotdeauna cea care a făcut invitațiile, acest lucru revenindu-i Parlamentului britanic, care de-a lungul anilor a ales și personaje destul de controversate.

Cu toate acestea, cu diplomația care o caracterizează, Elisabeta a II-a i-a întâmpinat pe cei mai mulți cu zâmbetul pe buze. Nu a fost însă și cazul familiei Ceaușescu…

În 1978, Ceaușeștii au fost invitați în Marea Britanie pentru o vizită de stat de 4 zile. Au existat încă de la început îngrijorări în privința acestui fapt, secretarul de stat David Owen exprimându-și dezaprobarea la vremea respectivă, cu atât mai mult cu cât presa se întreba cine l-a invitat în Marea

Britanie pe „acel monstru”: „Cine a fost de acord cu această vizită? Dacă eu am făcut-o, cu siguranță o să regret!”, notează express.co.uk.

Regina Elisabeta ar fi spus că nu poate face față unei întâlniri cu Ceaușescu

Deși vizita ar fi putut fi anulată, repercursiunile ar fi fost imense, așadar Regina i-a așteptat pe cei doi în Gara Victoria și i-a dus la Buckingham cu trăsura. Ulterior însă, Elisabeta a II-a a ajuns literalmente să se ascundă de cei doi soți, apelând, la un moment dat, chiar la un gest copilăresc, total nefiresc pentru suverana Marii Britanii.

Ulterior, Robert Hardman, autor specializat în viața familiei regale, a povestit într-un documentar pentru ITV:

„I-a spus odată unui musafir, în timpul prânzului, că, pe timpul vizitei lor, a plecat la plimbare cu câinii ei corgi prin grădina palatului și i-a văzut pe cei doi Ceaușești îndreptându-se spre ea,s-a gândit: , așadar, atunci, pentru prima oară în viața ei, s-a ascuns într-un tufiș, pentru a-și evita musafirii!”.

„Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită’, a adăugat David Owen.

Regina Elisabeta a II-a și-ar fi ascuns periile de argint înainte de vizita cuplului Ceaușescu

Înainte de a-l primi pe Nicolae Ceauşescu, regina a primit un telefon de la preşedintele Franţei, care i-a vorbit despre delegaţia română ce fusese în vizită la Paris în urmă cu câteva luni.

Românii ar fi plecat cu tot ce putea fi deşurubat, inclusiv vaze, lămpi, scrumiere sau obiecte de toaletă.

Aşa că, din Apartamentul Belgian, unde au fost cazaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, au fost luate toate periile de argint, la comanda reginei.

Tot Robert Hardman relatează că preşedintele României ar fi fost primit la Londra în schimbul semnării unor contracte de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie. Cea mai câştigată de pe urma vizitei a fost însă prima doamnă, care s-a întors acasă cu premii şi certificate de chimist, potrivit Digi24.ro.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie 2022

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie 2022. Ultima apariție a avut-o marți, 6 septembrie 2022, la Castelul Balmoral, când s-a întâlnit cu Liz Truss pentru a o desemna premierul țării. Au fost ultimele fotografii oficiale cu Regina în viață.

Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani. A depășit domnia Reginei Victoria și avea, conforma tradiției britanice, funeralii de stat care vor dura 10 zile.

Adauga un comentariu