Actualitate

Decizie istorica, luata de Primaria Iasi! Masinile cu Euro 3 au interdictie pe strazile din municipiu. Masura va fi imediata

Publicat: 05 apr. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie istorica luata de Primaria Iasi Masinile cu Euro 3 au interdictie pe strazile din municipiu. Masura va fi imediata
1

@ Mii de conducatori auto vor fi afectati in cel mai scurt timp de o decizie impusa de sefii administratiei iesene @ In perioada urmatoare va intra in vigoare o hotarare ce va viza masinile cu grad ridicat de poluare @ Masinile cu norma de sub Euro 3, inclusiv, nu vor mai avea ce sa caute pe strazile din municipiu @ Masura este una fara precedent in administratia locala

Masura fara precedent, luata de autoritatile iesene. In urmatoarele saptamani va intra in vigoare o masura total neasteptata care va afecta mii de soferi din oras si nu numai. Pentru ca Iasul a devenit un oras in care se discuta din ce in ce mai mult de poluare, sefii din Palatul Roznovanu au luat o masura radicala. Decizia va afecta un numar urias de conducatori auto ce folosesc in continuare autoturisme cu norme ridicate de poluare.

De altfel, edilul Mihai Chirica anuntase recent ca la Iasi lucrurile au scapat de sub control si ca orasul s-a umplut de masini tot mai poluante pentru mediul inconjurator. In aceste conditii, Primaria a emis o hotarare de Consiliu Local prin care arata ca autoturismele cu norma Euro 3 nu vor mai avea ce sa caute prin oras intre orele 6:00 si 22:00, indiferent de zi.

Mai mult, masura se va extinde si in anii urmatori pentru alte tipuri de autoturisme, dupa implementarea unor masuri legate de protectia mediului si imbunatatirea calitatii aerului din oras. In zona Iasului sunt circa 25.000 de astfel de masini mai vechi de zece ani si care ar fi afectate de aceasta prima masura luata de autoritatea locala.

"Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv, si non-Euro, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. Începând cu data de 01.01.2021, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. Începând cu data de 01.01.2023, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. De la aceste prevederi vor fi exceptate autovehiculele îndreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport public local, ambulantele, autovehiculele care transporta alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transporta persoane cu handicap locomotor si autospecialele televiziunilor acreditate", se arata in proiectul de hotarare initiat de municipalitatea ieseana.

Masura privind imbunatatirea calitatii aerului va viza si transportul public de persoane din oras. Municipalitatea va achizitiona o serie de tramvaie si autobuze noi, electrice, tocmai pentru a imbunatati parcul auto. De exemplu, in perioada urmatoare se vor achizitiona 24 de autobuze electrice de 10 metri lungime, valoarea acestora fiind de 65.5 milioane de lei.

O alta achizitie vizeaza 20 de autobuze electrice de 12 metri lungime, pentru 65.7 milioane de lei. Proiectul municipalitatii prevede si achizitia a 16 tramvaie de 30 metri lungime, cu o valoare de aproape 220 de milioane de lei. In baza fondurilor europene se vor achizitiona si 7 tramvaie de 26 metri lungime, pentru 84,3 milioane lei, alte 5 tramvaie de 26 metri, pentru 53 milioane lei si inca 4 tramvaie de 26 metri, pentru 42,4 milioane lei.

"De asemenea, prin înlocuirea autovehiculelor vechi, poluante, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice, impozitul aferent care va fi colectat la bugetul local va fi redus. Proiectul de act normativ va contribui la înlocuirea unui numar de autovehicule cu norma de poluare redusa, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice. Impactul economic va fi unul pozitiv pentru producatorii de autovehicule cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

Citeste si: Primarul Mihai Chirica a spus despre adevarul din spatele asa spusului studiu de poluare

Vouchere pentru rablele din oras

Pe langa interzicerea masinilor poluante, municipalitatea mai pregateste si o alta masura. Sefii administratiei iesene au demarat un proiect cu o valoare de peste 12,5 milioane euro. Este vorba de alocarea a 25 mii de vouchere a cate 500 euro fiecare pentru cei care au masini mai vechi de zece ani si care vor sa renunte la acestea.

"Proiectul-pilot este fara un precedent în România si prezinta o alternativa de abordare oarecum diferita de programul national Rabla, de reînnoire a parcului auto, prin care se acorda vouchere posesorilor de autovehicule vechi, poluante, cu conditia obligatorie ca acestia sa achizitioneze ulterior, de la un dealer auto autorizat, un autovehicul nou, nepoluant (pur electric) sau mai putin poluant (hibrid/Euro 6). În urma rascumpararii de catre municipalitate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, aceste autovehicule ar iesi definitiv din circulatie, ca urmare a casarii, iar materiale refolosibile si altele decât fierul ar intra într-un amplu proces de colectare selectiva si implicit, în valorificarea lor. Nu în ultimul rând, banii obtinuti din valorificarea autovehiculelor scoase din uz si rascumparate ca urmare a acordarii voucherelor vor crea cadrul suport pentru finantarea activitatilor conexe ale proiectului (managementul implementarii, publicitatea proiectului, aplicarea masurilor pentru promovarea transportului public si alternativ la cel auto privat)", se arata in proiectul de hotarare.

Adauga un comentariu