Stiri medicale

De ce trebuie să țineți coborât capacul de toaletă?

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce trebuie să țineți coborât capacul de toaletă
Toaletele sunt teren de reproducere pentru bacterii.

Toaletele sunt teren de reproducere pentru bacterii. Și acest lucru este cu atât mai adevărat în acest moment al epidemiei de coronavirus. Cercetătorii au descoperit că picăturile de apă proiectate prin spălarea toaletei pot fi vectori ai Covid-19. Pentru a evita o posibilă contaminare, este, prin urmare, esențial să tineti coborât capacul de toaletă!

La spălare, picăturile sunt proiectate de zeci de centimetri, cele mai mici dintre ele putând chiar să rămână în aer mai mult de un minut. Aceste picături sunt de fapt particule fecale, urină etc. Și dacă periuța de dinți este în apropiere, vă puteți imagina amploarea daunelor. Închiderea scaunului de toaletă este, prin urmare, foarte importantă, deoarece blochează 80% din materia suspendată. Dar dincolo de problema igienei, este un gest crucial de barieră în fața Covid-19.

Dacă coronavirusul este transmis prin picături de salivă sau prin suprafețe infectate, acesta poate provoca, de asemenea, simptome gastro-intestinale, care pot duce la transmiterea virusului. Un studiu publicat în aprilie în revista Gastroenterology a detectat într-adevăr prezența virusului în scaun.

Noile cercetări susțin această ipoteză și indică un element cheie al acestei transmisii pe cale fecală: toaleta. Cercetătorii au descoperit că picăturile de apă proiectate la spălarea toaletei pot fi vectori ai Covid-19, noteaza Femme Actuelle.

Jetul de apă proiectează particuleles până la un metru înălțime

În scopul acestui studiu, publicat în revista Physics of Fluids, oamenii de știință au efectuat un experiment pentru a înțelege cum particulele s-au scurs din toaletă, la spălare.

Rezultat: 40% până la 60% din aceste particule care pot transporta virusul sunt răspândite peste vasul de toaletă. Pot ajunge la o înălțime de până la un metru, iar cele mai mici dintre ele pot rămâne suspendate în aer mai mult de un minut.

Rezultate care demonstrează că aceste picături pot fi, prin urmare, inhalate, dar și că pot contamina toate suprafețele din jurul toaletelor. Apoi atingeți una dintre aceste suprafețe, cum ar fi clanța ușii de la toaletă, apoi atingeți-vă fața si astfel riscati să vă contaminați. Un fenomen care devine deosebit de problematic în toaletele publice.

Tineți coborât capacul de toaletă pentru a evita contaminarea

De aceea, autorii studiului oferă sfaturi simple și eficiente: coborâți scaunul toaletei înainte de spălare. De asemenea, recomandă dezinfectarea colacului înainte de a va aseza pe el și, bineînțeles, spălarea mâinilor după ieșirea din toaletă.

În timp ce aceste practici de igienă sunt esențiale, studiul nu spune dacă încărcătura virală prezentă în particulele proiectate la spălare este suficient de mare pentru a transmite coronavirusul.

Adauga un comentariu