National

De la 1 noiembrie scad cu 30% tarifele la telefonia fixă

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De la 1 noiembrie scad cu 30 tarifele la telefonia fixă
Românii folosesc din ce în ce mai puțin serviciile de telefonie fixă

Începând cu data de 1 noiembrie 2020, tarifele pentru terminarea apelurilor fixe vor scădea, iar operatorii de pe piață vor avea posibilitatea să aplice un maximum de 0,098 eurocenţi/minut, potrivit informărilor făcute de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenţi/minut. Măsura de reglementare a Autorităţii se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piaţă, urmând să fie reflectată în preţul plătit de utilizatorii finali în funcţie de politicile comerciale ale fiecărui operator”, notează arbitrul telecom.

Noul tarif plafonat la 0,098 eurocenţi/minut se va aplica în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), dar şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, în situația în care acordurile internaţionale în vigoare nu acceptă instituirea unui regim diferit de tarifare.

De la 1 aprilie 2014 tariful a fost plafonat la 0,14 eurocenţi/minut

De 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenţi/minut, pe baza unui model de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, cu scopul de a asigura obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, fiind respectată metodologia armonizată prevăzută în Recomandarea 2009/396/CE.

De asemenea, reglementarea Autorităţii privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a avut ca fundament procesul de consultare europeană. Aceasta a fost comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene (CE), OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În momentul de față, Directiva (UE) 2018/1972 cuprinde instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE), până cel târziu la 31 decembrie 2020.

În acest mod, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Românii folosesc din ce în ce mai puțin serviciile de telefonie fixă

Potrivit datele oficiale, atât numărul abonaților, cât și numărul liniilor de telefonie fixă au scăzut continuu în ultimii ani.

Datele actuale ale ANCOM arată că, la sfârșitul anului trecut erau 2,87 milioane de abonați la serviciile de telefonie fixă, în scădere cu 8,4% față de sfârșitul anului 2018. În aceeași perioadă de referință în casele românilor erau instalate un număr total de 3,38 milioane de linii de telefonie fixă, în scădere cu 7,7%.

 

Adauga un comentariu