Stiri medicale

De ce persoanele cu păr roșcat simt durerea în mod diferit?

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce persoanele cu păr roșcat simt durerea în mod diferit
La persoanele cu păr roșcat, cea mai rară culoare a părului din lume, celulele pigmentare din piele numite melanocite au o mutație specifică în receptorul melanocortinei-1.

Pentru prima dată, un nou studiu științific oferă informații detaliate despre motivul pentru care persoanele cu păr roșcat au modificata sensibilitatea la anumite tipuri de durere și au sensibilitate crescuta la opioide.

Publicat pe 2 aprilie 2021 în revista Science Advances, un nou studiu științific explică de ce persoanele cu păr roșcat și, prin urmare, cu o piele foarte deschisă, au o toleranță mai mică la durere. Condus de cercetători de la Massachusetts General Hospital (Statele Unite), studiul a validat un fenomen care leagă pigmentarea pielii și a părului de sensibilitatea la anumite tipuri de durere.

De ce persoanele cu păr roșcat simt durerea în mod diferit?

La persoanele cu păr roșcat, cea mai rară culoare a părului din lume, celulele pigmentare din piele numite melanocite au o mutație specifică în receptorul melanocortinei-1 (MC1R). Găsit pe suprafața celulei, acest receptor, dacă este activat de hormoni numiți melanocortine, schimbă melanocitul de la producerea de melanină galbenă sau roșie la producerea de pigmenți de melanină maro sau neagra. Prin urmare, o mutație a receptorului MC1R ar putea preveni funcția sa „normală”, ceea ce i-ar determina să piardă capacitatea de a semnaliza melanocitelor să producă pigmenți maro/negri, de unde și prezența părului roșcat.

Aici, cercetătorii au lucrat cu șoareci care au aceeași mutație pe receptorul MC1R si au descoperit apoi că acești șoareci „roșii” au secretat niveluri mai scăzute de proopiomelanocortină (POMC), o moleculă cheie în sensibilitatea la durere. Deoarece această moleculă este apoi modificată și împărțită pentru a forma patru hormoni diferiți, dintre care unul joacă un rol în creșterea gradului de conștientizare a durerii, iar celălalt în blocarea senzației de durere.

În plus, acești patru hormoni creați din POMC reglează receptorii opioizi, care inhibă durerea, și receptorii melanocortinei 4, care îmbunătățesc percepția durerii. Printr-o reacție în lanț, șoarecii „roșii” care poartă o mutație în receptorul MC1R au niveluri mai scăzute de POMC, ceea ce implică în cele din urmă un prag mai mare de durere și o sensibilitate mai mare la medicamentele opioide.

Deși mecanismele dezvăluite de acest studiu nu au fost încă observate la om, cercetătorii consideră că aceste descoperiri ar putea oferi informații valoroase pentru personalul medical, care trebuie să se adapteze constant la pragul sensibilității la durere a pacienților. Dezvoltarea de noi strategii de modulare a durerii ar putea rezulta și din această cercetare.

Adauga un comentariu