Local

Decizie istorică în cazul unui preot din Iași! Ștefan Bercaru a câștigat războiul cu BOR: „Eu le-am zis că, dacă se luptă cu mine, și diavolul iese pe locul doi” – FOTO

Publicat: 08 nov. 2023
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Decizie istorică în cazul unui preot din Iași Ștefan Bercaru a câștigat războiul cu BOR Eu le-am zis că dacă se luptă cu mine și diavolul iese pe locul doi  FOTO
Decizie istorică în cazul unui preot din Iași. Ștefan Bercaru și-a câștigat, în instanță, dreptul de a sluji, după 10 ani de la caterisire

Decizie istorică în cazul unui preot din Iași. Ștefan Bercaru și-a câștigat în instanță dreptul de a sluji după 10 ani de la caterisire. Acesta este singurul preot din județul Iași care a reușit să obțină legal dreptul de a reveni în altar, chiar dacă nu mai este preot în cadrul Bisericii Ortodoxe Române

Ștefan Bercaru și-a câștigat în instanță dreptul de a reveni în altar, după ce în urmă cu 10 ani a fost caterisit. Preotul a slujit timp de 25 de ani în localitatea Bohotin, comuna Răducăneni, iar 2013 a fost caterisit, deoarece a ales să se recăsătorească. Pentru a putea în continuare să slujească, Ștefan Bercaru s-a înscris în Asociația Religioasă „Credința Străbună” al cărei președinte este prof. dr. Ion Țuțuianu.

Decizie istorică în cazul unui preot din Iași! Ștefan Bercaru: „Cei care nu mai pot suporta regimul totalitar BOR pot oricând să adere la noi”

recunoasterea fialei Bohotin
Pentru a putea în continuare să slujească, Ștefan Bercaru s-a înscris în Asociația Religioasă „Credința Străbună”, al cărei președinte este prof. dr. Ion Țuțuianu

Recent, preotul a înființat o filială a asociației religioase și în Bohotin, care a fost recunoscută oficial în instanță. Astfel, Ștefan Bercaru slujește Sfânta Liturghie în fiecare zi de sărbătoare și, totodată, oficiază, cununii religioase, înmormântări și alte ceremonii din cultul creștin ortodox.

Filiala religioasă are următoarele obiective:

„a) cultivarea și promovarea pe plan local a valorilor spiritual creștine de orice fel, care nu contravin ordinii publice și bunelor moravuri, conferințe, tabere creștine, slijbe, simpozioane, comemorări; b)  apropierea dintre creștini pe cale instituțională și individuală, indiferent de confesiune, accetuându-se tezaurul credinței commune din primul mileniu creștin; c) asigură asistență relegioasă membrilor la solicitarea acestora, atât în locașul de cult – Biserica cu hramul Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil, cât și în locurile solicitate de aceștia”, se arată în documentul de recunoaștere a statutului Filialei Bohotin a Asociației Religioase „Credința Străbună”.

Ștefan Bercaru îi îndeamnă pe preoții care nu mai suportă abuzurile BOR să se înscrie în Asociația Religioasă „Credința Străbună”.

„Întotdeauna le-am spus celor de la Mitropolie, astâmpărați-vă, că pierdeți procesul cu mine, și diavolul, dacă se luptă cu mine, iese pe locul doi. Acum nu mai este niciun preot ca mine în județul Iași, dar urmează să-și deschidă cineva o bisericuță la Huși, iar unul, cât de curând, la Osoi (n.r. – comuna Comarna). Voia să facă dincolo de Iași, dar i-am zis să fim aproape unul de celălalt, să ne putem ajuta între noi. Nu știu exact câți preoți sunt în Asociația «Credința Străbună», dar avem preoți și în țară, și în străinătate. Cert e că am creat un precedent, iar cei care nu mai pot suporta regimul totalitar BOR pot oricând să adere la noi”, a declarat preotul Ștefan Bercaru.

Ștefan Bercaru plănuiește să mai construiască o biserică în satul Bohotin

Ștefan Bercaru a fost preot paroh timp de 25 de ani în localitatea Bohotin, comuna Răducăneni, iar în 2013 a fost caterisit. Cu toate acestea, nu a acceptat niciodată decizia BOR și și-a construit propria lui biserică din lemn, în care slujește în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare. Fostul preot s-a inspirat atât de la bisericile din Bucovina, cât și de la cele din Republica Moldova, dar a respectat tiparul unei biserici clasice, cu arhitectură stil navă. Preotul caterisit spune cu durere în suflet că aceasta este singura biserică ortodoxă din România fără electricitate. Recent, Ștefan Bercaru a construit, lipit de biserică, și un prăznicar în care credincioșii pot ține pomeniri pentru sufletele celor adormiți.

După ce a primit o decizie istorică, preotul își dorește ca în apropiere de lăcașul de cult din lemn din Bohotin să mai zidească încă o biserică.

Comentarii
  • – – – Draga Joker trebuie sa-ti multumesc caci tocmai ai aratat lumii care este diferenta dintre religie si spiriualitate , tu alegand sa ramai religios !

  • @Liviu, individul nu este religios iar termenul de spiritualitate este o necunoscută totală pentru el. Este doar un hârleț obosit care are net la punga de pufuleți.

  • Are dreptate omu !, adica de ce el care sa recasatorit normal nu mai are voie sa fie omul bisericii cind altii fac orice , se fwut si in cur dar ramin tot acolo sus ?

  • Nimic istoric. Libertatea oricarui cult religios este permisa. 22 milioane de romani…22 milioane posibile religii/culte/”biserici”

  • Sigur că se poate! Să vină toate fetitele să le pipăie pe sub fuste și să-și mai ia vreo două neveste că vreo 5 nu i-au ajuns! Așa ia ființă un nou Bivolaru!

  • Oooo, dar ce realizare unică! Si- făcut o filială la o asociație! Decizie istorică băăăăă! Care mai are filiale în țara asta? 🤣🤣🤣🤣

  • Evident ca e un golan ordinar și afirma ca și dracu pierde în fata lui. Adică are și ceva la mansarda omul ca de…Totusi realitate ne arata ca dracu nu a pierdut deloc în fata lui pt ca omul își închipuie ca e în continuare preot, doar pt ca a aderat la o penibila mascarada legal constituita, cu pretenții de Biserica. Și a propos! Care e acea decizie istorica triumfalista anunțată de o presa cu totul cretina!? Ca și-ia făcut asociație în bătătură lui, după ce a fost izgonit cu rușine din Biserica!? 🤣🤣🤣🤣

  • La ca re „altar” a revenit!? Al bisericii de unde a fost caterisit, care aparține de Biserica Ortodoxa sau la al unei clădiri private ceruia el prefera sa ii spună biserica? Ce e istoric în asta? Chiar nu mai gândește nimeni în tara asta iar presa poate scrie orice tâmpenii fara niciun soi de consecințe firești?

Adauga un comentariu