In ciuda faptului ca bradul reprezinta un simbol al sarbatorilor de iarna, al bucuriei, in popor se spune ca nu e bine sa-l plantezi langa casa. Superstitia spune ca bradul plantat in curte ar aduce moarte si ghinion pentru familie si casa.
In Moldova se spune ca daca plantezi un brad in curte, moare cineva din familie, iar in Muntenia exista superstitia ca bradul plantat in gradina casei aduce ghinion in familie.
Batranii spun ca nu e bine ca o familie sa planteze un brad in curtea casei, pentru ca se va destrama.
Superstitiosii sustin ca si bradul care a fost taiat de pe locul unei case si ulterior se construieste locuinta din lemnul lui aduce nenoroc. „Casa nu va tine”, spun acestia.
Bradul are si functie medicinala, dar si magica
Rasina lui lecuieste diferite boli, sub forma de alifie in care babele puneau ceara, seu, coada soricelului, scrum de copita de cal, pinza de paianjen, toate plamadite in rachiu. Cu alifia aceasta se ungeau bubele. Ramurelele tinere erau puse in bai contra reumatismului. Ceaiul din conuri verzi era dat contra durerilor de stomac.
Superstitia spune sa nu rasadesti brad, caci vei muri cind radacina lui va fi cat capul tau. Se mai zice in folclor ca anul va fi bogat in toate atunci cind bradul face cucuruzi multi, cu polen galben, noteaza monitorulexpres.ro.
Cu toate acestea, brazii sunt foarte prezenti in amenajarile peisajistice contemporane si sunt preferati de multi romani pentru amenajarea gradinilor.
Bradul este ales pentru ca este vesnic verde si ofera un strop de culoare in fiecare anotimp, iar pe de alta parte, coroana bogata poate fi un bun paravan care sa va asigure intimitate, mai ales daca plantati mai multi.
Culoarea sa verde permanenta aduce un contrast placut si plin de optimism in zilele mohorate de iarna.
Daca plantati un brad, tineti cont de faptul ca radacinile brazilor se dezvolta mult pe lateral, la suprafata pamantului, si nu in adancime. Din acest motiv, cand sapati groapa, asigurati-va ca are un diametru cel putin egala cu circumferinta crengilor bradului.
preluat de pe landia