Actualitate

Ce sfat i-a dat preşedintele Franţei Reginei Elisabeta a II-a înainte de vizita soţilor Ceauşescu. Majestatea Sa i-a dat crezare şi a acţionat în cauză

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce sfat i-a dat preşedintele Franţei Reginei Elisabeta a II-a înainte de vizita soţilor Ceauşescu. Majestatea Sa i-a dat crezare şi a acţionat în cauză
Nicolae Ceauşescu era portretizat drept un dictator în adevăratul sens al cuvântului

Vizita soţilor Ceauşescu în Marea Britanie de acum 40 de ani nu a fost una deloc plictisitoare. În 1978, când a fost organizată vizita cuplului prezidenţial, Regina Elisabeta a II-a a fost avertizată de preşedintele Franţei că ar fi bine să îşi pună la adăpost bunurile când vine delegaţia din România.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie la vârsta de 96 de ani. În cei 70 de ani de domnie, aceasta s-a întâlnit cu mulți șefi de stat, inclusiv cu Nicolae Ceaușescu.

Ceaușescu ar fi fost primit la Londra în schimbul semnării unor contracte în valoare de 300 de milioane de lire sterline

Vizita soţilor Ceauşescu i-a dat de furcă Reginei Elisabeta a II-a

Vizita soţilor Ceauşescu în Regatul Unit a fost un moment important, ţinând cont de faptul că vorbim despre primul lider socialist aflat acolo. Ceea ce s-a aflat în spatele acestui eveniment aflăm abia acum, de la biograful Casei Regale, Robert Hardman, care a scris o carte despre Regina Elisabeta a II-a.

Aşadar, povestea pregătirilor vizitei prezidenţiale începe cu un raport făcut de Ambasadorul Marii Britanii în România pentru Elisabeta a II-a, unde, Nicolae Ceauşescu era portretizat drept un dictator în adevăratul sens al cuvântului. Soţia acestuia, Elena Ceauşescu, era prezentată ca o viperă, iar copiii lor, nişte incapabili.

Astfel avea să fie prima imagine pe care Elisabeta a II-a şi-o făcea despre cel care conducea România la acea vreme.

Cu toate acestea, înainte de a-l primi pe Nicolae Ceauşescu, regina a primit un telefon de la preşedintele Franţei. În timpul apelului, şeful statului francez i s-a plâns ca delegaţia română ce fusese în vizită la Paris în urmă cu câteva luni, ar fi plecat cu tot ce putea fi deşurubat, inclusiv vaze, lămpi, scrumiere sau obiecte de toaletă.

Acestea fiind spuse, a urmat ca din Apartamentul Belgian, unde au fost cazaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, au fost luate toate periile de argint, la comanda reginei.

În cadrul vizitei prezidenţiale a soţilor Ceauşescu, la palatul Buckingham a avut loc şi un dineu, în onoarea oaspeţilor.

Din Apartamentul Belgian, unde au fost cazaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, au fost luate toate periile de argint, la comanda reginei

Moment comic cu Regina Elisabeta a II-a și cuplul Ceaușescu

Un moment comic a avut loc însă în grădina palatului, unde, la un moment dat, Regina, care îşi plimba câinii, s-a ascuns într-un tufiş, doar să nu mai fie nevoită să dea ochii cu Ceauşescu.

Tot jurnalistul Robert Hardman relatează că preşedintele României ar fi fost primit la Londra în schimbul semnării unor contracte în valoare de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie. Cea mai câştigată de pe urma vizitei a fost însă Elena Ceauşescu, care s-a întors acasă cu premii şi certificate de chimist.

„Odată i-a povestit unui oaspete de prânz care, la rândul său, mi-a povestit și mie de ocazia în care soții Ceaușescu erau cazați acolo. Totul s-a întâmplat într-o dimineață când ea și-a scos câinii la o plimbare în grădina Palatului. Așa că, pentru prima și singura dată în viața ei, Regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina Palatului pentru a-și evita propriii oaspeți. Regina suportă tot felul de oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. Ea a spus destul de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, și-a amintit lordul David Owen.

Așadar, vizita soților Ceaușescu în Marea Britanie și întânirea cu Regina Elisabeta a II-a de acum 40 de ani nu a fost una deloc plictisitoare.

Comentarii
  • Șocant…..da cum adică regina Angliei, nepoata a reginei Maria atenție, nu a suportat un analfabet dictat de nemernicii de rusi pe cel mai înalt post al unei tari? Șocant, zău! Poate afla si spălați pe creier din epoca trecuta adevărul despre vizita respectiva, nu propaganda de partid, a fost invitat pentru ca a spus ca vrea să cumpere arme pentru a proteja tara, după vizita abia a recunoscut ca de fapt el ar vrea să cumpere cu ”grâne” si bineînțeles, britanicii au spus nu mersi, grâne avem si noi, dar vizita era deja apusa, altfel nu pupa țăranu Nicu vizita la palat. Si da așa este, țăranii comuniști ajunși forțat in poziții de intelectuali furau ce prindeau prin delegații, țărani școliți de rusi, de ce sa ne miram. Comuniștii furau si pana sa ajungă la puterea definitiva de prin Palatul Regal al României in vremea interbelica, protocolul Palatului ascundea tot ce se putea când veneau ăștia la ”consfătuiri”, au scris multi jurnaliști ai vremii despre asta, Naziștii au fost niște nemernicii criminali odioși dar provenind si din clase mai bune, dar comuniștii au fost niște țărani din toate punctele de vedere si criminali, iar împreuna au decimat orice existenta a democrației si educației sociale a Romaniei.

Adauga un comentariu