Sanatate

De ce mă dor picioarele de la genunchi în jos? Cauze și motive de îngrijorare

Publicat: 17 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce mă dor picioarele de la genunchi în jos Cauze și motive de îngrijorare
Durerea de picioare de la genunchi în jos este provocată de mai mulți factori, de la activitatea fizică excesivă sau încălțămintea inadecvată și până la existența unor boli, cum ar fi diabetul, artrita psoriazică, fibromialgia sau guta.

Te auzi de multe ori spunând „Mă dor picioarele de la genunchi în jos”? Află în rândurile următoare care sunt cauzele și când ar trebui să te îngrijorezi.

Durerea de picioare de la genunchi în jos este provocată de mai mulți factori, de la activitatea fizică excesivă sau încălțămintea inadecvată și până la existența unor boli, cum ar fi diabetul, artrita psoriazică, fibromialgia sau guta.

Însă, cea mai întâlnită cauză a durerii de picioare este fasceita plantară, o afecțiune care cauzează durere la călcâie și arcadă. De asemenea, poate fi vorba și despre metatarsalgie, fapt ce duce la durere și inflamație în scobitura plantară. Iată care sunt celelalte motive care generează dureri de picioare de la genunchi în jos.

picioare de femeie
Cea mai întâlnită cauză a durerii de picioare este fasceita plantară, o afecțiune care cauzează durere la călcâie și arcadă.

De ce mă dor picioarele de la genunchi în jos?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de picioare la un moment dat. De vină sunt, de regulă, kilogramele în plus, care pun o presiune mare pe articulații și oase sau încălțămintea inconfortabilă, efortul fizic și suprasolicitarea picioarelor. Durerile pot apărea atât la gambă sau călcâi, cât și în arcul piciorului sau la genunchi. Acestea pot veni însoțite de inflamații sau alte simptome.

Iată care sunt cauzele durerilor de picioare de la genunchi în jos.

Fasceita plantară

Fasceita plantară reprezintă o afecțiune, care își face simțită prezența prin durere în zona medială a arcului plantar longitudinal. De regulă, această durere iradiază spre călcâi și capetele metatarsienelor, agravându-se progresiv, pe parcursul mai multor luni. Oricine poate fi afectat de fasceită, chiar și sportivii sau adolescenții.

Durerea poate fi observată dimineața, iar mai apoi dispare, după mersul pe jos preț de câteva minute. Din păcate, poate reveni după o plimbare prelungită sau după efectuarea unor exerciții fizice.

Important de menționat este că durerea de la genunchi în jos poate fi resimțită sub forma unor ace în talpa piciorului. Aceasta cedează doar în momentul în care persoana afectată se odihnește.

Cauzele fasceitei plantare sunt multiple: platfus, stat în picioare timp îndelungat, suprasolicitarea tendonului lui Ahile sau a mușchilor gambei, stresul repetititv peste măsura suportabilă a ligamentului, obezitatea.

tălpile unei persoane în vârstă
Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de picioare la un moment dat.

Metatarsalgia

Metatarsalgia reprezintă acea durere care apare la nivelul oaselor metatarsiene. În unele cazuri, această durere este însoțită și de furnicături la nivelul degetelor de la picioare sau de deformări ale oaselor metatarsiene. În momentul în care persoana afectată merge desculță sau calcă pe suprafețe dure, durerea se agravează.

Printre cauzele care pot determina apariția metatarsalgiei, se numără: încălțămintea prea strâmtă sau prea largă, exercițiile fizice intense, excesul de greutatea, pierderea flexibilității piciorului pe măsura înaintării în vârstă sau forma anatomică a piciorului.

picioarele unei femei la control la medic
Metatarsalgia reprezintă acea durere care apare la nivelul oaselor metatarsiene.

Leziuni ale piciorului

Cele mai frecvente leziuni care provoacă dureri de la genunchi în jos sunt cele suferite de sportivii de performanță. Acestea sunt determinate de fracturi, apărute în urma căzăturilor, rupturii de tendoane sau înțepăturilor cu obiecte ascuțite.

tălpile unui bărbat
Cele mai frecvente leziuni care provoacă dureri de la genunchi în jos sunt cele suferite de sportivii de performanță.
Adauga un comentariu