Prima pagină » Culinar » De ce să folosești făina de orez? Iată beneficiile și lucrurile de care trebuie să ții cont

De ce să folosești făina de orez? Iată beneficiile și lucrurile de care trebuie să ții cont

11 mart. 2025, 13:20,
în Culinar

Făina de orez se obține prin măcinarea boabelor de orez. Aceasta are un conținut bogat de minerale și de vitamine și este săracă în calorii, fiind considerată mai sănătoasă comparativ cu alte tipuri de făină.

Cel mai adesea este obținută din orezul alb și din cel brun și se folosește la prepararea deserturilor, ca agent de îngroșare sau pentru preparatele asiatice.

Ce beneficii îți aduce făina de orez?

Această făină promovează o digestie sănătoasă, prevenind constipația și menține un tranzit intestinal optim prin fibrele solubile din alimentele ingerate cu rolul de a oferi organismului nostru ajutor pentru eliminarea deșeurilor. Cea provenită din orez brun are un conținut mare de fibre, care poate îmbunătăți tranzitul alimentelor prin tractul digestiv, așadar, există un risc mai scăzut de creștere în greutate și oferă un nivel mare de energie.

Aceste fibre mențin sănătatea metabolică și pot ajuta la scăderea colesterolului și la menținerea unui nivel ideal de zahăr în sânge, ceea ce duce la un risc scăzut de boli de colon, de diabet tip 2 sau hipertensiune arterială.

De asemenea, oferă protecție funcției hepatice, datorită faptului că conține colină ce este responsabil de transportul colesterolului și al trigliceridelor de la ficat până în locul în care trebuie să ajungă. Pentru că este o sursă semnificativă de colină, există toate sansele ca sănătatea ficatului să se mențină o perioadă cât mai îndelungată.

Este și o alternativă sănătoasă pentru celelalte tipuri de făină, mai ales pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cele care au boala celiacă. Chiar și persoanele care au sindromul colonului iritabil pot avea beneficii din urma consumului său, deoarece problemele gastro-intestinale pot fi evitate astfel.

Aceasta poate fi utilizată în supe, sosuri, pentru prăjituri, biscuiți și multe altele, fiind un aliment de bază în Asia de Sud-Est, sudul Indiei și Japonia.

Precauții pentru consumul său

Această făină a fost declarată un produs sigur pentru consum, întrucât au existat doar câteva cazuri în care unele persoane s-au confruntat cu alergii la orez și cărora făina le-a provocat dureri de stomac sau mâncărimi. Cu toate acestea, principalul risc de care ar trebui să ții cont este concentrația de arsenic din ea, care este prezent în majoritatea băuturilor și a alimentelor. Aceasta trebuie consumată în cantități moderate, ca orice alt produs alimentar, ca să poată oferi numeroase beneficii pentru organism.

Pentru că poate acumula mai mult arsenic în comparație cu alte plante datorită modului său de dezvoltare, consumul acestei făini trebuie să fie monitorizată corespunzător, întrucât arsenicul poate fi asociat cu diverse boli de inimă, cancer, toxicitate pentru nervi, lucru care înseamnă că poate afecta funcțiile creierului.

De asemenea, să țineți cont de faptul că făina de orez conține mai puțină drojdie, așadar, atunci când coaceți ceva trebuie să utilizați și bicarbonat de sodiu. Deși făina integrală de grâu și cea de orez conțin valori nutriționale similare, cea de grâu conține mai mult folat, care este foarte important la eliminarea homocisteinei din sânge, care reduce riscul de boli cardiovasculare și este foarte important în timpul sarcinii, pentru dezvoltarea unor noi celule.

Făina de orez este foarte ușor de digerat și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, însă trebuie consumată moderat, pentru a nu exista îngrijorări cu privire la arsenic.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025