Dacă încerci să adopți un stil de viață ecologic, probabil că deja ești familiarizat cu această soluție cu bicarbonat pentru plantele tale. Acesta încetinește creșterea buruienilor, iar pe lângă acest fapt, reduce aciditatea solului, favorizând înflorirea.
Bicarbonatul de sodiu are mai multe întrebuințări, printre care și utilizarea lui în casă, cosmetică și bucătărie. Pe lângă acestea, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru flori sau pentru plante, în general, întrebuințare pe care nu o cunoaște toată lumea. Dacă te pasionează florile trebuie să știi să le uzi în acest mod, utilizând bicarbonat de sodiu.
De ce trebuie să utilizezi o soluție cu bicarbonat de sodiu pentru plantele tale
Bicarbonatul de sodiu previne apariția și înmulțirea paraziților. O soluție din amestecul a nouă linguri de ulei de măsline, 3 lingurițe de bicarbonat și un litru de apă se pulverizează pe frunzele plantelor din trei în trei săptămâni. Este indicat să evităm aplicarea acestui tratament atunci când soarele este puternic, pentru că frunzele vor arde. Momentul potrivit este pe înserat.
Printre cele mai eficiente metode de a regla sau ridica pH-ul solului se numără folosirea bicarbonatului de sodiu. În contact cu solul, bicarbonatul este delicat și ajută plantele în creștere.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu menține sănătatea solului și previne apariția creșterilor fungice. Pentru plantele din grădină, bicarbonatul de sodiu este util pentru că ține dăunătorii la distanță.
Odată ce bicarbonatul a fost aplicat, pH-ul solului poate crește într-o singură zi. Important este să aplici cantitatea corectă de bicarbonat de sodiu, să cultivi pământul și să îl uzi constant. Tehnica ar trebui repetată o dată la câteva luni pentru a ține pH-ul solului la un nivel optim.
Unele flori, precum begoniile, hortensiile și mușcatele preferă un sol mai alcalin. Bicarbonatul de sodiu fiind alcalin poate ajuta la stimularea înfloririi. O dată pe lună poți uda aceste flori cu un amestec de doi litri de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. În felul acesta vei ajuta plantele să înflorească tot sezonul.
Bicarbonatul îndepărtează mirosurile neplăcute din compost
Compostul poate începe să emită mirosuri neplăcute, mai ales în zilele calde. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la neutralizarea acestora, fără a afecta procesul natural de compostare. Presară o cantitate mică de bicarbonat peste stratul superior de compost.
Ai grijă să nu exagerezi, deoarece prea mult bicarbonat poate încetini procesul de descompunere prin modificarea pH-ului. Folosește bicarbonatul doar atunci când este necesar pentru a menține un echilibru în pH-ul compostului. Insectele de grădină, chiar și cele din casă, pot să fie eliminate grație acțiunii rapide a bicarbonatului. Uite două idei de folosire a bicarbonatului contra furnicilor și gândacilor:
Pentru a face un spray contra furnicilor amestecă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 1 linguriță de zahăr și presaă amestecul pe zonele afectate de furnici. Zahărul va atrage furnicile, iar bicarbonatul le va deranja și le va împiedica să se stabilească în zone deja frecventate.
Spray-ul contra gândacilor se face dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și o lingură de zahăr pudră și se amestecă, apoi acest amestec se lasă în zonele frecventate de gândaci.
Gândacii vor fi atrași de zahăr, iar bicarbonatul va acționa asupra lor odată ce îl consumă, eliminându-i. Astfel că, o soluție cu bicarbonat nu este eficientă doar pentru plante, ci și pentru insectele dăunătoare.