Sanatate

De ce se umflă picioarele: Care sunt cauzele și probleme de sănătate poți avea

Publicat: 09 iun. 2021

Picioarele umflate este un simptom pe care fiecare dintre noi l-a avut măcar o dată în viață. Dacă au stat mult în picioare sau au mers foarte mult, oamenii nu sunt îngrijorați de ce se umflă picioarele, punând acest simptom pe seama unei activități făcute în acea zi. Totuși, sunt și alte simptome care însoțesc umflarea picioarelor mși care ne pot da motive de îngrijorare privind sănătatea noastră.

Umflarea picioarelor sau edemul, în termeni medicali, poate avea multiple cauze și poate fi un simptom des întâlnit, dar și un simptom care să ateste o afecțiune mai complicată.

Edemul reprezintă practic  umflarea din cauza excesului de lichid prins în țesuturile corpului și poate fi și rezultatul medicației, al sarcinii sau al altei boli.

De ce se umflă picioarele: Principalele cauze

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale umflării picioarelor este consumul de prea multă sare sau, mai bine spus, a sodiului conținut de sare, fără a bea suficientă apă. Neconsumând suficientă apă, concentrația de sodiu din sânge crește, ceea ce obligă corpul să rețină apă. Aceasta se traduce prin umflarea picioarelor. Dacă această cantitate de apă băută este însoțită și de căldură, se ajunge la extinderea vaselor de sânge și astfel la scurgerea fluidelor în țesuturile din jur.

De asemenea, mersul excesiv sau, din contră, lipsa acesteia, face ca fluidele să ajungă în picioare din cauza gravitației. Odată ajunse în piciaore fluidele provoacă umflături și disconfort.

O altă cauză a umflării picioarelor este insuficiența venoasă. Aceasta apare deoarece valvelor venoase nu mai funcționează așa cum ar trebui și duc la creșterea presiunii în interiorul venelor. În asemenea cazuri se recomandă purtarea ciorapilor de compresie.

O altă cauză a apariției umflării picioarelor poate fi sarcina. Acest simptom apare la femeile însărcinate deoarece uterul pune presiune asupra venei cave. Retenția de lichide în timpul sarcinii poate fi cauzată de o stare mai gravă numită preeclampsie.

De asemenea, umflarea picioarelor poate fi cauzată de nivelul scăzut al albuminei din sânge sau a unor boli cronice de inimă, plămâni, ficat și rinichi.

poate indica o problema grava.

Ce boli poate ascunde umflarea picioarelor

Pe lângă cauzele amintite și care nu ar trebui să ne îngrijoreze, sunt unele boli care au ca simptom umflarea picioarelor și care ar trebui să ne dea de gâdnit.

Astfel, orice leziune sau traumatism la nivelul piciorului poate provoca umflarea acestuia. Fracturile, luxațiile sau entorsele la nivelul picioarelor au ca simptom umflarea piciorului din cauza sângelui care se acumulează.

De asemenea, acumularea lichidului limfatic din cauza deteriorării sau îndepărtării ganglionilor limfatici poate avea ca efect umflarea picioarelor. Într-o asemenea situație pot să mai apară simptome precum senzația de greutate, durere, fibroză cutanata și infecții repetate.

Varicele pot duce la umflarea picioarelor și pot fi foarte dureroase, dar și cheagurile de sânge în venele picioarelor. Cheagurile de sânge în venele profunde ale piciorului le pot bloca și se poate ajunge la complicații fatale.

Persoanele cu insuficiență renală au prea multă sare în sâng și poate duce la umflarea picioarelor.

O altă boală care are ca simptom umflarea picioarelor este insuficiența cardiacă. Inima nu este în stare să pompeze corect sângele, iar asta poate duce la umflarea picioarelor.

Tratamente pentru umflarea picioarelor

De obicei, tratamentele pentru umflarea picioarelor se bazează pe reducerea consumului de sare.

Astfel, medicul recomandă consumul unei cantități suficiente de lichide, dar și tratament cu diuretice. De asemenea, trebuie să masați gleznele și picioarelor pentru a stimula drenajul limfatic cu o cremă sau loțiune de răcire pentru picioare.

Pentru a scăpa de picioarele umflate se recomandă purtarea pantofilor cu talpa joasă, care să susțină talpa și glezna. De asemenea se recomandă și alegerea branțurilor care oferă o amortizare suplimentară.

Pentru persoanele care stau perioade lungi de timp în picioare, se recomandă introducerea unor pauze de deplasare. În cazul umflării picioarelor din cauza insuficienței venoase se recomandă purtarea ciorapilor de compresie.

Adauga un comentariu