Economic Local

De ce nu se ieftinește pâinea vândută în Iași? Specialiștii susțin că problema este la retaileri. „Ar trebui să scadă prețul pâinii”

Publicat: 19 mai 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
De ce nu se ieftinește pâinea vândută în Iași Specialiștii susțin că problema este la retaileri. Ar trebui să scadă prețul pâinii
Ieșenii plătesc minimum 2,5 lei pentru o pâine

Pâinea vândută în Iași este mai scumpă decât anul trecut. Deși prețurile la cereale și la făină au scăzut, cele afișate la raft sunt la fel de mari. Specialiștii susțin că retailerii ar trebui să facă aceste modificări și să scadă prețurile pâinii, pentru că au scăzut cheltuielile, față de anul precedent

Pâinea, cel mai consumat aliment de către români, este scumpă în continuare, chiar dacă s-au redus cheltuielile în ultimele luni. Potrivit specialiștilor din domeniu, prețurile la cereale au scăzut, dar și la energie sau combustibil.

„Prețul la cereale a scăzut de câteva zile încoace. Ieri (n.r. – 18 mai 2023) a fost cea mai dramatică scădere și nu se poate peste noapte ca prețul la pâine să scadă. Știm cu toții că făina iese din unitățile de procesare cu un cost și apoi pe lanț, până la retail, la raft, se vor adăuga alte costuri de care nimeni nu e responsabil, dar sunt extraordinar de mari încă.

Cu toate că energia a scăzut, avem un cost al combustibililor cu 40 la sută mai mic, față de momentul septembrie 2022, avem cu 80 la sută mai puțin prețul la gaz, față de septembrie 2022, avem un cost al îngrășămintelor cu 60 la sută mai redus, față de septembrie 2022. De ce nu scade prețul făinii? Din partea mea, cred că la această întrebare ar trebui să răspundă retailerii pentru că unitățile de procesare sunt aprovizionate la prețul de producție, iar pe departe, pe lanț, nu mai au același cost la energie.

Teoretic, ar trebui să scadă prețul la pâine. Procesatorii scad prețul pentru că a scăzut costul cu energia, cu materia primă. Doar costul cu angajații este mai ridicat. De ce nu scad retailerii? Aceștia ar trebui să răspundă la întrebare”, susține Cezar Gheorghe, specialist în comerțul cu cereale.

Pâinea vândută în Iași este mai scumpă decât anul trecut

Prețul minimum al unei pâini este de 2,5 lei, dar poate ajunge și la 10 lei, dacă e vorba de una graham sau cu secară. De exemplu, o pâine de 800 de grame este 6 lei, iar pentru producția ei este nevoie de 1 kilogram de grâu care costă între 1,1 și 1,3 lei.

„Mi se pare că prețurile au luat-o razna. Întotdeauna, fermierii sunt arătați primii cu degetul când vine vorba de prețul pâinii, dar noi nu suntem vinovați. Vindem la un preț al pieței, nu suntem vinovați de ceea ce se întâmplă până ajunge pâinea la raft. Aici sunt vinovați procesatorii, retailerii, cei care produc pâinea și o vând.

Noi doar producem materia primă. Nici mie, ca și consumator, nu îmi convine când dau 6 lei pe o bucățică de pâine. Aici ar trebui să intervină statul și să facă ceea ce se întâmplă în Franța, unde 30 de alimente de bază nu se scumpesc, indiferent de situație, pentru ca oricine să își permită să le cumpere”, susține Ioan Popa, fermier din Iași.

Datele Euronext arată că o tonă de grâu era, în urmă cu câteva zile, 237 de euro, adică 1.185 de lei, pe bursa paneuropeană de la Paris, iar prețul este corelat cu cel din Portul Constanța. Un kilogram de grâu este 1,18 lei, mai mic cu 36 la sută, față de acum un an, iar pâinea este mai mică. Un kilogram de pâine fără gluten se vinde și mai scump la Iași.

Fermierii români cer noi restricții privind cerealele din Ucraina

Fermierii din Iași au protestat la începutul lunii aprilie 2023, nemulțumiți de „soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”. La începutul acestei luni, după o sesizare din partea celor cinci ţări, UE a stabilit restricţii până la data de 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a atenua oferta excedentară de astfel de produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Reprezentanții acestor țări au cerut din nou să se modifice şi să se extindă reglementările ce restricționează importul unor produse agricole ucrainene.

Pe de altă parte, pâinea vândută în Iași este mai scumpă decât anul trecut, iar specialiștii susțin că prețurile ar trebui să scadă.

Comentarii
  • niste lacomi jegosi si fermierii nostri
    normal ca nu scad, toti sparlamentarii au firme peste firme in toate domeniile – sa plateasca fraierii

  • Unde este paine de 800 grame la 6 lei ?
    Franzela feliata Panifcom de 500 grame e 6 lei in Kauf/Carf

  • De ce? Pt ca e piata libera si capitalism! De aia. Nu asta ati vrut la revolutie? Acum aveti. De ce sa se bage statul in stabilirea preturilor de vanzare practicate de afaceri private?! Sa isi deschida statul fabrici si magazine de paine, si sa practice preturile pe care le doreste. Pana una alta, preturile sunt stabilite de o regula de aur a capitalismului: cererea si oferta.

Adauga un comentariu