International

Decizie de ultimă oră în Franța! Cuplurile necăsătorite, aflate într-o uniune civilă sau concubinaj pot adopta

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie de ultimă oră în Franța Cuplurile necăsătorite aflate într-o uniune civilă sau concubinaj pot adopta
Adoptie

Adunarea Naţională franceză a adoptat vineri – prin ridicarea mâinii şi în aplauze, în pofida opoziţiei dreptei – un proiect-far al partidului lui Emmanuel Macron (LREM) cu privire la adoptarea de copii de către cupluri necăsătorite, care autorizează adopţia deplină de către cupluri aflate într-o uniune civilă sau în concubinaj, relatează AFP.

Secretarul de stat însărcinat cu copiii Adrien Taquet a subliniat că, în prezent, singura posibilitate a cuplurilor necăsătorite este ca unul dintre membrii cuplului să adopte un copil, scrie news.ro.

”Prin consolidarea filiaţiei la ambii membri ai cuplului, consolidăm drepturole copilului”, mai ales în cazul destrămării cuplului, a subliniat el, împotriva unor argumente în acest sens ale dreptei.

”Dacă primează doar interesul copilului, atunci este de preferat să-i oferim cât mai multe garanţii posibile” şi să se rămână la adoptarea de către cupluri căsătorite, a îndemnat Thibault Bazin (LR).

Colegul său Xavier Breton a denunţat o ”concepţie” a majorităţii parlamentare fondată, în opinia opoziţiei, ”pe dorinţa adulţilor”.

”Puţin ne pasă de modernitate”, ”mariajul oferă o securitate juridică pe care nu o oferă nici Pacs (uniunea civilă), nici concubinajul”, a denunţat Emmanuelle Ménard (extremă dreapta).

O altă dispoziţie atacată de dreapta este articolul 2 al proiectului de lege, care prevede ca persoanele care adoptă ”să fie în măsură să prezinte proba unei comunităţi de viaţă de cel puţin un an” – în prezent, doi – sau ”să fie în vârstă, şi una şi cealaltă, de cel puţin 26 de ani” – 28 în prezent.

”Un an de viaţă comună în vederea luării deciziei adopţiei este un pic cam neserios”, a tunat Ménard.

Secretarul de stat a subliniat că este vorba despre ”plafoane” în vederea cererii aprobării în vederea unei adopţii şi că media de vârstă a persoanelor care adoptă este, în prezent, de 41 de ani.

Raportoarea Monique Limon (LREM) a apărat poziţia ”echilibrată” a proiectului de lege, în contextul unor amendamente ale formaţiunii sale vizând să scadă şi mai mult vârsta minimă.

Dezbaterea cu privire la filiaţia copiilor născuţi prin gestarea pentru alţii în străinătate a revenit, de asemenea, scurt, în hemiciclu.

Raphaël Gérard (LREM) a deplâns faptul că ”părintele este nevoit să recurgă la adopţie” şi a cerut ”să nu se discrimineze copiii în funcţie de felul în care au fost concepuţi”.

Taquet i-a replicat că scopul şedinţei nu este să redeschidă această dezbatere, tranşată deja în cadrul examinării unui proiect de lege privind bioetica.

Adauga un comentariu