Prima pagină » Lifestyle » De ce suplimentele alimentare sunt inutile și chiar periculoase
De ce suplimentele alimentare sunt inutile și chiar periculoase

De ce suplimentele alimentare sunt inutile și chiar periculoase

12 feb. 2021, 16:04,
BZI.ro, în Lifestyle

Suplimentele alimentare (aditivi biologic activi, suplimente alimentare) sunt alimentele alimentare care conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente:

  • vitamine;
  • minerale și oligoelemente;
  • diferite componente ale plantelor – de exemplu, părți de flori și ierburi;
  • aminoacizi;
  • enzime;
  • microorganisme vii (probiotice).

Astfel de produse sunt disponibile sub formă de tablete, capsule de gelatină, pulbere, sirop, pachete uscate, bare energizante și multe altele.

De ce să luați suplimente alimentare

Suplimentele nutritive conțin unele substanțe benefice. Nu pot înlocui o nutriție adecvată. Dar teoretic, ele pot aduce beneficii organismului.

Institutul Național al Sănătății din SUA arata si câteva exemple pozitive:

  • Suplimentele cu calciu și vitamina D pot sprijini rezistența osoasă și pot preveni pierderea osoasă
  • cu acid folic – indicat femeilor însărcinate, deoarece acestea pot reduce riscul anumitor defecte congenitale la viitorii copii;
  • cu acizi grași omega-3 – poate ajuta unele persoane cu boli cardiovasculare;
  • cu o combinație de vitamine C și E, zinc, cupru, luteină și zeaxantină – poate încetini pierderea vederii în continuare la persoanele cu degenerescență maculară legată de vârstă.

De ce suplimentele alimentare sunt cel mai adesea inutile

Suplimentele alimentare nu sunt medicamente. Este doar mâncare. Da, poate fi util – dar veți obține exact același efect dacă vă normalizați doar dieta zilnică. Asigurați-vă că conține fructe, legume, lapte acru, carne și cereale .

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) scrie direct Pachetele suplimentare nu trebuie să conțină mesaje „ameliorarea durerii” sau „vindecarea bolilor de inimă”. Aceasta este o funcție exclusiv a medicamentelor, cărora nu le aparțin suplimentele alimentare.

În mod separat, observăm că producătorii de suplimente alimentare deseori induc în eroare cumpărătorii, promițându-le efectul pe care produsul nu îl va da. Luați, de exemplu, suplimente populare de adaptogen, cu ajutorul cărora se presupune că o persoană poate deveni mai rezistentă la stres, mai durabilă , mai energică. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi ale eficienței acestor substanțe.

De ce suplimentele alimentare pot fi dăunătoare

Suplimentele alimentare înlocuiesc un stil de viață sănătos

Mănânci mâncare rapidă, ignori sportul, fumezi și ai alte obiceiuri proaste, dar dacă iei suplimente în același timp, se pare că îți monitorizezi starea. Aceasta este o iluzie: suplimentele alimentare nu sunt un substitut pentru un stil de viață sănătos . Chiar dacă le folosești, consecințele dependențelor te vor depăși în continuare.

Suplimentele alimentare sunt confundate cu medicamentele

Nu este neobișnuit să găsești reclame neloiale în care cei norocoși să spună cum au reușit să vindece diferite boli, inclusiv cancerul, cu ajutorul suplimentelor alimentare. O persoană care ia un astfel de supliment poate opri administrarea medicamentelor prescrise de un medic. Sau nu mergeți deloc la medici, sperând să scăpați, să zicem, de durerea de stomac cu preparate din plante .

Este ușor să ne imaginăm ce se va întâmpla în acest caz, mai ales în cazul bolilor care amenință grav viața. Mai devreme sau mai târziu, un iubitor de suplimente alimentare va merge în continuare la medic. Dar deja în acel stadiu al bolii, când tratamentul va necesita mult mai mult efort și bani, sau chiar va deveni complet inutil.

Nu este clar modul în care suplimentele alimentare vă vor afecta personal

Înainte ca un anumit supliment alimentar să primească un certificat de înregistrare de stat, acesta este, desigur, investigat. Dar numai pentru prezența ingredientelor toxice și periculoase pentru sănătate într-o anumită probă prezentată.

Suplimentele alimentare pot conține compuși periculoși pentru sănătate

Se întâmplă ca compoziția suplimentului alimentar să fie semnificativ diferită de cea declarată. Poate conține medicamente (cu propriile contraindicații) și chiar substanțe interzise. Mai ales dacă aditivul este falsificat.

Falsificarea drogurilor este monitorizată de stat. Dar suplimentele alimentare nu sunt medicamente , sunt controlate mult mai puțin și adesea compoziția actuală rămâne exclusiv pe conștiința producătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *