Prima pagină » Stiri si curiozitati » De ce v-au invadat gândacii de umezeală deși casa este curată? Cum ajung insectele în casa ta și cum reușesc să trăiască fără hrană

De ce v-au invadat gândacii de umezeală deși casa este curată? Cum ajung insectele în casa ta și cum reușesc să trăiască fără hrană

11 apr. 2024, 09:59,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Gândacii de umezeală sau gândacii de canalizare vă pot invada casa chiar dacă este curată, aceștia pot ajunge în locuință fie din bagaje, îmbrăcăminte sau chiar pe țevile de scurgere a casei.

Dacă gândacii de umezeală v-au invadat casa, deși locuința este curată acesta ar putea fi motivul. Este mai mult decât neplăcut să te trezești cu aceste insecte mișunând pe podea sau pe pereți, mai ales că pot aduce cu ei diferite bacterii sau paraziți. Deși se crede adesea că gândacii se înmulțesc în medii neigienice sau pline de gunoaie, ei pot ajunge și într-un mediu curat prin diferite căi.

Gândacii de umezeală pot fi purtători de bacterii care duc la salmonella sau chiar stafilococ

Oamenii aduc adesea singuri gândaci în casă, fără să-și dea seama, fie prin bagaje, îmbrăcăminte sau genți. Gândacii de umezeală se pot agăța de orice suprafață pentru a-și găsi un nou cămin. Rezistența lor mare și adaptabilitatea îi fac niște paraziți greu de exterminat. Ei pot rezista luni fără hrană sau adăpost. Când însă găsesc resurse, se înmulțesc rapid. Acești dăunători sunt periculoși pentru sănătate, atât pentru om cât și pentru animalele de companie, fiind purtători de bacterii care în contact duc cu mâncarea duc la stafilococ, streptococ și salmonella. De asemenea, sunt extrem de periculoși pentru cei care suferă de astm bronșic.

Ceea ce este șocant este că aceste nevertebrate pot trăi fără hrană până la o lună. Gândacii iubesc umezeala. Conductele de scurgere sau apa stătută dar și plantele crescute în exces reprezintă un mediu prielnic pentru aceștia să își formeze colonii. Pentru a opri reproducerea lor și acapararea locuințelor este important să fie eliminați din timp.

În plus, ei pot mânca aproape orice, de la pastă de dinți, săpun, piele moartă sau chiar lipici. De asemenea, sunt atrași în special de mâncarea pentru animalele de companie.

Pot trăi o viață fără a bea apă

Un studiu al cercetătorilor din Danemarca și Scoția a dezvăluit recent că gândacii pot trage umezeala din aer prin recturi și o pot transforma în apă, care este apoi absorbită în corp. Această adaptare este deosebit de benefică pentru insectele care trăiesc într-un mediu extrem de uscat sau care nu găsesc o sursă de apă pentru mult timp. Un gândac poate trece prin întregul ciclu de viață fără să bea o picătură de apă lichidă. Astfel, ei preferă dacă găsesc medii umede, unde este mult mai prielnic pentru a se reproduce.

Pentru a te asigura că nu ai gândaci în casă, trebuie să verifici în primul rând dacă nu există crăpături în fundație sau la închiderea ușilor și a geamurilor. Sigilează orice fisură de lângă uși sau ferestre, prin care gândacii ar putea să intre. De asemenea, este important să se acopere orificiile de aerisire a hotei cu plasă sau vată de oțel, pentru ca insectele să nu mai poată intra. Un alt sfat bun este înlocuirea măturii, fie cu un aspirator cu sac, fie luarea unei noi mături după curățarea casei, pentru că poate împrăștia ouăle de gândaci în jurul locuinței. Insecticidul cu ciflutrin este recomandat de pus atât în crăpături sau în locul unde ai găsit gândacii.

Dacă întâlniți gândacii de umezeală în locuința dumneavoastră este cel mai important să scăpați de ei cât mai rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *