Așa cum anunța ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de la 1 februarie o parte dintre români vor rămâne fără fără certificatele verzi de vaccinare. Ministrul a anunțat că acest lucru este cauzat de impunerea, în legislația românească, a directivelor europene.
La nivel de Uniune Europeană, certificatul verde este valabil 9 luni. Așadar, vorbim despre persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, adică prima doză și rapelul.
De la 1 februarie, o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde
Așadar, ministrul Sănătății a anunţat faptul că de la 1 februarie 2022, o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde. Directiva este reglementată de regulile din Uniunea Europeană care prevede valabilitatea certificatului verde doar pentru o perioadă de 9 luni de zile. Certificatele verzi care vor expira sunt cele care au fost emise până pe data de 1 mai 2021 și care au fost valabile doar 270 de zile. Totuși, este bine de menționat faptul că România nu a aderat la această reglamentare. Așadar, cei afectați de expirarea certificatului verde sunt românii care vor să călătoarească în spaţiul Uniunii Europene.
Pentru a putea să-și prelungească certificatul verde, românii vor trebui să îşi facă doza booster.
Ce spunea Alexandru Rafila despre certificatele verzi
În urmă cu o săptămână, Alexandru Rafila spunea că s-ar putea să avem o revitalizare a campaniei de vaccinare pentru că certificatul verde va expira de la 1 februarie 2022. Așadar, actul va fi prelungit pentru persoanele care se vor vaccina cu a treia doză:
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.
Mai multe țări au anunţat că vor renunța la restricții
Pe de altă parte, din cauza apariției Omicron, o variantă mai puţin agresivă decât Delta, autoritățile din mai multe state au anunțat că vor renunța, treptat la restricții. Marea Britanie a fost primul stat european care a anunțat faptul că în viitorul apropiat va renunța la anumite măsuri impuse legate de accederea în stat.
Pe de altă parte, al doilea stat care a anunțat faptul că nu va mai impune anumite restricții este Danemarca. În pofida faptului că în stat există o oarecare creștere legată de subvarianta BA.2, autoritățile au declarat faptul că COVID-19 ar trebui inclusă în categoria bolilor endemice.
De altfel, Guvernul danez vrea să mai mențină doar pentru patru săptămâni restricțiile impuse de apariția valului 5 asimilat variantei Omicron, în condițiile în care deja au fost relaxate anumite restricții în urmă cu două săptămâni.
În încheiere, momentan, România nu a anunțat faptul că ar intenționa să mai relaxeze restricțiile impuse de pandemie. Așadar, românii care vor să călătorească începând cu data de 1 noiembrie 2022, în statele din Uniunea Europeană, și nu numai, ar trebui să fie atenți la faptul că certificatele verzi vor expira la nivel de Europă.