Local

De două săptămâni nu au apă deși au plătit întreținerea! Scandalul dintre două asociații de locatari ține câțiva ani! – GALERIE FOTO

Publicat: 26 mai 2022
bloc vechi de pe strada Decebal Iasi
Au rămas fără apă 40 de apartamente din cauza unei încurcătui

Un bloc din cartierul Cantemir a rămas fără apă curentă din cauza unei încurcături între două asociații de locatari. Au fost intentate procese peste procese, dar situația nu pare să aibă o rezolvare. De două săptămâni, oamenii nu au apă la robinet deși au plătit întreținerea

Din cauza unui scandal între două asociații de locatari din Cantemir, 40 de apartamente au rămas fără apă curentă. Oamenii sunt terorizați de povestea care perpetuă de opt ani. Au fost chemați în instanță de nenumărate ori, dar nimic nu pare să rezolve situația

Fără apă din cauza scandalului dintre două asociații de locatari

Pe strada Decebal, din cartierul Cantemir, locatarii unui bloc nu au apă de două săptămâni. Situația perpetuă de mai mulți ani și oamenii au ajuns în pragul disperării.

“Președintele” noii asociații de proprietari, Decebal nr. 6, ar fi vinovatul principal, acesta executând lucrări de modificare a conductelor de apă în mod ilegal și pretinzând plăți de la locatari, în situația în care nu există un contract de furnizare cu ApaVital.

Asociația veche, PT. 12, a luat hotărârea de a debranșa blocul D1 din pricina datoriilor uriașe, în cuantum de aproximativ 124 mii de lei, care s-au adunat din pricina faptului că, unii locatari au ales să plătească la noua asociație, iar alții la cea veche, în ianuarie 2022.

“De la prima listă de plată am refuzat să plătesc, doream să văd contractul cu furnizorii. Nu era nici un contract pentru că nu s-a finalizat desprinderea de asociația «mamă». Am spus că în momentul în care voi vedea contracte întocmite pe numele asociației«Decebal 6» voi accepta să plătesc acolo. Nu s-a întâmplat asta nici în ziua de astăzi, după opt ani de zile. Au început să apară cheltuieli legate de apă. Nu mi se pare normal să introduci pe o listă de plată, o factură care nu îți aparține. Facturile veneau pe asociația «PT 12». Așa a fost și la gaz și la lumină, toate utilitățile erau pe numele vechii asociații”, declară Loredana Brânză, locatar.

Locatarii celor două scări de bloc, au fost chemați în instanță ba de asociația “PT 12”, ba de asociația “ Decebal 6”, de fiecare dată pentru neplata datoriilor.

În anul 2020, s-a semnat un protocol, pentru perioada 2014-2017, în care s-a hotărât că asociația “Decebal 6” are de plătit o anumită sumă către asociația “PT 12”.

“Serviciul de Asociație Proprietari a emis o adresă în care interzicea asociației «Decebal 6» să mai întocmească liste de plată sau să cuprindă cheltuieli pentru care nu are contract. Lucrul acesta nu s-a respectat și astfel datoriile s-au adunat și la una, și la alta, practic s-au suprapus datoriile la două asociații”, completează Loredana Brânză.

De când ține scandalul dintre cele două asociații de locatari

Lucian Munteanu ar fi cerut un aviz pentru contorizarea blocului în anul 2015 sub contextul căruia ar executat lucrări de modificare a distribuției de apă, fără autorizație de construcție. Locatarii au acționat în instanță, dovedind că ar fi fost nevoie de autorizație de construcție. S-a obținut desființarea lucrării, dar în urma contestării soluției prin apel, primăria Iași a acordat o autorizație de intrare în legalitate. Procesul nu a fost închis și se judecă și astăzi.

“Suntem în a doua săptămână în care nu avem apă, în ianuarie, invocând o avarie la subsolul scării «B», domnul Munteanu a scos din uz vechea instalație de apă, astfel 6 apartamente au rămas fără apă din ianuarie. Doamna Romila nu poate locuii în apartament, nu te poți branșa la o instalație ilegală și ești debranșat abuziv. Nu poți locui fără apă și căldură. Ceilalți locatari s-au branșat de nevoie, oameni bătrâni, bolnavi, cu copii. De săptămâna trecută ApaVital a oprit apa pentru tot blocul. tot ce v-am spus poate fi demonstrat cu documente, de la instanță, de peste tot”, povestește Loredana.

Din mărturiile locatarilor reiese faptul că președintele asociației “Decebal 6” ar fi făcut mai multe ilegalități cu privire la crearea acestei asociații. Una dintre cele mai grave acuzații ar fi aceea de fals și uz de fals. Locatarii descoperind că au fost folosite coduri numerice personale false sau ale unor persoane decedate și mai mult de atât, oamenii au descoperit că au fost semnate acte în numele lor.

Lucian Munteanu a refuzat să comenteze situația locuitorilor din cartierul Cantemir care au de suferit din cauza scandalului dintre două asociații de locatari.
Adauga un comentariu